Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Další den, další triumf pro Astanu. V Carcassonne se radoval Cort Nielsen

Dlouho to pro kazašskou stáj nebyla výrazná Tour de France. Triumfy Omara Fraileho a nyní Magnuse Corta Nielsena ale týmu Alexandra Vinokurova vlily krev do žil. Dánský silák porazil ve sprintu v Carcassonne jasně Jona Izagirra a Baukeho Mollemu. Favorité dojeli pohromadě a do Pyrenejí tak ve žlutém vyrazí Geraint Thomas. Po etapě byl z Tour de France vyloučen domestik Teamu Sky, italský cyklista Gianni Moscon.

Magnus Cort Nielsen
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

Nebyl to rovný souboj. Vždyť dánský jezdec dokáže uspět na jarních klasikách a disponuje velmi silným sprintem. Magnus Cort Nielsen by v souboji s Jonem Izagirrem a Baukem Mollemou vyhrál v devíti případech z deseti – a tenhle ten desátý nebyl. Astana tak slavila zlatou tečku za beztak již skvostným víkendem, kterou ještě podpořil čtvrtý Michael Valgren.

Stejně jako ve 14. etapě se nikam nehnali favorité na celkové pořadí. Geraint Thomas a spol. dali úniku volnou ruku a starali se především o to, jak ušetřit co nejvíce sil. Jedině Dan Martin se pokusil narušit status quo, domestici Teamu Sky jej ale ve sjezdu z Pic de Nore sjeli. Thomas tak vstoupí do Pyrenejí s náskokem minuty a 39 vteřin na Chrise Frooma.

Jak 15. etapa probíhala?

Svým způsobem jako přes kopírák. Na Tour de France se znovu dala dohromady velká skupina, v níž se bojovalo o vítězství – peloton o etapový triumf vůbec nestál. I složení úniku bylo částečně podobné, vždyť v něm nechyběli Peter Sagan, Greg van Avermaet, Jon Izagirre a někteří další z etapy do Mende. A klíčově byl ve skupině také Rafal Majka.

Polský vrchař, který už musel opustit své ambice pro celkové pořadí, vyrazil dopředu ve stěžejním místě celého dne, tedy stoupání na Pic de Nore. Dvanáctikilometrový kopec se nikdy předtím na Tour neobjevil a nyní si užíval premiéru. Majka jej využil jako odrazový můstek k dlouhému úniku. Karty byly rozdány.

Majka se musel strachovat. Kdo by také neměl obavy s jezdci jako Magnus Cort Nielsen, Bauke Mollema nebo Lilian Calmejane – za Polákem se zformovala malá skupinka pronásledovatelů. Jejich síla byla značná. Majku, kterému hodně energie sebral i poměrně značný vítr, chytili patnáct kilometrů před Carcassonne.

Následovala série nástupů, kterou ovlivnilo to, že závodníci byli ve skupině po dvou z týmů Trek-Segafredo, Bahrajn-Merida a Astana. Využili toho Mollema, Izagirre a Nielsen, které už zbývající jezdci nestíhali nebo nedokázali stíhat. Z trojice nakonec nejvíce rychlosti a taktické rozvahy ukázal Cort Nielsen, kterého jeho pomalejší soci nedokázali ohrozit.

V hlavní skupině panoval klid zbraní. Jen Dan Martin se pokusil na Pic de Nore o nástup – ve sjezdu do cíle jej ale domestici Teamu Sky stáhli. Irský vrchař nešetří energií a hrdinskými pokusy, zatím však kromě etapy na Mur de Bretagne štěstí nemá. Favorité se poté už nikam nehnali a šetřili síly pro Pyreneje. Vždyť tam budou tolik potřeba.

Cyklistický závod Tour de France - 15. etapa (Millau - Carcassonne, 181,5 km):

1. Cort Nielsen (Dán./Astana) 4:25:52, 2. J. Izaguirre (Šp./Bahrajn-Merida) stejný čas, 3. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -2, 4. Valgren (Dán./Astana) -29, 5. Skujinš (Lot./Trek-Segafredo), 6. Pozzovivo (It./Bahrajn-Merida), 7. Calmejane (Fr./Direct Energie) všichni -34, 8. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -37, 9. Arndt (Něm./Sunweb) -2:31, 10. Bernard (Fr./Trek-Segafredo) -2:38.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 62:49:47, 2. Froome (oba Brit./Sky) -1:39, 3. Dumoulin (Niz./Sunweb) -1:50, 4. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) -2:38, 5. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -3:21, 6. Landa (Šp./Movistar) -3:42, 7. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -3:57, 8. Quintana (Kol./Movistar) -4:23, 9. Fuglsang (Dán./Astana) -6:14, 10. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -6:54. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články