Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

17. etapa: Den jako pila, vrchařův sen. Nejočekávanější etapa je tu

V momentu, kdy pořadatelé z Amaury Sport Organisation (ASO) oznámili detaily sedmnácté etapy, bylo jasno: toto bude jeden z nejsledovanějších momentů celé Tour. Závodníci odstartují v Bagneres-de-Luchon nikoliv společně, jak je obvyklé, nýbrž ve skupinách v závislosti na jejich pozici v průběžném pořadí. Téměř šedesát procent z celkových 65 kilometrů bude do kopce – a v závěru čeká stoupání na Col du Portet, nejobtížnější horský finiš letošního ročníku. Přímý přenos sledujte od 14:50 na ČT sport a webu ctsport.cz. Spolu s Tomášem Jílkem komentují Tomáš Konečný a Lubor Tesař.

Bude specifický způsob startu na úpatí Col de Peyresourde hrát zásadní roli, nebo se startovní pole brzy sjede? A jaká je ta ideální taktika pro pouze 65kilometrový test? Spousta otázek čeká na odpovědi. V první dvacítce závodníků jsou tři zástupci Movistaru, po dvou má Team Sky, LottoNL-Jumbo, Ag2r La Mondiale a BMC. Jakou to bude hrát v Pyrenejích roli?

Závěrečný výstup na Col du Portet je nejnáročnějším horským finišem celé Tour – těžší než Alpe d'Huez ve 12. etapě. Kde jinde by měli závodníci jako Romain Bardet nebo Mikel Landa s Nairem Quintanou útočit, aby ještě otřásli dvojblokem z Teamu Sky na čele? Ovšem i tady je háček: jakou škodu dokážete vůbec udělat na 65 kilometrech, za nějakých 140 minut jízdy?

Jednoduše řečeno: není sedmnáctá etapa nakonec příliš krátká, aby se v ní dala udělat skutečně vážná škoda? "Bude to obrovská zábava. Ale má to své ale. Nečekejte velké rozestupy mezi závodníky na celkové pořadí," varuje před etapou někdejší jezdec Karsten Kroon. "Pokud opravdu chcete někoho zlomit, potřebujete delší etapu," dodává.

Cyklistický závod Tour de France - 16. etapa (Carcassonne - Bagneres-de-Luchon, 218 km):

1. Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) 5:13:22, 2. G. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida), 3. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott), 4. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) všichni -15, 5. Pozzovivo (It./Bahrajn-Merida) -18, 6. Gesink (Niz./LottoNL-Jumbo) -37, 7. Valgren (Dán./Astana), 8. Mühlberger (Rak./Bora-hansgrohe) oba -56, 9. Soler (Šp./Movistar) -1:10, 10. Latour (Fr./AG2R La Mondiale) -1:18.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 68:12:01, 2. Froome (oba Brit./Sky) -1:39, 3. Dumoulin (Niz./Sunweb) -1:50, 4. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) -2:38, 5. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -3:21, 6. Landa (Šp./Movistar) -3:42, 7. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -3:57, 8. Quintana (Kol./Movistar) -4:23, 9. Fuglsang (Dán./Astana) -6:14, 10. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -6:54. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články