Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

16. etapa: Pyreneje. Na cyklisty čekají nepravidelné kopce, horší silnice a Baskové

Když měl někdejší nizozemský cyklista Karsten Kroon shrnout pyrenejské etapy, udělal to následovně: "Nepravidelná stoupání po horších cestách. Bylo vždy těžší závodit v Pyrenejích. Ale fanoušci tu jsou také jiní. U cest čeká spousta Basků, kteří cyklisty opravdu zbožňují." V šestnácté etapě se peloton popadesáté v historii vydává do Bagneres-de-Luchon. Přímý přenos sledujte od 14:05 na ČT sport a webu ctsport.cz. Spolu s Tomášem Jílkem komentují Petr Benčík a František Raboň.

Profil 16. etapy Tour de France 2018
zdroj: ProCyclingStats.com

Před sedmačtyřiceti lety byl Col de Menté středem cyklistického světa. Na zmoklé vozovce nejprve spadl Eddy Merckx, po něm také Luis Ocaňa – v té době jasný lídr Tour s náskokem sedmi minut. Zatímco "Kanibal" byl rychle na nohou, Ocaňa schytal náraz ještě od Joopa Zoetemelka a svalil se na zem v bolestech. Jeho Tour tím byla u konce.

V cyklistice se od té doby vášnivě diskutuje, zda by španělský vrchař býval své jasné vedení dovezl až do Paříže, a porazil tak Merckxe. Všichni věří, že Col de Menté letos nebude tak destruktivním činitelem jako kdysi. Po této jedničkové prémii přijde ještě další na Col du Portillon. Poté se bude sjíždět do Bagneres-de-Luchon.

Klíčem k etapě bude zřejmě stoupání na Portillon. Osm kilometrů se bude silnice vinout nahoru, dalších deset pak budou závodníci za vysokých rychlostí sjíždět. Stačí trocha náskoku na vrcholu – třeba jen pouhých pět vteřin – a až do cíle vás soupeři nemusí spatřit. Takový scénář může vyhovovat některým favoritům, rozhodně ale ne muži ve žlutém.

Cyklistický závod Tour de France - 15. etapa (Millau - Carcassonne, 181,5 km):

1. Cort Nielsen (Dán./Astana) 4:25:52, 2. J. Izaguirre (Šp./Bahrajn-Merida) stejný čas, 3. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -2, 4. Valgren (Dán./Astana) -29, 5. Skujinš (Lot./Trek-Segafredo), 6. Pozzovivo (It./Bahrajn-Merida), 7. Calmejane (Fr./Direct Energie) všichni -34, 8. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -37, 9. Arndt (Něm./Sunweb) -2:31, 10. Bernard (Fr./Trek-Segafredo) -2:38.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 62:49:47, 2. Froome (oba Brit./Sky) -1:39, 3. Dumoulin (Niz./Sunweb) -1:50, 4. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) -2:38, 5. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -3:21, 6. Landa (Šp./Movistar) -3:42, 7. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -3:57, 8. Quintana (Kol./Movistar) -4:23, 9. Fuglsang (Dán./Astana) -6:14, 10. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -6:54. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články