Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Slavné vítězství slaví debutant Roglič, místo na pódiu ztratil Aru

Serre Chevalier – Po sedmnácté etapě Tour de France slaví největší úspěch své krátké cyklistické kariéry Primož Roglič. Slovinský závodník, který začal na kole profesionálně závodit teprve před třemi lety, byl první na slavném Galibieru a v následujícím sjezdu suverénně udržel své vedení. Chris Froome dojel spolu s Romainem Bardetem a Rigobertem Uránem, svou druhou příčku v průběžném pořadí ztratil Fabio Aru.

Roglič zaútočil v polovině stoupání na Galibier, utrhl všechny soupeře z úniku a pro svůj tým LottoNL-Jumbo získal cenné vítězství. Za ním už dojeli největší favorité – Chris Froome, Romain Bardet a Rigoberto Urán. Posledně jmenovaný měl nejlepší sprint a připsal si šest bonifikačních vteřin, o dvě méně získal třetí Froome.

"Je to neuvěřitelné. Vyhrát takovouhle etapu přes Galibier... Budu si to pamatovat celý život, ale teď si to nedokážu všechno uvědomit. Měl jsem plán nastoupit na Galibieru, kde jsem se chtěl předvést před svou rodinou, navíc bylo skvělé vidět tolik slovinských fanoušků kolem trati. Bláznivý den," popisoval Roglič, který byl v minulosti úspěšným skokanem na lyžích.

Před posledními čtyřmi etapami vede Froome s náskokem 27 vteřin před druhým Uránem, stejné manko má i třetí Bardet. Čtvrtý je Fabio Aru se ztrátou 53 sekund, pátý Mikel Landa ztrácí minutu a dvacet čtyři vteřin. Šestý je Daniel Marin (+2:37), sedmý Simon Yates (+4:07) a osmý Louis Meintjes (+6:35).

Poraženým sedmnácté etapy byl Aru, který odpadl v posledních kilometrech stoupání na Galibier a ve sjezdu se jeho ztráta navýšila na půl minuty. Pokus o vítězství v etapě nevyšel ani Albertu Contadorovi, jehož soupeři dostihli pod vrcholem Galibieru. Na Tour de France už nepokračují Marcel Kittel, Thibaut Pinot ani držitel červené lucerny Daniel McLay.

Žlutý dres: Chris Froome (Team Sky)Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)Zelený dres: Michael Matthews (Team Sunweb)Puntíkovaný dres: Warren Barguil (Team Sunweb)

Jak 17. etapa probíhala?

Ještě předtím, než na Croix de Fer došlo na první vážné úseky, došlo k jinému důležitému momentu – do hromadného pádu se zamotal Warren Barguil, Steve Cummings a především Marcel Kittel, který dopadl s roztrženým dresem, zkrvaveným kolenem a poškozenou tretrou nejhůře. Držitel zeleného dresu se snažil pokračovat, ale v polovině etapy závod vzdal.

Do zeleného tím vítěz pěti etap na letošní Tour poslal Michaela Matthewse, který se v té době ještě snažil sbírat body vepředu v úniku. Spolu s ním se mezi uprchlíky vydal i Ondřej Cink, a na svazích Croix de Fer později i Alberto Contador. Dvojnásobný vítěz Tour spoléhal na pomoc svých velmi schopných domestiků Baukeho Mollemy a Jarlinsona Pantana.

Oba ze sebe vydali spoustu sil a dovezli španělského veterána až na patu Galibieru. Contador ale už neměl mnoho sil, odmítal střídat a nakonec nezareagoval na útok Primože Rogliče, který se v polovině stoupání vydal sám dopředu. Vystoupal na vršek Galibieru, kde měl téměř dvouminutový náskok na favority, kteří pár metrů pod vrcholem dostihli Contadora.

Roglič jako skvělý časovkář svůj náskok bez obtíží uhájil a poprvé vyhrál etapu na Tour de France, což se mu povedlo jako historicky prvnímu Slovinci. Za ním probíhala bitva. Fabio Aru, který ztratil kontakt s ostatními favority ve stoupání, se snažil ve sjezdu dojet své patnáctivteřinové manko.

Bojoval sám proti Chrisi Froomovi, Romainu Bardetovi a Rigobertu Uránovi, což byla nerovná bitva. Závodník ze Sardinie nakonec ztratil 31 sekund a spadl z druhého až na čtvrté místo v průběžném pořadí. Druzí jsou nyní s totožným časem (+27) Romain Bardet a Rigoberto Urán. Ondřej Cink, který byl dlouhé kilometry v úniku, dojel nakonec sedmnáctý.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 17. etapa (La Mure - Serre-Chevalier, 183 km):

1. Roglič (Slovin./Lotto-Soudal) 5:07:41, 2. Urán (Kol./Cannondale), 3. Froome (Brit./Sky), 4. Bardet (Fr./AG2R), 5. Barguil (Fr./Sunweb) všichni -1:13, 6. Landa (Šp./Sky) -1:16, 7. D. Martin (Ir./Quick-Step) -1:43, 8. Contador (Šp./Trek-Segafredo), 9. Meintjes (JAR/SAE Team Emirates), 10. Aru (It./Astana) všichni -1:44, ...17. Cink (ČR/Bahrajn Merida) -5:07, 29. Kreuziger (ČR/Orica) -12:48, 126. Štybar (ČR/Quick-Step) -33:41.

Průběžné pořadí: 1. Froome 73:27:26, 2. Urán, 3. Bardet oba -27, 4. Aru -53, 5. Landa -1:24, 6. D. Martin -2:37, 7. Yates (Brit./Orica) -4:07, 8. Meintjes -6:35, 9. Contador -7:45, 10. Barguil -8:52, ...23. Kreuziger -53:57, 52. Cink -2:06:24, 111. Štybar -2:54:46.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články