Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Sagan má první vítězství. V Longwy porazil Matthewse a Martina

Verviers (Belgie) – Peter Sagan čekal na vítězství jen tři dny. Svou osmou etapovou výhru na Tour de France v kariéře vybojoval ve francouzském Longwy, kde v ostrém stoupání porazil Michaela Matthewse a Daniela Martina. Žlutý dres nadále drží Geraint Thomas.

Sagan vystartoval v závěrečném stoupání, přehnal se přes Richieho Porta, a i když musel podstoupit hodně dlouhý sprint, udržel za svými zády druhého Matthewse i třetího Martina. Na cestě za svým prvním letošním vítězstvím se navíc musel vypořádat s nepříjemným problémem, když si vykopl nohu z pedálů.

"Tým pro mě odvedl skvělou práci, bylo to opravdu těžké. Ten kopec byl hodně náročný, Porte si tam vytvořil náskok. Já jsem se rozhodl, že do toho půjdu, ale bylo to dost daleko a říkal jsem si, jestli jsem nezačal moc brzy. Navíc jsem měl problém s nohou, kterou jsem si vykopl z pedálů. Nakonec to ale vyšlo," líčil v cíli Sagan.

Geraint Thomas se udržel v čele průběžné klasifikace, když dojel na deváté příčce těsně před Chrisem Froomem. Nejlepším z Čechů byl na pětadvacátém místě Roman Kreuziger (+2), 52. příčka patří Zdeňku Štybarovi (+29) a 87. Ondřeji Cinkovi (+1:49).

Průvodce | Podcast | Videogalerie

Žlutý dres: Geraint Thomas (Team Sky)Bílý dres: Pierre Latour (Ag2r La Mondiale)Zelený dres: Marcel Kittel (Quick-Step Floors)Puntíkovaný dres: Nathan Brown (Cannondale-Drapac)

Jak 3. etapa probíhala?

Na rozdíl od druhého dne, kdy se únik vytvořil už na prvních metrech a nikdo se nesnažil čtveřici vedené Taylorem Phinneym komplikovat život, byl start etapy číslo tři dramatičtější. Po několika pokusech se ale skupina na čele přece jen vytvořila – zastoupení znovu měly s výjimkou Cofidisu prokontinentální týmy, vidět byly i barvy Cannondalu-Drapac a Kaťuši.

Život uprchlíků byl ovšem od počátku v rukou pelotonu, kterému se nevzdálili na více než tři minuty. Navíc v některých pasážích to vypadalo, že se hlavní pole musí držet opravdu hodně zpátky, aby uprchlíky nedojelo. Trochu krve do žil vlili úniku Thomas De Gendt s Lilianem Calmejanem, kteří se k němu "přebrodili", avšak ani jejich snaha k ničemu nevedla.

Po překročení lucembursko-francouzských hranic přidal peloton rychlostní stupeň a posledního z úniku Calmejana dojel ještě před nájezdem do závěrečného stoupání. Výstup k citadele v Longwy, který se na necelých dvou kilometrech zvedá v průměru k šesti procentům, měli ve svém hledáčku Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet či Peter Sagan.

Hlavní favorité se nervózně snažili natlačit dopředu, aby v prvních metrech stoupání mohli vystartovat z prvních pozic. Nejlépe se to podařilo sestavě BMC, které mělo vepředu kromě Van Avermaeta i Richieho Porta. Jeden z favoritů celého závodu výrazně zrychlil v polovině výstupu a vytvořil si menší náskok. Avšak bylo to ještě brzy.

Saganovi se podařilo dolepit ztrátu a vyšvihl se do čela. Měl před sebou ale ještě dlouhý spurt, navíc si situaci ztížil vykopnutím nohy z pedálů. Dvojnásobný mistr světa ale za sebou nakonec dokázal udržet Van Avermaeta i rychle finišující Michaela Matthewse s Danem Martinem. Připsal si tak první vítězství v ročníku a udělal první krok k šestému zelenému dresu.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 3. etapa (Verviers - Longwy, 212,5 km):

1. Sagan (SR/Bora) 5:07:19, 2. Matthews (Austr./Sunweb), 3. Martin (Ir./Quick-Step), 4. Van Avermaet (Belg./BMC Racing) všichni stejný čas, 5. Bettiol (It./Cannondale), 6. Demare (Fr./FDJ), 7. Fuglsang (Dán./Astana), 8. Thomas, 9. Froome (oba Brit./Sky), 10. Majka (Pol./Bora), ...25. Kreuziger (Orica) všichni -2, 52. Štybar (Quick-Step) -28, 87. Cink (Bahrajn Merida) -1:49.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 10:00:31, 2. Froome, 3. Matthews oba -12, 4. Sagan -13, 5. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data) -16, 6. Latour (Fr./AG2R) -25, 7. Gilbert (Belg./Quick-Step) - 30, 8. Kwiatkowski (Pol./Sky), 9. Wellens (Belg./Lotto) oba -32, 10. Arndt (Něm./Sunweb) -34, ...30. Kreuziger -56, 34. Štybar -1:05, 96. Cink -3:00.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články