Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Na prahu třetího týdne. Kdo vyhraje Tour de France?

Praha – Do konce Tour de France zbývá šest etap, přičemž rovná polovina z nich bude klíčová pro to, kdo se stane novým šampionem. Do třetího týdne vyrazí ve žlutém dresu Chris Froome, na záda mu ale dýchají Fabio Aru, Romain Bardet a hned několik dalších soupeřů.

Chris Froome (Team Sky)
1. místo. Šance na vítězství: 30 %

V roce 2013 vstupoval Chris Froome do posledního týdne s náskokem čtyř minut na Baukeho Mollemu. O dva roky později před Nairem Quintanou vedl o tři minuty, loni už to byly před Mollemou jen necelé dvě a letos jeho odstup před druhým nejlepším Fabiem Aruem činí pouhých osmnáct vteřin. O čem svědčí zkracující se rozestupy?

Soupeři se zvládli na Froomův styl i taktiku Teamu Sky lépe adaptovat, navíc letošní sezona je pro britského závodníka na jeho poměry velmi špatná. Na žádném závodě se mu nedařilo a stále čeká, i po dvou týdnech Tour, na první vítězství. Přesto má stále nejvíc šancí na to, aby vyhrál závod počtvrté. Proč? Silný tým, zkušenosti, rozvaha.

Fabio Aru (Astana)
2. místo, +18. Šance na vítězství: 15%

Ještě uvidíme, ale třeba bude Fabio Aru litovat ztracených vteřin, které mu utekly v závěru 14. etapy na prudké stěně v Rodez. Nebyla to ale náhodná ztráta, jež by přišla z ničeho nic. Vždyť za manko mohla především neschopnost Astany bránit jeho pozici na čele. Když Aru dorazil pod poslední kopec, byl už tak vyčerpaný posunováním se dopředu, že mu došly síly.

Před posledními šesti etapami ztrácí Aru na žlutý dres osmnáct vteřin a podpora jeho týmu se nijak zázračně nezlepší. Právě to bude největší slabina v jeho brnění. Přijde-li jakýkoliv problém, bude zřejmě na všechno sám a jeho soupeři s tím budou dobře obeznámeni. Navíc Aru v posledních etapách už rozhodně nevypadal tak čerstvě, jako v první polovině Tour.

Romain Bardet (Ag2r La Mondiale)
3. místo, +23. Šance na vítězství: 25 %

Dokáže to Romain Bardet? Když loni dojel se čtyřminutovou ztrátou druhý, prorokovala se mu velká budoucnost – že ale přijde tak brzy, už se čekalo méně. Bardet disponuje druhou nejsilnější stájí v pelotonu, která jej poslouchá na slovo (viz frontový útok v 15. etapě), a o jeho vlastní formě není pochyb. Snad jen ve stoupání v Rodez ukázal trochu slabosti.

Nyní má dvě horské etapy a jednu časovku na to, aby ukončil dlouhé francouzské čekání na domácího vítěze. Papírově je právě on tím, kdo by měl Frooma nejvíce prověřit. V Düsseldorfu jel časovku na úrovni Arua a zatímco Italovi zatím schází tým a v posledních etapách už nevypadal příliš čerstvě, Bardetovi ani jedno nescházelo.

Rigoberto Urán (Cannondale-Drapac)
4. místo, +29. Šance na vítězství: 10 %

Asi největší překvapení v současné nejlepší desítce pořadí. V zelených dresech stáje Cannondale-Drapac se měl prosadit Andrew Talansky, vrchařský dres pak část odborníků dopředu připisovala Pierru Rollandovi. Rigoberto Urán? Možná tak pokus o etapu a anonymní umístění v celkovém pořadí.

Vítězství nakonec skutečně přišlo, avšak třicetiletý Kolumbijec ukazuje mnohem více – kromě úvodní časovky, kde na Frooma ztratil 51 vteřin, se stabilně drží vepředu a na rozdíl od většiny soupeřů zatím neměl krizi. Klíčové bude jeho vystoupení v Marseille. V minulosti jezdil časovky skvěle, to ale dávno neplatí a letos už se všemi hlavními konkurenty prohrál.

Daniel Martin (Quick-Step Floors)
5. místo, +1:12. Šance na vítězství: 10 %

Podívejte se Martinův odstup v průběžném pořadí a odečtěte od něj minutu a patnáct vteřin, které irský závodník ztratil po nezaviněném pádu v deváté etapě. Co zbude? Tři vteřiny, o něž by hypoteticky vedl pořadí Tour de France. Připočtěme potíže se zády, kvůli kterým se po slezení z kola doslova plouží, a zjistíme, že právě Martin je tím největším bojovníkem Tour.

Martinovi se daří prakticky bez podpory vlastního týmu, který nemá dobré vrchaře, prohánět ostatní favority v horách. Ve třinácté a patnácté etapě to pak byl právě on, komu se podařilo získat čas na soupeře. Jeho odstup se může před třemi klíčovými etapami zdát jako přílišný, ale Martin už několikrát letos ukázal, že odepisovat jej zkrátka nelze.

Mikel Landa (Team Sky)
6. místo, +1:17. Šance na vítězství: 5 %

Sedmadvacetiletý Bask je možná tím vůbec nejzajímavějším závodníkem letošní Tour de France. V posledních etapách totiž už alespoň dvakrát ukázal, že je na tom v horách lépe než jeho lídr Chris Froome, čímž jako by se opakovala situace stará pět let – tehdy Froome, ačkoliv se mu v horách jelo výrazně lehčeji, pracovoval pro Bradleyho Wigginse.

Stav věcí je o to třaskavější, neboť Landa po sezoně s největší pravděpodobností zamíří do Movistaru, a je tak trochu s podivem, že ho v této pozici Sky do Francie vůbec vzalo. Avšak konspirace stranou. Landa v patnácté etapě loajálně pomohl jedničce týmu v okamžiku, kdy pokud by chtěl jet na sebe, mohl vytvořit zajímavou zápletku letošní Tour de France.

Simon Yates (Orica-Scott)
7. místo, +2:02. Šance na vítězství: 5 %

Vedle soutěže o žlutý dres běží v plném proudu i souboj o dres bílé barvy. Není ale zdaleka tolik dramatický. Simon Yates si totiž stabilními výkony vypracoval na druhého Louise Meintjese už více než tříminutový náskok a může tak v posledním týdnu i dost riskovat, aniž by se musel o své vítězství příliš bát. Může totiž mnohem více získat než ztratit.

Yates není daleko od toho, aby vyrovnal loňské čtvrté místo svého bratra Adama. Do karet mu výrazně hraje i časovka – tu düsseldorfskou totiž zajel s výjimkou Frooma nejlépe z ostatních favoritů, což pro něj zní před delším marseilleským testem proti chronometru slibně. Na Landu a Martina nyní ztrácí čtyřiadvacetiletý Brit zhruba padesát sekund.

Další pořadí:

8. Louis Meintjes (UAE Team Emirates) +5:09
9. Alberto Contador (Trek-Segafredo) +5:37
10. Damiano Caruso (BMC) +6:05
11. Nairo Quintana (Movistar) +6:16
12. George Bennett (Team LottoNL-Jumbo) +6:39
13. Warren Barguil (Team Sunweb) +8:48
14. Pierre Latour (Ag2r) +13:41
15. Mikel Nieve (Team Sky) +14:52

Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)
Zelený dres: Marcel Kittel (Quick-Step Floors)
Puntíkovaný dres: Warren Barguil (Team Sunweb)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články