Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Matthews slaví podruhé. Na pásce porazil Boassona Hagena a Degenkolba

Le Puy-en-Velay – Svou druhou etapu na Tour de France vyhrál Michael Matthews. V těsném sprintu porazil Edvalda Boassona Hagena a Johna Degenkolba. Australan se navíc přiblížil v bodovací soutěži na 29 bodů Marcelu Kittelovi. Z favoritů ztratil v bočním větru padesát vteřin Daniel Martin a propadl se v průběžném pořadí na sedmou příčku. Ve žlutém zůstává Chris Froome.

Michael Matthews se dopředu prodral na posledních dvou stech metrech. Po jeho pravé ruce se snažil prodrat John Degenkolb, ale Australan ho dopředu nepustil. Před německého spurtera se pak ještě zleva dostal Edvald Boasson Hagen. 

"Vyhrát znovu je velký bonus, fantazie. Původně jsem chtěl jít do úniku, ale Quick-Step mě nepustil – když jsem pak slyšel, že Kittel ztrácí, tak jsme do toho pořádně šlápli. Nyní máme ještě šanci na zelený dres," líčil Australan, jehož tým Sunweb vyhrál na letošní Tour třetí z posledních čtyř etap. Jejich vynikající sezona tak pokračuje.

Ve žlutém dresu uvidíme v Alpách Chrise Frooma, který stále drží osmnáctivteřinový náskok na Fabia Arua. Jen o pár sekund zpět jsou další soupeři Romain Bardet a Rigoberto Urán, jenž se může stát prvním jihoamerickým vítězem Tour de France. V bílém dresu mezitím pokračuje Simon Yates, zelený patří Marcelu Kittelovi a puntíkovaný Warrenu Barguilovi.

V závodu už nepokračuje nejlepší Novozélanďan George Bennett, kterému náleželo v průběžném pořadí dvanácté místo. Od začátku etapy ztrácel a ještě v první třetině odstoupil. Bennett se mohl stát novozélandským rekordmanem a dosáhnout na nejlepší umístění této země na Tour de France v historii.

Žlutý dres: Chris Froome (Team Sky)Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)Zelený dres: Marcel Kittel (Quick-Step Floors)Puntíkovaný dres: Warren Barguil (Team Sunweb)

Jak 16. etapa probíhala?

Hned od prvního kilometru nastoupila do čela stáj Sunweb a rozjela ostré tempo s jediným cílem – odtrhnout Marcela Kittela a zdramatizovat tak průběh bodovací soutěže, ve které právě Kittel disponuje velkým náskokem nad Michaelem Matthewsem. Německý tým věřil, že pokud by Matthews v etapě pobral maximální počet bodů, mohl by ještě zelený dres získat.

Odtrhnout vítěze pěti etap se jim skutečně na první horské prémii podařilo, a přestože pro Němce pracoval celý tým včetně Zdeňka Štybara, Kittelovy šance skončily daleko před finišem. Nejlepší sprinter letošního ročníku svou snahu posléze vzdal a snažil se ušetřit síly na dvě zbývající spurterské etapy. Zelený dres mu stále patří, Matthews ale své manko zmenšil.

Australan vyhrál sprinterskou prémii, a poté se v první skupině udržel také v pasážích, kde se cyklisté trhali vinou silného bočního větru. Na to doplatil pátý muž průběžného pořadí Daniel Martin, který zůstal za mezerou v pelotonu a ztratil padesát sekund.

Stejný osud potkal i druhého nejlepšího mladíka Louise Meintjese nebo průběžně devátého Alberta Contadora. "Všichni vědí, že posledních 20 kilometrů se tu jede za silného větru, tak jsme se rozhodli peloton roztrhat," řekl Froome.

"Nejvíc větrné místo ve Francii. My jsme jako tým závodili velmi dobře, skoro pořád v popředí. Patnáct kilometrů před cílem zůstali v popředí dva naši jezdci, já zůstal až ve třetí skupině a v ne příliš ideální pozici, což mě mrzí," uvedl Roman Kreuziger. Byl ale rád, že lídr jeho stáje Orica Adam Yates udržel šesté místo.

Dva kilometry před cílem vyrazil Daniele Bennati, ale ostatní rozjeli stíhací jízdu a dokázali zkušeného Itala 600 metrů před páskou dojet. Poté už šel dopředu Sunweb pro Matthewse, který sprintoval bok po boku s Johnem Degenkolbem a Edvaldem Boasson Hagenem.

Potřeba byl až fotofiniš. Ten rozhodl – Matthews byl nejrychlejší a výrazně se tak dotáhl na Kittela v souboji o zelený dres. "Posledních pět let byl zelený trikot vždy v držení jednoho chlapíka (Petera Sagana), teď to bude vzrušující bitva až do konce," řekl Matthews.

V cíli ale čelil kritice třetího Johna Degenkolba. Podle německého jezdce Matthews při spurtu nedržel stopu, proto ho Degenkolb nemohl podél hrazení předjet. "Viděl jsem to ze záznamu a jel jsem rovně. Nechal jsem tam prostor mezi mnou a bariérou," bránil se Matthews. "On mě pak v cíli chytil za krk. Rozhodčí to viděli, tak nevím, co s tím provedou. Ale moc sportovní to nebylo," dodal Australan.

Tour de France - 16. etapa (Le Puy-en-Velay - Romans-sur-Isere, 165 km):

1. Matthews (Austr./Sunweb) 3:38:15, 2. Hagen (Nor./Dimension Data), 3. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 4. Van Avermaet (Belg./BMC), 5. Laporte (Fr./Cofidis), 6. Keukeleire (Belg./Orica), 7. Gallopin (Fr./Lotto-Soudal), 8. Benoot (Belg./Lotto-Soudal), 9. Bodnar (Pol./Bora), 10. Hardy (Fr./Fortuneo) všichni stejný čas, ...58. Kreuziger (Orica) -1:33, 160. Štybar (Quick-Step), 161. Cink (Bahrajn Merida) oba -16:19.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 68:18:36, 2. Aru (It./Astana) -18, 3. Bardet (Fr./AG2R) -23, 4. Urán (Kol./Cannondale) -29, 5. Landa (Šp./Sky) -1:17, 6. S. Yates (Brit./Orica) -2:02, 7. D. Martin (Ir./Quick-Step) -2:03, 8. Meintjes (JAR/SAE Team Emirates) -6:00, 9. Caruso (It./BMC) -6:05, 10. Quintana (Kol./Moviestar) -6:16, ...25. Kreuziger -42:18, 84. Cink -2:02:26, 109. Štybar -2:22:14.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články