Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Martin má za sebou otřes mozku, přesto pokračuje. Je to správné?

Vittel (Francie) – Nikdo ze závodníků nechce z Tour de France odstoupit a často jedou i s těžkými zraněními. Kde se ale nachází hranice, za kterou je už další závodění nebezpečné? Objevují se hlasy, že Tony Martin, který pokračuje na Tour i přes utrpěný otřes mozku, by měl raději odstoupit.

Tony Martin
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Yuzuru Sunada

Průvodce | Podcast | Videogalerie

(//sport/cyklistika/momenty-rozhovory-reportaze-tdf-2017/)Finální rozhodnutí, zda nechat závodníka pokračovat na Tour de France, spočívá na úsudku hlavního lékaře závodu. Ten také přihlíží ke stanovisku doktora té konkrétní stáje, za níž závodník jezdí. Čtyřnásobný mistr světa v časovce utrpěl "menší otřes mozku" ve druhé etapě, kdy podobně jako Chris Froome či Romain Bardet spadl v hromadném pádu. Ten zavinil Martinův týmový kolega Reto Hollenstein.

Sám závodník to líčil následovně. "Když jsem dorazil do cíle, necítil jsem se moc dobře. Bylo mi špatně a měl jsem křeče od žaludku. Obyčejně jsem po pádu schopný znovu vstát a pokračovat, ale tady jsem několik minut jen seděl na obrubníku. Nebylo mi vůbec dobře," popisuje Martin, který s otřesem mozku pokračoval na Tour i před čtyřmi lety.

"Měl jsem potíže, ale není to nic vážného a zlepší se to během pár dnů," dodává jezdec stáje Kaťuša. Otázkou zůstává, nakolik by člověk s takovýmto zraněním měl pokračovat v tak náročném závodě, a co víc, jestli není nebezpečný i pro své okolí. Když se téměř dvě stovky závodníků řítí ve sjezdu, je rozumné, aby mezi nimi byl jezdec, který pociťuje následky otřesu mozku?

To si rozhodně nemyslí Ross Tucker, který se vztahům cyklistů a jejich zdraví a výkonů dlouhodobě věnuje. "Jestli mu byl diagnostikovaný otřes mozku, je šílené, že vůbec pokračuje. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) nebo jeho tým by mu to měly zakázat. Je to výsměch," napsal Tucker na Twitteru.

Martin se momentálně nachází na 184. místě a ztrácí téměř šestnáct minut na vedoucího Gerainta Thomase. Nastoupil i do páté etapy a pokud se nezmění stanovisko hlavního lékaře, nemůže mu nic zabránit v dalším účinkování v závodě.

Je nám líto, video expirovalo.
Hromadný pád Chrise Frooma a Romaina Bardeta
Zdroj
ČT sport, cyclingtips.com, Radsport-News.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články