Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Kittel má páté vítězství, v Pau za sebou nechal Groenewegena

Eymet (Francie) – Zase neměl ideální pozici, ale Marcel Kittel znovu ukázal, že na letošní Tour de France ční o kus nad ostatními sprintery. Ve finiši v Pau porazil Dylana Groenewegena a Edvalda Boassona Hagena. Ve žlutém vstoupí do Pyrenejí Chris Froome, jeho náskok na druhého Fabia Arua činí osmnáct sekund.

Marcel Kittel stejně jako o den dříve v Bergeracu ukázal, kdo velí sprintům na letošní Tour de France. Jeho ruce putovaly v Pau nad hlavu ještě dobrých pár metrů předtím, než projel cílovou čárou. Marně se snažili Dylan Groenewegen a Edvald Boasson Hagen. Slabší formu potvrdil až sedmou příčkou André Greipel, který stále čeká na výhru. 

Německý sprinter má na letošní Tour už pět etapových vítězství, což se nikomu nepodařilo od roku 1984 – tehdy tolikrát slavil pozdější vítěz Laurent Fignon. O jeden triumf více nasbíral v roce 2009 Mark Cavendish. Pro Kittela ale ještě v závodě bude několik příležitostí, aby svého soupeře dorovnal či rovnou v historické tabulce přeskočil.

V Pau nešetřil nadšením. "Je to vážně neuvěřitelné... víte, někdy to je se sprinty jako se hrou Tetris. Ve svých posledních hrách jsem měl vždy ty správné tvary a neudělal jsem žádnou chybu. Mohl jsem si jen skákat zpoza jednoho kola za jiné," líčil šťastný Kittel. "Tým se pro mě ždímá do krve a já pro ně nemám slov," dodal.

Ve žlutém pokračuje Chris Froome s osmnáctivteřinovým odstupem před Fabiem Aruem. Před třetím Romainem Bardetem, který si v etapě prošel pádem, po němž si masíroval zápěstí, má náskok 51 sekund. Síly favoritů prověří už následující den, ve kterém závodníci budou šplhat na Port de Bales a Col de Peyresourde.

Průvodce | Podcast | Videogalerie

Žlutý dres: Chris Froome (Team Sky)Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)Zelený dres: Marcel Kittel (Quick-Step Floors)Puntíkovaný dres: Warren Barguil (Team Sunweb)

Jak 11. etapa probíhala?

Na rozdíl od předchozího dne, kdy se vepředu trápili pouze Yoann Offredo s Eliem Gesbertem, nyní dopředu vyrazila trojice jezdců. Frederik Backaert se už fanouškům v úniku na letošní Tour dvakrát představil, pro skvělého časovkáře Macieje Bodnara a závodníka do kopců Marca Marcata šlo o premiéry. Tvořili silnou skupinu, která chtěla hlavní pole pozlobit.

Tak jak je ale letos v rovinatých etapách neotřesitelným zvykem, i jejich úsilí nakonec k úspěchu nevedlo. Peloton si trojici držel v dohledu a nakonec jako posledního dostihl na dohled cíle Bodnara. Nebyl už u toho klíčový pomocník Jakoba Fuglsanga a Fabia Arua, totiž Dario Cataldo. Italský debutant v závodě si poranil zápěstí a musel odstoupit.

Svá zápěstí si navíc masíroval i Fuglsang, a také Romain Bardet, který se musel zvedat po jednom z pádů. Ani u jednoho by však nemělo jít o nic vážného, co by ohrožovalo jejich pokračování v závodě. Totéž platí i o Albertu Contadorovi, který šel k zemi spolu se svým domestikem Michaelem Goglem.

Sprinterské týmy Lotto Soudal a Kaťuša se pokoušely kontrovat sestavě Quick-Stepu Floors, která – ač rozhodně letos není stoprocentní – pomohla Marcelu Kittelovi už ke čtyřem triumfům. Zvlášť André Greipel potřeboval napravit dojem po fiasku z 10. etapy, ve které skončil až dvanáctý. Snažilo se i Lotto-NL Jumbo pro svého Dylana Groenewegena.

Nakonec ale veškerá snaha a vytváření dobrých pozic zbledla v porovnání s hrubou sílou Kittela. Německý spurter se přehnal přes své soupeře a ruce nad hlavu zdvihal ještě dobrých pár metrů před cílovou čárou. Druhý Groenewegen může být alespoň spokojený se svým postupným zlepšováním – v posledních dvou etapách vždy stál na pódiu.

Tour de France - 11. etapa (Eymet - Pau, 203,5 km):

1. Kittel (Něm./Quick-Step) 4:34:27, 2. Groenewegen (Niz./LottoNL), 3. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), 4. Matthews (Austr./Sunweb), 5. McLay (Brit./Fortuneo), 6. Cimolai (It./FDJ), 7. Greipel (Něm./Lotto-Soudal), 8. Bouhanni (Fr./Cofidis), 9. Swift (Brit./SAE Team Emirates), 10. Wyss (Švýc./BMC), ....56. Kreuziger (Orica), 107. Cink (Bahrajn Merida) všichni stejný čas, 142. Štybar (Quick-Step) -1:10.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 47:01:55, 2. Aru (It./Astana) -18, 3. Bardet (Fr./AG2R) -51, 4. Urán (Kol./Cannondale) -55, 5. Fuglsang (Dán./Astana) -1:37, 6. D. Martin (It./Quick-Step) -1:44, 7. S. Yates (Brit./Orica) -2:02, 8. Quintana (Kol./Movistar) -2:13, 9. Landa (Šp./Sky) -3:06, 10. Bennett (N. Zél./LottoNL) -3:53, ...25. Kreuziger -21:06, 50. Cink -43:22, 82. Štybar -1:00:23.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články