Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Froome přežil přepadení od Bardetova týmu, vítězství slaví Mollema

Laissac-Sévérac l’Église (Francie) – Pod velkým tlakem se v 15. etapě Tour de France ocitl Chris Froome. Tlak ze strany domácí stáje Ag2r ale dokázal ustát a dále drží žlutý dres. Z etapového vítězství se raduje Bauke Mollema, který nastoupil ze skupiny uprchlíků třicet kilometrů před cílem.

Bauke Mollema
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Bauke Mollema nastoupil kousek za vrcholem Col de Peyra Taillade, a přestože si nevypracoval nijak výrazný náskok, udržel za sebou pronásledovatele až do cíle. Vyhrál tak svou první etapu na Tour de France. Na druhém místě dojel Diego Ulissi, třetí byl v Le Puy-en-Velay domácí Tony Gallopin. Drama se ale odehrálo daleko za únikem v hlavní skupině.

Stáj Ag2r rozjíždí ve sjezdu před hlavním výstupem dne na Col de Peyra Taillade velké tempo – téměř kompletní devítka závodníků francouzského týmu se natlačí dopředu a dostává pod tlak ostatní. Chris Froome se snaží reagovat, má ale defekt a jeho loajální domestik Michal Kwiatkowski mu dává své zadní kolo. Brit se vydává stíhat. To byl stěžejní moment dne.

Froome ztrácel téměř minutu, ale postupně se dokázal do čelní skupiny prokousat zpět. Byla to pro něj krizová situace, neboť kdyby Romaina Bardeta a spol. nedostihl ještě pod vrcholem stoupání, měl by ve sjezdu velké problémy ostatní favority dostihnout. Brit ale ukázal svou sílu a zažehnal nebezpečí. Opačné platilo o Nairu Quintanovi, který ztratil další cenné minuty.

"Nemám slov. Tak dlouho jsme na to pracovali, sám jsem od vítězství několikrát nebyl daleko. Moji týmoví kolegové napomohli, abychom si vytvořili větší náskok – na posledním stoupání jsem pak jel naplno, abych si vytvořil náskok. Cítil jsem se dobře a dal jsem tomu všechno. Možná to bylo těsné, ale povedlo se," líčil v cíli premiérový triumf Mollema.

Žlutý dres: Chris Froome (Team Sky)Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)Zelený dres: Marcel Kittel (Quick-Step Floors)Puntíkovaný dres: Warren Barguil (Team Sunweb)

Jak 15. etapa probíhala?

Do úniku vyrazila v 15. etapě zhruba třicítka jezdců, mezi nimi některá velká jména – Tony Martin, Thibaut Pinot, Warren Barguil či Tony Gallopin. Poté, co jejich náskok začal rychle stoupat, začalo být jasné, že jeden z nich se stane vítězem. Jako první to šedesát kilometrů před cílem zkusil Martin, ale jeho "časovkářský" pokus skončil ve svahu Col de Peyra Taillade.

V klíčovém stoupání si pro další body do vrchařské soutěže dojel Barguil, na vrcholu se ale skupina hlavních favoritů na vítězství spojila. Byl tu ti nejlepší vrchaři z úniku, kteří přemýšleli, jak na zvlněné silnici do Le Puy-en-Velay přechytračit ostatní. Zaútočil Bauke Mollema, který se vydal vstříc 30 kilometrům sólové jízdy. A navzdory spolupráci ostatních mu to vyšlo.

Ačkoliv se ve skupince snažili navyšovat tempo Diego Ulissi či domácí Gallopin s Barguilem, nizozemský vrchař pokračoval ve svém urputném výkonu a nakonec svůj mírný náskok udržel až do cíle. Svým vítězstvím tak zachránil letošní Tour de France pro svůj tým Trek-Segafredo, která už po nezdarech Alberta Contadora nemá šanci na celkový triumf.

Ve skupině hlavních favoritů přežil Chris Froome plánovaný atak stáje Ag2r, která jej svým přepadem dostala pod značný tlak. Nechybělo málo a Britovy šance na čtvrtý triumf skončily ve svahu na Col de Peyra Taillade. S vypětím všech sil se ale Froome zpět do skupiny dostal, na rozdíl od Naira Quintany, který jen potvrdil, že tohle není jeho Tour.

Favorité se pak snažili jeden druhého zaskočit ve sjezdu, nástupy zkoušel Simon Yates, avšak nejlépe se nakonec dařilo Danu Martinovi, který na Frooma a spol. najel třináct vteřin a posunul se na průběžnou pátou příčku celkového pořadí. Irský závodník se tak dále drží ve hře o finální pódium.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články