Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Dramatický den ovládl Barguil, ve žlutém pokračuje Aru

Saint-Girons (Francie) – Warren Barguil je hrdinou všech francouzských fanoušků. Po dvanácti letech díky němu slaví v Den dobytí Bastily domácí závodník. Hlavními postavami etapy byli Alberto Contador a Mikel Landa, kteří podnikli odvážný útok, díky němuž se posunuli vzhůru v průběžném pořadí. Žlutý dres ale udržel Fabio Aru.

Třináctá etapa bezezbytku naplnila očekávání, která do ní byla vkládána. Jelo se tvrdé tempo, přišly odvážné nástupy, přestřelky ve sjezdech i napínavý finiš. Útok Alberta Contadora s Mikelem Landou ohrozil všechny závodníky v průběžném pořadí i vedení Fabia Arua. Dva Španělé, k nimž se dotáhli jen Warren Barguil a Nairo Quintana, zatopili všem.

V cíli nakonec nejvíce sil našel Warren Barguil, který slaví vítězství ve francouzský svátek. Contador s Landou a Quintanou pak počítali odstup na pronásledovatele, který se nakonec zastavil na minutě a 47 vteřinách. Do čtrnácté etapy tak vyjede ve žlutém Aru, který si udržel své vedení před Chrisem Froomem (+6) a Romainem Bardetem (+25). Landa je pátý (+1:09), Quintana osmý (+2:07) a Contador desátý.

Barguil v cíli překypoval nadšením – a měl proč, vždyť vyhrál v den francouzského státního svátku. "Je to neuvěřitelné. V prvním stoupání jsem se nikam nehnal, ale ve druhém jsem zaútočil s Quintanou. Je to skvělý pocit závodit tak jako my dnes. Něco speciálního," líčil pětadvacetiletý Bretonec.

"Pro diváky to muselo být hodně napínavé, ale já jsem zůstával v klidu – navzdory všem těm útokům. Moji kolegové z týmu spadli, byli zranění, a proto jsem tam zůstal sám. Ale v příštích dnech to pro ně bude lepší," říkal v cíli Aru. Pro jednoho z jezdců Astany už to ale lepší nebude – Jakob Fuglsang musel odstoupit kvůli následkům zranění zápěstí.

Průvodce | Podcast | Videogalerie

Žlutý dres: Fabio Aru (Astana)Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)Zelený dres: Marcel Kittel (Quick-Step Floors)Puntíkovaný dres: Warren Barguil (Team Sunweb)

Jak 13. etapa probíhala?

Jak kontrolovat peloton na pouhých 101 kilometrech, to byla otázka na rtech týmových ředitelů všech dvaadvaceti stájí na letošní Tour de France a především potom tří z nich – Astany, Teamu Sky a Ag2r. Od začátku se jelo velmi tvrdé tempo a když pod vrcholem prvního stoupání nastoupil Alberto Contador následovaný Mikelem Landou, závod začal.

Landa, o kterém se hojně diskutovalo už o den dříve, zkušenějšímu krajanovi zprvu nestřídal, jakmile však šel odstup španělské dvojice vzhůru, začal také tvořit tempo. Na skupinu s Fabiem Aruem, Chrisem Froomem a dalšími závodníky z první desítky průběžného pořadí měli náskok zprvu 30 vteřin, poté minuty, dvou, dvou a půl minuty.

Aru neměl příliš možností kontrovat, neboť mu v hlavní skupině nezbyli žádní domestici. Třetí v průběžném pořadí Romain Bardet tam jednoho či dva měl, avšak na čelo se nehnali. Muž ve žlutém tak musel spoléhat na pomoc ostatních stájí, které se dočkal – avšak jezdci z Lotto-NL Jumbo ani UAE Team Emirates manko vůbec nestahovali.

Jediným, kdo se španělskou dvojici pokusil pronásledovat, byl Warren Barguil spolu s Nairem Quintanou, kteří se k nim po dlouhých desítkách kilometrů přidali až na vrcholu horské stěny Mur de Peguere. Šlo o poslední z trojice výstupů, po němž následoval dlouhý sjezd až do cílového Foix. Aru, Froome a spol. přijeli na vrchol se stovteřinovým mankem.

Ve sjezdu na sebe favorité navzájem útočili a nástup střídal nástup. Skupina vepředu naproti tomu spolupracovala a dále zvyšovala svůj náskok, který se znovu vyšplhal nad dvě minuty. Landa, který den začal s mankem necelých tří minut na Arua, se blížil žlutému dresu. I kvůli stíhání ze strany vlastních kolegů ze Sky ale nakonec neslaví.

V cíli měla Landova skupina náskok 1:47, čímž se jezdec z Baskicka posunul o dost blíže žlutému dresu. Zda se v následujících etapách podřídí týmové režii a pojede pro Frooma, nebo upřednostní vlastní ambice, ukáží až další dny. Vítězství v etapě slaví Barguil, který se stal prvním Francouzem po dvanácti letech, který slaví na 14. července.

Tour de France - 13. etapa (Saint-Girons - Foix, 101 km):

1. Barguil (Fr./Sunweb) 2:36:29, 2. Quintana (Kol./Movistar), 3. Contador (Šp./Trek-Segafredo) všichni stejný čas, 4. Landa (Šp./Sky) -2, 5. S. Yates (Brit./Orica), 6. D. Martin (Ir./Quick-Step Floors) oba -1:39, 7. Kwiatkowski (Pol./Sky), 8. Froome (Brit./Sky), 9. Aru (It./Astana), 10. Urán (Kol./Cannondale) všichni -1:48, ...30. Kreuziger (Orica) -5:59, 55. Cink (Bahrajn-Merida) -14:20.

Průběžné pořadí: 1. Aru 55:30:06, 2. Froome -6, 3. Bardet (Fr./AG2R) -25, 4. Urán -35, 5. Landa -1:09, 6. D. Martin -1:32, 7. S. Yates -2:04, 8. Quintana -2:07, 9. Meintjes (JAR/SAE Team Emirates) -4:51, 10. Contador -5:22, ...24. Kreuziger -36:31, 48. Cink -1:15:46. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články