Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Démare vyhrál první etapu, Sagan byl diskvalifikován po kolizi s Cavendishem

Vittel (Francie) – Arnaud Démare splnil sny francouzských fanoušků a vyhrál svou první etapu na Tour de France. Ve sprintu ve Vittelu porazil na čáře Petera Sagana a Alexandera Kristoffa. Sprintovalo se z malé skupiny, protože v závěru došlo k tvrdému pádu Marka Cavendishe, který zavinil Sagan. Rozhodčí dvojnásobného mistra světa následně diskvalifikovali z celého závodu.

Francouzi slaví sprinterský triumf Arnauda Démara, který se dočkal svého prvního úspěchu nejen na Tour, ale i na kterékoliv jiné Grand Tour. Jeho vítězství situace v závěru nic neubírá, nicméně měl sprint usnadněný po pádu Marka Cavendishe – ten se pokoušel protáhnout kolem Petera Sagana, ale spadl poté, co se s mistrem světa srazil.

Sagan byl nakonec v cíli druhý, pak ale přišlo drama. Rozhodčí mu nejprve udělili penalizaci ve výši 30 vteřin a odsunuli ho na konec pořadí v nejrychlejší skupině. Sagan navíc ztratil 80 bodů v bodovací soutěži. Poté ale přišla ještě větší diskvalifikace, a to z celé Tour. 

"Rozhodli jsme se pro diskvalifikaci, protože vážně ohrozil zdraví některých svých soupeřů v posledních metrech," oznámila jury závodu. Cavendish je hodně potlučený a směřuje do nemocnice, podezření na zlomenou klíční kost se ale nepotvrdilo.

Sagan v cíli popřel, že by se vědomě snažil soupeře zablokovat. "Nevěděl jsem, že je Cavendish za mnou. Chtěl jsem se zavěsit za Kristoffa, Mark se kolem mne chtěl zprava prohnat a já jsem už nestačil zareagovat a pohnout se doleva. Omluvil jsem se mu, protože není vůbec hezké takhle spadnout," obhajoval se po etapě Sagan. 

Brzy přišla Cavendishova reakce. "Peterovi fandím, ale ten loket od něj nebyl vůbec hezký," komentoval. "Budu potřebovat sešít jeden z prstů, který hodně krvácí. Moje rameno je posunuté, nejsem si jistý, co je zranění. Nejsem doktor, ale nejsem moc optimistický," dodal Brit, přes něhož přepadli John Degenkolb a Ben Swift. Německý spurter nemá nic zlomeného, cítí ale silnou bolest v rameni. "Teď to budou těžké dny," řekl.

Ve žlutém dresu bude i v páté etapě pokračovat Geraint Thomas, který sice také spadl, ale v tříkilometrové zóně neztratil žádný čas. Pořadí na čele se ovšem může změnit ve stoupání na La Planche des Belles Filles, kde se očekává první bitva mezi hlavními favority. Bílý dres bude na svazích hory, na níž peloton vystoupá teprve potřetí v historii Tour, hájit Pierre Latour.

Průvodce | Podcast | Videogalerie

Žlutý dres: Geraint Thomas (Team Sky)Bílý dres: Pierre Latour (Ag2r La Mondiale)Zelený dres: Arnaud Démare (FDJ)Puntíkovaný dres: Nathan Brown (Cannondale-Drapac)

Jak 4. etapa probíhala?

Peloton vystartoval v lucemburském městě Mondorf-les-Bains, které dalo Tour de France tři členy slavné závodnické rodiny Schlecků. Žádný z nich se již v pelotonu nepohybuje, Andy a Fränk však byli k vidění alespoň při startu čtvrté letošní etapy. Po pozdravech a slavnostním začátku dne se už začalo závodit – tedy přesněji jeden jezdec začal závodit.

Do úniku se totiž vydal pouze Guillaume Van Keirsbulck, který se tím odsoudil k bezmála dvousetkilometrovému utrpení před pelotonem. Pro jeho belgickou stáj Wanty-Groupe Gobert šlo o skvělou reklamu, pro závodníka samotného spíše o boj s větrnými mlýny. Neboť hned od startu bylo zřejmé, že jakmile bude peloton potřebovat, Van Keirsbulcka rychle stáhne.

Belgičan ještě získal jeden bod za vítězství na vrchařské prémii čtvrté kategorie, ale byl to pro něj poslední moment slávy. Neúprosná mašinerie sprinterských týmů totiž začala pracovat na plné obrátky a rychle se přes jezdce druhodivizní stáje přelila. Dopředu se hnal skvěle fungující vláček Quick-Stepu Floors či méně početná sestava Lotto Soudal.

Na posledních třech kilometrech museli už v ulicích lázeňského města závodníci zvládnout prudký sjezd a hned tři pravotočivé zatáčky. Poziční hra byla důležitá a dopředu se chtěly dostat i sestavy FDJ či Cofidisu, jehož sprinter Nacer Bouhanni měl ještě jednu extra motivaci – finišovalo se totiž nedaleko Épinalu, kde se před šestadvaceti lety narodil.

Právě jeho červené barvy byly v závěru prominentní a Bouhanniho dvorní rozjížděč Christophe Laporte chtěl evidentně napravit dojem z druhé etapy, kdy svému lídrovi příliš nepomohl. Celou situaci ale rozbily dva těžké pády, ve kterých ztratil šance Cavendish i někteří další sprinteři. Bouhannimu se tak znovu nepodařilo porazit svého hlavního soupeře Démara.

Zdeněk Štybar se postaral o nejlepší český výsledek na letošní Tour, když dojel na desáté příčce. O své umístění ale nebojoval, většina sprinterů totiž zůstala za hromadným pádem. V hlavním poli dojeli i Roman Kreuziger a Ondřej Cink.

Tour de France - 4. etapa (Mondorf-les-Bains - Vittel, 207,5 km):

1. Démare (Fr./FDJ) 4:53:54, 2. Kristoff (Nor./Kaťuša), 3. Greipel (Něm./Lotto Soudal), 4. Bouhanni (Fr./Cofidis), 5. Petit (Fr./Direct Energie), 6. Roelandts (Belg./Lotto Soudal), 7. Matthews (Austr./Sunweb), 8. Mori (It./SAE Team Emirates), 9. Benoot (Belg./Lotto Soudal), 10. Štybar (Quick-Step), ...46. Kreuziger (Orica), 119. Cink (Bahrajn Merida) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 14:54:25 (Brit./Sky), 2. Froome (Brit./Sky), 3. Matthews oba -12, 4. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data) -16, 5. Latour (Fr./AG2R) -25, 6. Gilbert (Belg./Quick-Step) -30, 7. Kwiatkowski (Pol./Sky), 8. Wellens (Belg./Lotto) oba -32, 9. Démare -33, 10. Arndt (Něm./Sunweb) -34, ...30. Kreuziger -56, 34. Štybar -1:05, 94. Cink -3:00. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články