Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Bora protestovala proti vyloučení, to je ale nezvratné. Sagan je na cestě domů

Vittel (Francie) – Kontroverzní rozhodnutí jury o vyloučení Petera Sagana z Tour de France vzbudilo celou řadu reakcí z pelotonu a ozval se i tým dvojnásobného slovenského mistra světa. Cyklistická stáj Bora podala proti vyloučení Sagana protest, proti verdiktu jury je ale nemožné se odvolat. Sagan už opustil týmový hotel.

Cavendishův pád a dojezd 4. etapy TdF 2017
zdroj: ZUMA autor: Dirk Waem

"Peter Sagan odmítá, že by způsobil nebo měl v úmyslu způsobit pád Marka Cavendishe," tvrdí Bora a je rovněž přesvědčena o cyklistově nevině. "Peter si držel svou stopu a nemohl Cavendishe přijíždějícího z pravé strany vidět. Proto jsme požádali o přehodnocení Peterovy situace," soudí německá stáj.

Sám Sagan předstoupil ve středu dopoledne před novináře s prohlášením. "Přijímám rozhodnutí jury, ale nesouhlasím. Nic zlého jsem neudělal, byl to bláznivý sprint. Mrzí mě, jak dopadl Mark," uvedl Sagan, načež odjel z týmového hotelu. 

K souboji spurtérských hvězd došlo zhruba 150 metrů před cílem ve Vittelu. Cavendish ve snaze protáhnout se kolem Sagana se naklonil směrem ke slovenskému jezdci a vzápětí spadl na druhou stranu do bariéry. Zdálo se, že Sagan svého rivala strčil loktem, ale opakované televizní záběry tuto domněnku zcela nepotvrdily.

Cavendish mezitím oznámil, že Tour pro něj letos skončila. Po pádu byl britský vítěz třiceti etap na Tour převezen do nemocnice. "Mark má zlomenou pravou lopatku. Naštěstí nemusí na operaci a důležité je, že nedošlo k poškození nervů," uvedl lékař Adrian Rotunno na webu stáje Dimension Data.

Cavendish po odstoupení přišel o možnost rozšířit sbírku 30 etapových vítězství na Tour a zaútočit na rekord slavného Eddyho Merckxe, od kterého ho dělí čtyři etapové triumfy. "Jsem samozřejmě velmi zklamaný, protože nám dneska všechno vyšlo a měl jsem skvělou pozici pro výhru. Místo toho jsem prohrál a ještě musím odstoupit ze závodu, který byl středobodem mojí sezony," prohlásil.

Sagan obsadil v úterní etapě druhé místo, ale už krátce po dojezdu dostal za kolizi penalizaci třiceti sekund a přišel o 80 bodů v soutěži o nejlepšího spurtéra. Vyloučení sebralo sedmadvacetiletému cyklistovi možnost získat na Tour pošesté za sebou zelený trikot.

Na stranu slovenské hvězdy se postavili i Leopold König a Roman Kreuziger. "Z několika záběrů je vidět, že Cav padal ještě před Saganovým loktem. Byl moc blízko bariéry, rozhodčí by měli verdikt změnit," uvedl König. "Nebyl tam úmysl blokovat, nebo změnit stopu, ruce měl na řídítkách. Prostě jeden ze stovky loktů v etapě," přidal Saganův kolega z týmu Bora.

Podobný názor měl i Roman Kreuziger. "Cavendish se neměl cpát po pravici od Petra, ale zase od Petra tam nemusel být loket, protože Cavendish by tak či onak spadl. Ale je to samozřejmě na rozhodčích a doufám, že Petr tady zůstane a neseberou mu body v boji o zelený dres," uvedl.

Zdroj
ČT sport, ČTK, cyclingnews.com, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články