Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Aru vyhrál první velké stoupání, ve žlutém je Froome

Vittel (Francie) – Nikoliv Chris Froome nebo Richie Porte, ale Fabio Aru. Italský závodník zaskočil ve stoupání na La Planche des Belles Filles všechny soupeře a vyhrál o 16 vteřin před Danielem Martinem. Ještě o další čtyři vteřiny zpět přijel Froome, který se navzdory ztrátě obléká do žlutého dresu.

Kdo má nejvíce sil? Chris Froome, Richie Porte či Nairo Quintana? Stoupání na La Planche des Belles Filles ukázalo, že ani jeden. Nejrychlejším závodníkem na vrcholu byl v italském dresu jedoucí Fabio Aru, který nastoupil 2,5 kilometru před cílem a dovedl svůj atak až za cílovou čáru. Jde o jeho první vítězství na Tour de France.

"Hodně jsem na to myslel. Vyhrál jsem na Giru i Vueltě, ale Tour mi chyběla. Jsem šťastný, že jsem tady vyhrál a pokračuji tak v italských vítězstvích – naposledy můj velký kamarád Vincenzo Nibali," říkal v cíli Aru, který vzpomněl vítězství slavnějšího Itala z roku 2014.

Za Aruem přijel Daniel Martin (+16), s menším odstupem následovali Froome s Portem (+20). Ještě větší ztrátu nabral Alberto Contador (+26), ale hlavně Nairo Quintana (+34), který nestačil tempu nejlepších. Ondřej Cink (+1:59) a Roman Krueziger (+2:13) odpadli zhruba čtyři kilometry pod vrcholem.

Froome nyní vede Tour de France o dvanáct vteřin před dosavadním lídrem Geraintem Thomasem, který byl na vrcholu desátý. Třetí je Aru (+14), čtvrtý Martin (+25) a pátý Porte (+39). Contador ztrácí na muže ve žlutém dvaapadesát a Quintana čtyřiapadesát sekund.

Průvodce | Podcast | Videogalerie

Žlutý dres: Chris Froome (Team Sky)Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)Zelený dres: Arnaud Démare (FDJ)Puntíkovaný dres: Fabio Aru (Astana)

Jak 5. etapa probíhala?

Po vyloučení Petera Sagana se mluvilo o tom, zda jezdci nebudou proti tomuto kroku symbolicky protestovat na trase páté etapy. K ničemu však, i přes vyjádřené sympatie ke slovenskému závodníkovi, nedošlo a den pokračoval podle plánu. Vlastně nad plán – o únik byl takový zájem, že rychlostní průměr v prvních desítkách kilometrů přesáhl nejrychlejší prognózu organizátorů.

Když se skupina konečně dala dohromady – a byla v ní velká jména jako Thomas Voeckler, Edvald Boasson Hagen, Jan Bakelants či Philippe Gilbert –, začalo zase úsilí o to udržet ji v rozumném dosahu. Trochu překvapivě se tohoto úkolu namísto Teamu Sky zhostilo BMC a otázka byla, zda si zbytečně brzy nevyplýtvá důležité domestiky pro Richieho Porta.

Pracovitá americká stáj přivezla peloton na úvodní rampu stoupání na La Planche des Belles Filles s mankem ani ne minuty, což bylo pro favority více než dostačující. Poté už převzal otěže Team Sky a začal tvořit takové tempo, které mnohým záhy přestalo vyhovovat. Michal Kwiatkowski, Mikel Nieve a Sergio Henao rozjížděli závěr pro hlavní hvězdy.

Brzy odpadli domácí mladé pušky Pierre Latour a Warren Barguil, ze skupiny vypadli i Andrew Talansky či Bauke Mollema. Dril, který nasadili jezdci v bílém, byl ale neúprosný. První, kdo se tlaku postavil, byl tak až 2,5 kilometru pod vrcholem Fabio Aru jedoucí v dresu italského šampiona. Jeho pokus zprvu vypadal beznadějně, ale ukázalo se, že i síla Sky má své meze.

Šestadvacetiletý závodník Astany letěl v nejprudších pasážích a donutil ke stahování tempa Chrise Frooma. Jeho zrychlení znamenal "konec" pro Alberta Contadora i Naira Quintanu, ani jeden z nich nebyl schopen akceptovat vysoké tempo. Zároveň odpadl i dosavadní lídr Geraint Thomas.

Aru v závěru nezpomaloval a odolal i zrychlení Daniela Martina, který na něj v cíli ztratil 16 vteřin. O čtyři vteřiny později dojeli Froome s Portem, pro které je průběh této etapy důvodem k zamyšlení. Britský jezdec ale nemusí být tolik zklamaný, protože získal žlutý dres, který přebírá od Thomase.

Tour de France - 5. etapa (Vittel - La Planche des Belles Filles, 160,5 km):

1. Aru (It./Astana) 3:44:06, 2. Martin (Ir./Quick-Step) -16, 3. Froome (Brit./Sky), 4. Porte (Austr./BMC) oba -20, 5. Bardet (Fr./AG2R) -24, 6. Yates (Brit./Orica), 7. Urán (Kol./Cannondale), 8. Contador (Šp./Trek-Segafredo) všichni -26, 9. Quintana (Kol./Movistar) -34, 10. Thomas (Brit./Sky) -40, ...33. Cink (Bahrajn-Merida) -1:59, 34. Kreuziger (Orica) -2:13, 106. Štybar (Quick-Step) -10:56.

Průběžné pořadí: 1. Froome 18:38:59, 2. Thomas -12, 3. Aru -14, 4. Martin -25, 5. Porte -39, 6. Yates -43, 7. Bardet -47, 8. Contador -52, 9. Quintana -54, 10. Majka (Pol./Bora) -1:01, ...28. Kreuziger -2:41, 39. Cink -4:31, 77. Štybar -11:33.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články