Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Tour 2016: Na Frooma bude útočit Quintana, Contador, Pinot nebo Aru

Mont-Saint-Michel (Francie) - Vrchol sezony je tu a s ním současná závodnická špička. Kdo může ohrozit obhajobu Chrise Frooma? Na startu je již dvakrát druhý Nairo Quintana, který je nesmírně silný ve třetím týdnu závodu. Překvapení chystá Alberto Contador, jenž má letos jednu z posledních příležitostí na triumf. Francouzské pušky Thibaut Pinot a Romain Bardet chtějí domácím fanouškům dát po dlouhých letech důvod k radosti. V neposlední řadě je tu Fabio Aru, který však letos prochází jednou patálií za druhou a nůž do zad mu může kdykoliv vrazit Vincenzo Nibali. Více v našem preview závodu.

Tour de France 2016
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Chris Froome (31, Velká Británie, Team Sky)

*****

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2013, 2015)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 1. (2013, 2015)
Nejlepší letošní výsledek: Critérium du Dauphiné (1.)

Ať už ho zbožňujeme nebo nenávidíme, Chrisi Froomovi se nedají upřít výsledky. Zřejmě od roku 2012 je nejsilnějším vrchařem, od roku 2013 pak i nejlepším jezdcem na Grand Tours. Froome působí jako výtečný profesionál, navíc k sobě má zdaleka nejsilnější tým a rovněž profily etap by mu měly sedět minimálně stejně tak jako v minulých letech, spíše však více. Závod stejně jako v loňském roce nemá většího favorita, přesto ale existují otazníky.

Froomova dosavadní sezona (nutno však říci, že v jeho případě jde spíš o několikaměsíční přípravu na Tour) dlouho neprobíhala vůbec ideálně. Únorové vítězství na slabě obsazeném Harald Sun Race můžeme klidně pominout, protože v tomto případě šlo o povinnou výhru. Pak však přišlo Katalánsko, kde ho s přehledem porazili Contador s Quintanou, a také Romandie, kde ho z pořadí vyřadil defekt v úvodní horské etapě. 

Až na Critériu du Dauphiné jsme znovu mohli vidět ve formě jedoucího Frooma - i když úvodní (extrémně) horská časovka mohla dopadnout lépe, v dalších etapách už konkurentům Richie Porteovi a Contadorovi poodjel a stejně jako v letech 2013 a 2015, kdy si o měsíc později dojel i pro triumf na Tour, závod vyhrál. 

Froome do závodu vstupuje s nejlepším týmem (Mikel Landa, Geraint Thomas, Wout Poels nebo Sergio Henao, to je exkluzivní společnost) a soudě dle Dauphiné i v dobré formě. Otazníkem však zůstává, jak se mu povede v posledním týdnu závodu - oba předchozí střety s Quintanou totiž dopadly v závěru pro mladšího Kolumbijce. Jestliže v roce 2013 Quintanovi chyběly více než čtyři minuty, v minulém ročníku už to byla jen minuta a dvanáct vteřin. Jak tomu bude letos? Trend je zřetelný.

Nairo Quintana (26, Kolumbie, Movistar)

*****

Nejlepší výsledek: Giro d'Italia (1., 2014)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 2. (2013, 2015)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Katalánska, Kolem Romandie (1.)

Jestliže je letošní ročník Tour de France všeobecně považován za neobyčejně náročný, komu by to mělo svědčit jinému než Nairo Quintanovi, který je závodníkem se zřejmě nejlepší schopností regenerace a jediným jezdcem, jenž v posledních letech mohl v horách čelit ve formě se nacházejícímu Froomovi. Quintana se každý rok zlepšuje a ve dvanácti měsících, které uplynuly od poslední Tour, se zlepšil viditelně. Bude to letos po dvou druhých místech stačit na celkové vítězství?

Quintana nikdy neměl tak povedené jaro, jako tomu bylo letos. Vyhrál v Katalánsku i Romandii (v obou případech v našlapané konkurenci), v Baskicku skončil na třetí příčce. Tak tomu v předchozích letech nebývalo - zatímco loni byl dominantním závodníkem první části sezony Richie Porte, nyní šlo o Quintanu. Pro kolumbijskou hvězdu poté přišel tradiční tréninkový blok v domácím prostředí, do závodů se vrátil na Route du Sud, kde nezaujal ani tak celkovým vítězstvím, jako 150kilometrovým únikem v úvodní etapě.

Quintana do závodu vstupuje zdá se ve výtečné formě. V loňském roce se mluvilo o tom, že promarnil svou životní šanci - trasa Tour nadlouho neměla být Kolumbijci tak příznivá. Když se ale podíváme na etapové profily letošní edice, Quintana nemůže být nespokojen. Obě časovky mu nemusí vadit, jedna z nich dokonce beze zbytku splňuje označení "pro vrchaře". V jízdě proti chronometru se navíc Quintana dokázal výrazně zlepšit - v Romandii ho od Frooma nedělila ani vteřina, na Route du Sud zase porazil specialistu Sylvaina Chavanela.

Jestliže tedy problémem nebudou časovky ani hory, co může Quintanovi zkřížit plány? Kromě týmu, který za konkurenční Sky zřetelně zaostává, především úvodní týden s rovinatými etapami. První dva dny navíc proběhnou u pobřeží - vzpomeňme na loňský rok, kdy v Zeelandu vinou bočního větru ztratil Quintana čas, který mu posléze tak výrazně chyběl. O vítězství na Tour tak možná rozhodne, jak se oba největší favoriti popasují se svými slabinami: Froome se závěrečným týdnem, Quintana s tím úvodním.

Alberto Contador (33, Španělsko, Tinkoff-Saxo)

****

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2007, 2009)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 1. (2007, 2009)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Baskicka (1.)

Pompézní plán vyhrát dvě Grand Tour v rozmezí tří měsíců vzal loni za své - Contador sice uspěl na Giru d'Italia, poté ale odjel hodně anonymní Tour, kde páté místo rozhodně nebylo tím, v co před závodem doufal. Oproti loňsku leží Contadorův hlavní cíl pouze ve Francii a dá se říci, že je v mnohem lepší kondici, než jak tomu bylo před dvanácti měsíci.

I toto tvrzení má ale své rezervy. Na nedávném Critériu du Dauphiné sice vyhrál úvodní horský časovkářský test, po němž to vypadalo na velkou Contadorovu renesanci. Následující etapy ale podrobněji ukázaly Španělovy současné možnosti - na nejlepší nestačil a nakonec vypadl dokonce i z nejrychlejší pětice.

Ve výsledku to vypadá, že jestliže špičku nebude schopen následovat v horách, čas bude potřeba získat jinde. Pro Contadora to znamená především obě časovky, kde by soudě dle předchozích výsledků měl mít navrch. Druhým důležitým faktorem se pak může ukázat Peter Sagan. Ačkoliv se Tinkoff letos zřejmě víc zaměří na podporu mistra světa, i tak by mohl Contadorovi pomoci s destabilizací závodu. Na Tour de France se již stala větší překvapení, než že by dvojnásobný vítěz přechytračil svou konkurenci.

Thibaut Pinot (26, Francie, FDJ)

***

Nejlepší výsledek: Tour de France (3., 2014)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 3. (2014)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Romandie (2.)

Francouzská média mají nejlepší domácí jezdce rozdělené na tři typy. Thibautu Pinotovi je tak přezdíváno "křupan" či "venkovan" kvůli jeho původu. Přitom před čtyřmi lety šlo spíš o kometu francouzské cyklistiky, když v dodnes ikonickém dojezdu etapy TdF zvítězil za frenetického povzbuzování šéfa své stáje FDJ Marca Madiota. Pinot, který je trenérsky veden svým bratrem Julienem, se postupně stal patrně největší francouzskou zbraní - v roce 2014 dokonce pronikl i na celkové pódium Tour, když obsadil třetí místo za Vincenzem Nibalim a o generaci starším krajanem Jeanem-Christophem Péraudem.

Pinot je nyní o dva roky starší, navíc poučen loňským zpackaným ročníkem, který si prohrál už na samém začátku díky nepozornostem a technickým karambolům. Vyzbrojen druhým místem ze závodu Kolem Romandie, několik týdnů starým etapovým triumfem na Critériu du Dauphiné a jen několik dnů po šokujícím triumfu v časovce na národním šampionátu, vstupuje nyní do své další, už páté, Tour de France. Očekávání domácího publika jsou vysoká, nezaujatí pozorovatelé jsou už skeptičtější. V obrovské konkurenci je realistické očekávat umístění spíše na kraji elitní pětice. (K situaci ve francouzské cyklistice čtěte více ZDE).

Fabio Aru (25, Itálie, Astana)

**

Nejlepší výsledek: Vuelta (1., 2015)
Nejlepší výsledek na Tour de France:
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Algarve (9.)

Pohled přes rameno, kterým se na loňské Vueltě rozloučil s Tomem Dumoulinem, měl pro Fabia Arua značit první krok do zářivé budoucnosti. Italský závodník si dojel pro svou první Grand Tour, v týmu mu garantovali roli lídra pro Tour de France a tak říkajíc volné pole působnosti. Éra Vincenza Nibaliho se stala érou Fabia Arua.

Nový vůdce ale kazašskou stáj zatím nikam daleko nedovedl. Celá dosavadní sezona je pro Arua bez přehánění katastrofální - zranění, špatné až velmi špatné výsledky přicházely po celé jaro. Když už měl Aru konečně ukázat, jak na tom je, ztratil na Dauphiné na vítězného Frooma čtyřicet minut (a na celkovém dojmu příliš nezměnila ani kurážná výhra v jedné z etap).

Aru má k řešení víc problémů, než kolik možná bude v jeho silách. Notoricky špatné vztahy mezi ním a Nibalim (Nibali: "Fabio má často své nálady... Ivana Bassa jste skoro nikdy neviděli naštvaného - z toho důvodu, že byl moudrý. V tomhle byl o parník před Fabiem.") prověří tři týdny pobytu ve stejném prostředí pelotonu a týmového autobusu. Jeho forma nevypadá ani v náznaku, že by se mohla rovnat současné špičce. Navíc jde o jeho první Tour de France, což většinou značí nenadálé karamboly. Pokud se Aruovi podaří toto všechno překonat, o jeho vnitřní síle už nadále nikdo nebude moci pochybovat.

Romain Bardet (25, Francie, Ag2r)

**

Nejlepší výsledek: Critérium du Dauphiné (2., 2016)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 6. (2014)
Nejlepší letošní výsledek: Critérium du Dauphiné (2.)

Jestliže se nejsilnějšímu francouzovi Pinotovi přezdívá "křupan", pak Romain Bardet je "intelektuál" v návaznosti na své studium na vysoké škole. Profiluje se jako největší Pinotův rival. Závodník stáje Ag2r vyniká svou elegancí na kole, a ovšem také svými akrobatickými výkony ve sjezdech – vzpomeňme na loňský ročník Tour, kdy si v sedmdesátikilometrové rychlosti opravoval svůj speciál.

Bardet je čerstvě druhý muž Critéria du Dauphiné a jako takový plný optimismu. Jeho interní duel s Pinotem se vždy vyklání tu na jednu, tu na druhou stranu. Oba jsou ale už ve věku (pětadvacetiletý Bardet je o rok mladší), kdy by měli naplno vyjevit svůj potenciál závodníků na celkové pořadí. "Na moderní cyklistice nesnáším tu pasivitu a defenzivní taktiku," říkal Bardet před několika týdny. Uvidíme, jak se to projeví na Tour de France. (K situaci ve francouzské cyklistice čtěte více ZDE).

Tejay van Garderen (27, USA, BMC) a Richie Porte (31, Austrálie, BMC) **

Stáj BMC do závodu vstupuje se dvěma lídry, což v jiných případech často vedlo ke zklamání. Jak pro Tejaye Garderena, tak Richieho Porta je Tour jednoznačný cíl a jejich renomé je tak velké, že pro týmový management bylo nemožné vybrat jednoho lídra. Na papíře sice číslo končící jedničkou dostal Porte, van Garderen mu ale domestika rozhodně dělat nebude - alespoň v případě, že hned výrazně neztratí.

Oba závodníci mají zdá se slušnou formu. Van Garderen vyhrál etapu na Tour de Suisse (ačkoliv jeho cíl byl zřejmě  v lepším než šestém místě v celkovém pořadí), Porte byl zase jako jediný schopen konzistentně stačit Froomovi na Dauphiné. Jak se však tým popere se stavem, kdy se pracuje na dva závodníky místo jednoho, zůstává otázkou. BMC by možná paradoxně prospělo, kdyby jeden z jezdců záhy odpadl a tým se mohl semknout za jedním z nich.

* Bauke Mollema, Matthias Frank, Warren Barguil, Mikel Landa, Wilco Kelderman

Zdroj
ČT sport, Cycling News, cyclingquotes.com, inrng.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články