Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Stoupání na Grand Colombier je jen jedním z magnetů patnácté etapy

Bourg-en-Bresse (Francie) – O profilech intenzivních vrchařských etap se často říká, že vypadají jako zuby dřevařských pil. Platí to i o patnácté etapě, v níž se jezdci budou pohybovat nahoru, dolů, ale jen zřídkakdy po rovině. Žlutý dres bude hájit před Baukem Mollemou a Nairem Quintanou dosavadní neohrožený vládce závodu Chris Froome. Přímý přenos etapy, kterou vysíláme od začátku až do konce, sledujte od 12:50 na ČT sport a našem webu. Spolu s Tomášem Jílkem komentují Tomáš Konečný a Pavel Padrnos.

Profil 15. etapy Tour de France 2016
zdroj: cyclingnews.com

Trendem světové silniční cyklistiky je zkracování délek etap – organizátoři závodů totiž pochopili, že porce dvou set a více kilometrů negarantuje skvělou podívanou, naopak je z tohoto pohledu nezřídka přímo kontraproduktivní. Patnáctá etapa, jež měří 160 kilometrů, slibuje, že nezaostane za očekáváním. Jezdce při malé délce čeká mnoho času strávených zdoláváním vrchařských prémií.

Těch je totiž dokonce šest, přičemž vrchol Col du Berthiand, jenž přijde hned po dvaceti kilometrech, už může v pelotonu napáchat pořádnou paseku – šest kilometrů za sklonu osmi procent není zrovna příznivé pro slabší závodníky, kteří se tak zřejmě velice brzy stáhnou do grupetta. O výsledcích dne se ovšem zřejmě začne rozhodovat až poté, co jezdci přejedou první stovku kilometrů, kdy začne stoupání Grand Colombier.

Jde o stoupání, které sice nepatří do tradičního itineráře Tour de France (poprvé se objevilo dokonce až před čtyřmi lety – etapu tehdy vyhrál Thomas Voeckler), o to větší respekt ale budí. Jezdci se na vrchol, který je ohodnocen jako prémie HC, budou šplhat celých třináct kilometrů za sedmiprocentního sklonu.

Po sjezdu se už dostanou na finální okruh, jehož klíčovou částí bude poslední výstup dne na Lacets du Grand Colombier (7,8 %/8,4 km), kde se dají očekávat intenzivní nástupy. Jestliže je zkracování etap jedním z aktuálních trendů, jsou jimi ovšem i finiše etap nikoliv na vrcholu stoupání, ale po sjezdu až pod ním. Tak je tomu i v patnácté etapě, která tak bude končit až po dalších čtrnácti kilometrech v cílovém Culoz.

Bylo by až s podivem, kdyby etapu, jako je tato, nevyhrál někdo z denního úniku – mluví pro to profil etapy i skutečnost, že jsme už téměř v posledním týdnu závodu a všichni favorité si úzkostlivě šetří síly. Pokud tedy na začátku etapy dostane únik to správné složení, měl by se někdo z něj vítězně dostat až do cíle. Rafal Majka či Thomas De Gendt jsou jedna z prvních jmen, která v této souvislosti přijdou na mysl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články