Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slovenský fenomén Sagan. Pohled na cyklistiku změnil dětem i televizi

Montauban (Francie) – Není to tak dávno, co cyklistika byla na Slovensku na okraji zájmu. V současnosti však závody na kolech patří od Bratislavy po Košice k nejsledovanějším sportům. Největší zásluhu na tom má přitom jediný člověk. Fenomén Peter Sagan patří v pelotonu k nejvýraznějším postavám a dokazuje to i na letošní Tour de France.

Slavící Peter Sagan
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Cyklistický had se v úterý pomalu a jistě řítil do jednoho z kopců a týmy s jezdci cílící na nejvyšší příčky celkového pořadí začaly zvyšovat tempo. To už se ale Peteru Saganovi jedoucímu ve žlutém dresu vedoucího závodníka nepozdávalo a raději si z "vláčku" vystoupil a přešel na svoji rychlost. Ne však zklamaně. Naopak pro sebe typicky laškoval s kamerou. Krčil rameny, usmíval a z legrace zavlnil kolem.

Sagan tak opět ukázal, proč patří k nejoblíbenějším cyklistům současnosti. Video s jeho jízdou po zadním kole v kopci už je mezi fanoušky legendárním. Na Slovensku pak vítěz jedné etapy letošní Tour de France a čtyřnásobný obhájce zeleného dresu má status naprostého fenoménu, jenž k cyklistice přilákal stovky dětí a tisícovky fanoušků.

"Pobláznil celé Slovensko. Lidé začali masivně jezdit na kole. A to nejen ti starší, ale i mládež. Každý rok se zvyšuje základna slovenského svazu cyklistiky," řekl na adresu šestadvacetiletého rodáka z Žiliny Lukáš Timpo z webu cycling-info.sk.

Pozornost na cyklistiku zaměřily také slovenské televize, které závody před sedmi lety vůbec nevysílaly. V současnosti však Tour de France patří do deseti nejsledovanějších pořadů dne mezi všemi stanicemi.

Saganův vliv je krásně patrný také na základně mladých slovenských cyklistů, jež za poslední roky nebývale nabobtnala. Ještě před pěti lety se na start domácího závodu postavilo třeba jen patnáct dorostenců. V součastnosti je jich ale desetkrát tolik právě kvůli pozornosti, kterou závodník stáje Tinkoff k tomuto sportu přitahuje.

Radost ze Saganománie má i Petr Zánicky, jenž velkého univerzála a úřadujícího mistra světa jako první trénoval. Dle něj čekají v brzké době díky Saganovi slovenskou cyklistiku velice dobré časy.

"Je to opravdu v celé společnosti. Minulý rok jsme dělali společné mistrovství Československa a já jsem se cítil jako na malé Tour de France. Ve vesnicích vyšli babičky i dědové, sedli si na rybářské stoličky a fandili," řekl radostně.

Sagan zájem o svoji osobu může zvýšit jak na letošní Tour, tak na blížící se olympiádě, kde bude netradičně startovat na horských kolech. Je tak jasné, že Saganománie na Slovensku jen tak neskončí.

Je nám líto, video expirovalo.
Sagan svými výkony pobláznil celé Slovensko
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články