Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sagan zvládl hromadný dojezd a potřetí na letošní Tour slaví etapové vítězství

Bern (Švýcarsko) – Slovenský cyklista Peter Sagan opanoval šestnáctou etapu Tour de France. Rychlík ze Žiliny předčil na cílové rovince všechny soupeře a připsal si třetí vítězství během letošního ročníku "Staré dámy". Žlutý trikot vedoucího jezdce i nadále drží Christopher Froome.

Peter Sagan (v zeleném) zvítězil v 16. etapě Tour de France
zdroj: REUTERS autor: Jean-Paul Pelissier

Šestnáctá, 209 kilometrů dlouhá etapa Tour De France, která zavedla závodníky po čtyřech letech do Švýcarska, nabídla od samého počátku únik dvou jezdců ze stáje Etixx-Quick Step. Julien Alaphilippe a Tony Martin se po dvanácti kilometrech odhodlali k úniku, díky němuž byli většinu etapy neohroženě v čele.

Jejich náskok činil po třetině závodu více než pět minut, ale hlavní peleton nakonec hrozivě vyhlížející manko zlikvidoval dvacet kilometrů před cílem. Otěže závodu následně převzal Rui Costa hající barvy stáje Lampre. Favorité včetně Sagana či Cancellary však neponechali nic náhodě. Drželi si minimální odstup, portugalského jezdce brzy dostihli a celkového vítěze určil až hromadný dojezd.

Cílová rovinka nabídla švýcarským divákům v Bernu nádherný souboj. Jako první zaútočil Španěl Valverde, ale Kristoff se Saganem jej vzápětí předjeli a bok po boku mířili vstříc vítězství. Šťastnější byl nakonec slovenský fenomén, který tak dovršil hattrick triumfů během letošního ročníku nejslavnějšího cyklistického závodu.

"V minulosti jsem takto těsně mnohokrát prohrál ve finiši, teď se to začíná otáčet v můj prospěch," prohlásil Sagan, jenž už má prakticky jistotu, že i popáté vyhraje soutěž spurtérů. Jeho náskok na Marka Cavendishe momentálně činí 114 bodů. Žlutý trikot vedoucího jezdce podle očekávání uhájil Christopher Froome.

Šestnáctá etapa měla zvlněný profil s krátkými, ale náročnými výjezdy, přesto ji cyklisté dokončili s průměrnou rychlostí přes 47 km/h. Froome vede Tour nadále o minutu a 47 sekund.

"Závěr byl nepříjemný s řadou ostrých zatáček a ostrůvků, snažil jsem se držet vepředu a moc se těším na volný den. Jsem hodně unavený. Ale pak se budu těšit zpátky do kopců," řekl Froome, který triumf obhajuje a Tour de France vyhrál i v roce 2013.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 16. etapa: Moirans-en-Montagne - Bern

1. Sagan (SR/Tinkoff) 4:26:02, 2. Kristoff (Nor./Kaťuša), 3. Enger (Nor./IAM), 4. Degenkolb (Něm./Giant), 5. Matthews (Austr./Orica), 6. Cancellara (Švýc./Trek-Segafredo), 7. Vanmarcke (Belg./LottoNL), 8. Richeze (Arg./Etixx-Quick-Step), 9. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), 10. Van Avermaet (Belg./BMC), ...17. Kreuziger (ČR/Tinkoff), 39. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) všichni stejný čas, 60. Bárta (ČR/Bora-Argon) -59.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 72:40:38, 2. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -1:47, 3. Yates (Brit./Orica) -2:45, 4. Quintana (Kol./Movistar) -2:59, 5. Valverde (Šp./Movistar) -3:17, 6. Bardet (Fr./AG2R) -4:04, 7. Porte (Austr./BMC) -4:27, 8. Van Garderen (USA/BMC) -4:47, 9. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -5:03, 10. Aru (It./Astana) -5:16, 11. Kreuziger -5:24, ...92. Bárta -2:09:58, 127. Vakoč -2:35:46.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články