Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sagan vyhrál svou vyhlédnutou etapu a přebírá žlutý dres

Cherbourg-en-Cotentine (Francie) - Peter Sagan zvítězil ve druhé etapě Tour de France, když na čáře porazil Juliana Alaphilippa. Díky bonusovým vteřinám navíc jako první Slovák v historii přebírá žlutý dres. Z favoritů ztratil po defektu Richie Porte, nejlepších se však v závěrečném stoupání neudržel ani Alberto Contador. Nejlepší z Čechů byl třiadvacátý Roman Kreuziger, který se v celkovém pořadí posunul do první desítky.

Každý etapový závod s sebou přináší mnoho dalších minizávodů. Už druhá etapa Tour de France tak nabídla více narativů. Kdo jako první protne cílovou čáru v Cherbourg-en-Cotentin? Oblékne se vítěz do žlutého dresu, nebo jej uhájí Mark Cavendish? Jak si po pádu z úvodního dne na trati povede Alberto Contador? Jak se rozdělí jednotlivé dresy? Dojde v etapě na obávaný boční vítr, který hrozí roztrhat peloton na malé skupinky? Odpovědi čekaly na 188 km dlouhé trase druhé etapy.

Na čelo se brzy vydala stejně jako v předchozí etapě čtveřice závodníků. Jeden její člen si přitom jízdu v úniku zopakoval - ve vrchařském dresu jedoucí Paul Voss doufal, že se mu podaří udržet puntíkovaný dres a možná i navýšit své vedení v klasifikaci. Německého závodníka stáje Bora-Argon 18 doplňovali na čele závodu Cesare Benedetti, Jesper Stuyven a Vegard Breen. Jejich náskok se šplhal do vyšších čísel, než jak se to podařilo jejich předchůdcům (až šest minut), v závěrečné fázi dne, kdy se začínal profil zvolna vlnit, šel postupně dolů.

Alberto Contador se vrací do pelotonu
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

Contador se zapletl do dalšího pádu a v závěru ztratil

Za uprchlíky se pokračovalo v jízdě v nervózním duchu - stejně jako v úvodu přišly pády, stejně jako v úvodu v jednom byl zapleten Alberto Contador. Znovu šel k zemi, musel ale měnit kolo a následně dohánět asi dvouminutovou ztrátu. I díky zpomalení pelotonu ale nakonec neměl s dojetím větší problém - pro jeho psychiku ale tyto komplikace nemohou zafungovat dvakrát pozitivně.

Za deštivého počasí a značné mlhy, která komplikovala přehlednost na trati, najížděl peloton do posledních dvaceti kilometrů zhruba s tříminutovým mankem na uprchlíky - za dalších deset kilometrů ale dokázalo hlavní pole stáhnout jen půlminutu a pro únik to začalo vypadat velice slibně. Na programu byla sice ještě závěrečná stoupání, v nichž v pelotonu BMC či Sky nastolily obrovské tempo, ale na nyní už osamoceně jedoucího Stuyvena stále výrazně ztrácely.

Belgický jezdec sice ještě stačil získat vrchařské body na klasifikované prémii, ale na vítězství mu to už nestačilo, když ho peloton vedený Romanem Kreuzigerem dostihl na posledním kilometru. Ve sprintu nakonec nejvíc sil ukázal Peter Sagan těsně následovaný Julianem Alaphilippem a jako první slovenský cyklista v historii oblékne v nadcházející etapě žlutý dres. Třetí příčku bere Alejandro Vaverde.

Zklamáním naopak etapa skončila pro lídra Saganova týmu Contadora, který ztratil v závěrečném výstupu téměř minutu. Ještě větší manko nabral Richie Porte, u něhož byl ovšem příčinou defekt. Velkou radost mohl mít po dojezdu Roman Kreuziger, který silným výkonem pomohl Saganovi, dokončil třiadvacátý a posunul se na průůběžnou osmou příčku pořadí.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 2. etapa: Saint-Lo / Cherbourg-en-Cotentin (183 km):

1. P. Sagan (SR/Tinkoff) 4:20:51, 2. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step), 3. Valverde (Šp./Movistar), 4. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step), 5. Matthews (Austr./Orica), 6. Kelderman (Niz./LottoNL), 7. Gallopin (Fr./Lotto), 8. Van Avermaet (Belg./BMC), 9. Mollema (Niz./Trek), 10. Froome (Brit./Sky), ...23. Kreuziger (Tinkoff) všichni stejný čas, 114. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -3:30, 159. Bárta (Bora-Argon) -6:51.

Průběžné pořadí: 1. P. Sagan 8:34:42, 2. Alaphilippe -8, 3. Valverde -10, 4. Barguil (Fr./Giant), 5. Froome (Brit./Sky), 6. Van Avermaet, 7. Quintana (Kol./Movistar), 8. Kreuziger, 9. Gerrans (Austr./Orica), 10. Martin všichni -14, ...107. Vakoč -3:44, 159. Bárta -7:05.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články