Porte v závodě zatím vypadal slibně a nic nenasvědčovalo, že by se měl dostat do potíží. Defekt, který ho postihl v závěrečném stoupání v okamžiku, kdy se do pedálů na čele pelotonu začal opírat Roman Kreuziger, ale přišel přesně v tu nesprávnou chvíli. "Byl jsem téměř na čele v ideální pozici. Najednou to bylo pryč. Ani nevím, co jsem trefil, ale přední kolo najednou začalo měknout. Je to katastrofa, ale nemůžu s tím nic dělat. Jen se na to pokusit zapomenout," říkal zklamaný v cíli.

Australský závodník je jedním z dvojice lídrů stáje BMC. Zatímco Tejay van Garderen nebo Greg Van Avermaet stoupali s nejlepšími, on stál u silnice a čekal na pomoc od mechaniků. Ta přišla až po dlouhé době a ani pomocník Marcus Burghardt, který se k Porteovi vrátil a snažil se ho dostat zpět, už se situací mnoho udělat nemohl. "Když jede peloton takovou rychlostí, tak už vám moc věcí nezbývá. Než se ke mně Burghardt dostal, hlavní pole už bylo stejně pryč," poznamenal Porte, který v cíli měl manko 1:44.

Jen malou útěchou mu může být, že nebyl jediný z favoritů, kdo v etapě ztratil čas. V případě Alberta Contadora však šlo o ztrátu způsobenou nikoliv technickým, ale výkonnostním problémem. "Tour je teprve na začátku, ale tohle je těžké vstřebat. Budu dělat, že se to nikdy nestalo, a připravovat se na hory," uzavřel Porte.