Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Pátý den může naznačit, jak na tom jsou favorité

Limoges (Francie) – Po dvojici rovinatých etap dostává závod zase jinou podobu. Peloton na 216 kilometrech směřujících do Le Lioran nerozluští, kdo se stane celkovým vítězem letošní Tour – výkony favoritů v závěrečných stoupáních ovšem můžou posloužit jako indikátor toho, jak na tom Chris Froome a spol. skutečně jsou. Přímý přenos 5. etapy Tour de France sledujte od 14:10 na ČT sport a našem webu.

Profil 5. etapy Tour de France 2016
zdroj: cyclingnews.com

Závod se musí ze severu Francie propracovat k jihu a organizátoři se soudě podle pohledu do mapy snažili, aby se jezdci Pyrenejím přiblížili co nejrychleji. Pátá etapa je třetí v řadě, která měří více než 200 kilometrů a její závěr už naznačuje, že se blíží první skutečné kopce. Závodníci ovšem ještě musí odjet úvodních zhruba 150 kilometrů dne, které budou rovinaté.

Poté ale přijde první z vrchařských prémií, trojka Cote du Puy Saint-Mary, kterou následuje další čtveřice vrcholů, z nichž hned dva jsou kategorizovány jako prémie druhé kategorie. Budou to stoupání Col du Perthus, které má 4,4 kilometru při průměru lehce pod osm procent, a Col de Fent de Cere (3,3 km/5,8 %), které ukáží, kolik síly vězí v hlavních favoritech. Závěrečná rampa zmíněného Col de Fent de Cere by už měla zredukovat startovní pole na menší skupinu.

Do cíle pak bude zbývat už jen několik kilometrů, které budou převážně z kopce a udělají z finále spíš přehlídku sjezdařských dovedností. Profil celé etapy si již jistě pořádně zkontrolovali jezdci, kteří na Tour loví etapový únik – v druhé polovině etapy bude pro peloton těžké závod kontrolovat, a tak by se mohlo stát, že dostatečně silný závodník dovede svou snahu až do cíle.

Zároveň je pátá etapa ale také v hledáčku závodníků jako Julian Alaphilippe, Dan Martin nebo Greg Van Avermaet – nejde o jezdce, kteří budou konkurovat ve vysokých horách, jejich šance na úspěch je právě teď. Právě jezdci-klasikáři jsou ideální pro tyto prudké výstupy. Naivní by bylo i podceňovat francouzské pušky Tonyho Gallopina a Alexise Vuillermoze. V případě Alaphilippa a Martina pak bude zajímavé sledovat, jak jejich výkonu pomůže domestik ve službách stáje Etixx-QuickStep Petr Vakoč. 

*** Julian Alaphilippe, Dan Martin, Michael Matthews** Greg Van Avermaet, Peter Sagan* Alexis Gougeard, Alejandro Valverde, Alexis Vuillermoz, Tony Gallopin 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články