Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pantano v závěru porazil Majku, favorité dojeli pohromadě

Culoz (Francie) – Jarlinson Pantano porazil v přímém souboji na závěr etapy Rafala Majku a poprvé vyhrál etapu na Tour de France. Druhému Majkovi může být útěchou vrchařský dres, který oblékne v další etapě. Mezi favority se vážně neútočilo na žádné z prémií a rozestupy tak zůstávají stejné, jako tomu bylo po předchozí etapě.

Jarlinson Pantano poráží Rafala Majku
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Stáj Sky přepouští pozici na špici pelotonu, již zatím držela v každé horské etapě, a na čelo se stěhují v modrém jedoucí závodníci Astany. Jakob Fuglsang a Tanel Kangert nasadí vysoké tempo a ze všech sil se snaží unavit Chrise Frooma. V posledním kopci pak nastupuje lídr kazašského týmu Fabio Aru a snaží se soupeři ujet.

Celodenní snaha Astany se však záhy ukazuje jako naivní dětská hra, která není zasazená do reality. Jestliže Froome zatím na Tour střílí skutečně ostrými, Aru se ho pokouší zničit projektily z vodní pistolky. Sky nenechalo Arua odjet o víc než deset metrů a hravě zlikvidovala jeho vzpouru vůči zavedeným pořádkům. Tento moment sice nikomu etapu nevyhrál, ale ukázal, jak vypadá rozložení sil v pelotonu.

Astana v naivní snaze rozhodit Chrise Frooma
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Dopředu se vydalo 30 závodníků

Patnáctá etapa byla před svým startem pasována jako jedna ze stěžejních tohoto ročníku – to platilo nejen pro favority celého závodu, ale i jezdce, kteří na Tour loví jak body do vrchařské soutěže, tak jednotlivé etapy. Nakonec se našlo rovných třicet "statečných", kteří se vydali do úniku. Ten se po celý den trhal – chvíli byl vepředu Rafal Majka a Ilnur Zakarin, jindy Vincenzo Nibali a Julian Alaphilippe. Když se nedařilo ani jednomu z nich, nastupoval Jarlinson Pantano se Sébastienem Reichenbachem, jenž na tom byl nejlépe v celkovém pořadí (více než 11 minut).

Protože ale nedošlo k očekávaným "bouřím" na HC prémii Grand Colombier, muselo se na rozhodnutí čekat až na závěrečný okruh v okolí cílového Culoz. V něm sice nejprve Majka ve stoupání odjel Pantanovi, ten se na něho nicméně ve sjezdu, kdy polského jezdce málem fatálně vynesla jedna ze zatáček, dotáhl a v závěrečném přímém duelu kdo z koho zvítězil. Majkovi je ovšem útěchou zisk vrchařského dresu, který přebírá od Thomase De Gendta.

Ani favorité nic na Colombieru neřešili, místo toho čekali a čekali, až prováhali i poslední vrchařskou prémii a dojeli v jedné skupině až do cíle. Jedinou obětí dne tak byl Tejay Van Garderen, jenž odpadl, ale nakonec se udržel před Romanem Kreuzigerem, který zůstává jedenáctý v celkovém pořadí.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 15. etapa: Bourg-en-Bresse - Culoz (160 km):

1. Pantano (Kol./IAM) 4:24:49, 2. Majka (Pol./Tinkoff) stejný čas, 3. Vuillermoz (Fr./AG2R), 4. Reichenbach (Švýc./FDJ) oba -6, 5. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step) -22, 6. Pauwels (Belg./Dimension Data), 7. Rolland (Fr./Cannondale) oba -25, 8. Zakarin (Rus./Kaťuša), 9. Navarro (Šp./Cofidis) oba -1:30, 10. Slagter (Niz./Cannondale) -2:08, ...19. Kreuziger (Tinkoff) -3:07, 72. Bárta (Bora Argon) -21:03, 111. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -26:32.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 68:14:36, 2. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -1:47, 3. Yates (Brit./Orica) -2:45, 4. Quintana (Kol./Movistar) -2:59, 5. Valverde (Šp./Movistar) -3:17, 6. Bardet (Fr./AG2R) -4:04, 7. Porte (Austr./BMC) -4:27, 8. Van Garderen (USA/BMC) -4:47, 9. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -5:03, 10. Aru (It./Astana) -5:16, 11. Kreuziger -5:24, ...95. Bárta -2:08:59, 134. Vakoč -2:35:08.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články