Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Na Tour se závodí i z kopců, nejrychlejší jezdci atakují stotřicítku

Paříž - Nejen rychlost v kopcích se na Tour de France počítá. V osmé etapě to ukázal Chris Froome, který získal čas ve sjezdu z Col du Peyresourde, rychlostním rekordmanem ročníku ale není. Závodník stáje BMC Marcus Burghardt překonal v deváté etapě dokonce rychlost 130 km/h.

Marcus Burghardt
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Ve sjezdu pyrenejské deváté etapy dosahovali závodníci velmi vysokých rychlostí, které si třeba ani nespojujeme s cyklistikou. Dlouhé a přehledné sjezdy, po nichž se cyklisté dostali až do cílové Andorry, jim poskytly prostor k odpočinku - při rychlostech až 130 km/h jde však zároveň i o hazard s vlastním zdravím, neboť mohou nastat nepředvídatelné okolnosti.

Před rokem se tak například Warren Barguil, který stovkou doháněl v klesání z Tourmaletu hlavní skupinu, na poslední chvíli vyhýbal stádu krav. Tour bohužel zná případy, kdy závodníci tolik štěstí neměli. V roce 1995 zemřel na následky pádu Fabio Casartelli, před pěti lety pak na Giro d'Italia zahynul Wouter Weylandt.

"Rychlostní závod" vyhrál v deváté etapě Marcus Burghardt, jehož data ukazovala po skončení dne 130,7 km/h. Jen o tři kilometry za hodinu pomaleji jel v klesání z Cote de la Comella domácí Jeremy Roy. Oba se přitom v té době už pohybovali za pelotonem.

Zdroj
ČT sport, cyclingweekly.co.uk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články