Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Královskou etapu vyhrál Dumoulin. Žlutý zůstává Froome, Contador odstoupil

Vielha Val d’Aran (Španělsko) – Odjel se skupinou hned po startu a velký únik skončil pro Toma Dumoulina obrovským úspěchem. V královské deváté etapě dorazil v silném dešti a kroupách na Arcalis osamocen a mohl se radovat z prvního vítězství na Tour de France. Žlutý dres si udržel Chris Froome. Roman Kreuziger zůstává celkově dvanáctý. Cíl už neviděl Alberto Contador, jenž ze závodu odstoupil.

Krásně svítilo slunce, teplota se šplhala k třicítce, když ředitel Tour de France odstartoval královskou pyrenejskou etapu. V ten moment Dumoulin společně s velkou skupinou, v níž figurovali Peter Sagan, Rafal Majka či Thibaut Pinot vyrazili do velkého úniku.

Uběhlo pár hodin a situace se naprosto změnila. Při výšlapu na Arcalis, stoupání nejvyšší kategorie se na obloze děly věci. Na cyklisty padaly proudy deště, bylo temno a ke všemu se přidaly kroupy. V náročné situaci se zjevil jeden hrdina. Pětadvacetiletý Nizozemec osamocený proťal cílovou pásku a završil tak skvělý rok, kdy na každé ze série Grand tour ovládl jednu etapu.

Nizozemský cyklista přezdívaný Motýlek z Maastrichtu o svém triumfu rozhodl už o něco dřív, ještě za pěkného počasí dvanáct kilometrů před cílem. Z desetičlenné skupinky nastoupil a stabilním tempem už před sebe nikoho nepustil.

"Kdyby mi někdo před pár dny řekl, že vyhraju možná v nejtěžší den celé letošní Tour de France, myslel bych si, že je blázen," uvedl Dumoulin, jenž byl v úvodu týdne nemocný. "Ale někdy se to prostě všechno sejde a nohy pracují dobře. Jsem časovkář, takže když mám náskok, je těžké mě dostihnout," dodal člen týmu Giant-Alpecin.

Za ním dorazili jeho kumpáni z úniku. Se ztrátou osmatřiceti sekund dorazili do lyžařského střediska druhý Rui Costa a třetí Rafal Majka. Za nimi následovali Daniel Navarro, Winner Anacona, Thibaut Pinot, George Bennett, Diego Rosa, Mathias Frank. Pak už ale následovali favorité…

Froome nikoho ujet nenechal

Mezi nimi začaly boje až tři kilometry před cílem, kdy sérii nástupů odstartoval vedoucí muž pořadí Froome. Na něj se okamžitě zavěsil Nairo Quintana a k největším favoritům se posléze přidali i další jezdci Richie Porte, Dan Martin a Adam Yates. V pětičlenné skupince byly náznaky ataků, ale všechny byly neutralizovány.

Do cíle tak dorazila zmíněná pětice pohromadě s téměř sedmiminutovou ztrátou, což znamenalo jediné. Zásadnější přesuny v celkovém pořadí po královské etapě nenastanou. Vítěz Tour z let 2013 a 2015 Froome stále vede o 16 sekund před Yatesem, o 19 před Martinem a o 23 před Quintanou.

"Byla to těžká etapa a počasí ji ještě ztížilo. Jednu chvíli jsme si lili na hlavu vodu a přikládali si na zátylek pytlíky s ledem a krátce poté padal led z oblohy. Snažili jsme se jet s hlavami dolů, aby nás kroupy nezasáhly do tváře," popsal Froome.

Za vydatné průtrže následovali další silní vrchaři, mezi kterými nechyběl ani Roman Kreuziger. Český reprezentant  dojel o dalších 42 sekund později na dvaadvacáté pozici společně třeba s Alejandrem Valverdem a v celkovém pořadí zůstává dvanáctý.

"Mrzí mě, že jsem tam nezůstal trošku líp s těmi nejlepšími. Ale bohužel to nešlo, jel jsem svoje maximum. Tour je však ještě dlouhá, budeme bojovat dál," uvedl Kreuziger, jehož stejně jako ostatní zasáhlo měnící se počasí. "Byl to velký šok, když se skoro ze čtyřiceti stupňů ochladilo na nějakých dvanáct a padaly kroupy. Ale bylo to pro všechny stejné," řekl třicetiletý rodák z Moravské Třebové.

Contador to zkusil, pak ale vzdal

Cíl v Andoře už neviděl Alberto Contador. Španělská hvězda do etapy nastoupila s horečkami, což v kombinaci s dvěma pády z úvodních dvou etap El Pistolera zlomilo.

Dvojnásobný vítěz Tour přitom zahájil etapu, jež nabídla tři stoupání první kategorie, jedno druhé a jedno té nejtěžší, nebojácně. Společně s Valverdem se vydal nahánět Dumoulinův únik, což se mu také povedlo. Pak se však vše obrátilo.

Ve skupině rozjel tempo Movistar, které Contador nedokázal akceptovat. Pomalu se vrátil do balíku. V pelotonu se chvíli držel, ale bylo znát, že není v pořádku. Několikrát se totiž pustil do diskuze s týmovým vozem.

A pak 100 kilometrů před cílem to přišlo. Contador zastavil u krajnice, zamával do kamery a odstoupil z Tour. "Nezotavil jsem se z pádů, navíc jsem přes noc onemocněl. Pokračovat se nedalo," řekl Contador.

Za současné situace se tak do role lídra ruské stáje Tinkoff posunul Kreuziger, který však v celé etapě musel bojovat sám za sebe. Dokonce si jezdil pro bidony.

Peloton v té době jel poklidné tempo a nechal uprchlíkům pohodlný náskok, který chvílemi narostl až přes deset minut. Bylo tak jasné, že se radovat bude jeden z jezdců v úniku, což se nakonec povedlo Dumoulinovi.

Balík nabral na tempu až v závěru a vše měl dlouho v režii tým Sky. Drama nastalo až v závěru, kdy už obloha nad Arcalisem setměla. Čekalo se, zda další drtivý nástup předvede Froome, jenže první horský dojezd letošní Tour zásadní změny pro pořadí neznamenal.

Další šanci zamíchat pořadím budou mít jezdci až v úterý, jelikož v pondělí je přichystán pro účastníky první volný den.

Cyklistický závod Tour de France - 9. etapa Vielha Val d'Aran - Andorra Arcalis (184,5 km):

1. Dumoulin (Niz./Giant) 5:16:24, 2. Costa (Portug./Lampre), 3. Majka (Pol./Tinkoff) oba -38, 4. Navarro (Šp./Cofidis) -1:39, 5. Anacona (Kol./Movistar) -1:57, 6. Pinot (Fr./FDJ) -2:30, 7. Bennett (N. Zél./LottoNL) -2:48, 8. Rosa (It./Astana) -2:52, 9. Frank (Švýc./IAM) -3:45, 10. Yates (Brit./Orica) -6:35, ...22. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -7:17.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 44:36:03, 2. Yates -16, 3. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -19, 4. Quintana (Kol./Movistar) -23, 5. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -37, 6. Bardet (Fr./AG2R), 7. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 8. Henao (Kol./Sky) všichni -44, 9. Meintjes (JAR/Lampre) -55, 10. Valverde (Šp./Movistar) -1:01, ...12. Kreuziger -1:06.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články