Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Intenzivní devatenáctý den může rozhodnout o pódiových místech

Albertville (Francie) – Chris Froome v posledních etapách pravděpodobně už stvrdil své třetí vítězství na Tour de France. O další pódiová místa se ale pere přinejmenším pětice dalších závodníků. V devatenácté etapě, která startovní pole zavede pod nejvyšší evropský vrchol Mont Blanc, mají předposlední příležitost k útoku. Přímý přenos sledujte od 12:50 na ČT sport a našem webu, spolu s Tomášem Jílkem komentují Petr Benčík a Stanislav Kozubek.

Profil 19. etapy Tour de France 2016
zdroj: cyclingnews.com

Kratší horské etapy jsou atraktivním trendem posledních let. Nejsilnější závodníci se v nich nebojí útočit dlouho před cílem a závody dostávají speciální náboj. Taktéž organizátoři Tour de France si tohoto směřování všímají a v letošním ročníku na samý závěr závodu zařadili hned dvojici takovýchto etap. Ta první, v pořadí ale už devatenáctá, měří "jen" 146 kilometrů a skončí na svazích pod Mont Blancem.

Hned start v někdejším olympijském středisku Albertville nebude vůbec lehký a stoupání na Collet de Tamié se bude táhnout osm kilometrů za sklonu lehce nad sedmi procenty. Další výstupy přijdou v rychlém sledu. Col de la Forclaz de Montmin (9,8 km/6,9 %), Col de la Forclaz de Queige (5,6 km/7,8 %) a především HC prémie Montee de Bisanne (12,4 km/8,2 %), to nebude ani pro ty nejsilnější nic lehkého, a to navíc do cíle bude zbývat celá třetina etapy.

Závěrečné stoupání bude měřit plných deset kilometrů za průměru osmi procent – jestli někde můžou závodníci způsobit ostatním potíže, pak tady. Serpentiny v prudkém svahu na úplný závěr slibují fantastickou podívanou. Příjemné vzpomínky má na stoupání Chris Froome, který zde minulý rok na Critérium du Dauphiné definitivně zlomil odpor Tejaye Van Garderena.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články