Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Greipel si zopakoval loňský triumf na Elysejských polích

Paříž – Tour de France 2016 je minulostí. V jednadvacáté etapě nejprve Chris Froome a jeho pomocníci z týmu Sky oslavili další triumf, aby se v závěru již na pařížských okruzích v Elysejských polích sprintovalo o etapové vítězství. Hromadný finiš nakonec ovládl André Greipel, který tak obhájil loňský triumf. Na druhé příčce finišoval Peter Sagan. Roman Kreuziger skončil celkově desátý.

Závěrečná etapa tradičně směřuje do Paříže a je spíše promenádou v ležerním tempu než skutečným závoděním. Letos tomu pochopitelně nebylo jinak a podstatná část dne se tak nesla především oslavami Chrise Frooma (žlutý dres), Rafala Majky (puntíkatý dres), Adama Yatese (bílý dres) a Petera Sagana (zelený dres). Kromě nich slavil i tým Sky, který se ukázal jako suverénně nejsilnější a nejvíce konzistentní. Bylo to z podstatné části zásluhou Wouta Poelse, Mikela Nieveho, Mikela Landy či Gerainta Thomase, že jejich lídr může slavit svůj třetí triumf.

Když už si jezdci dostatečně připili šampaňským a pivem a tempo už nešlo o mnoho snížit, začalo se už na okruzích v Paříži závodit. Postupně se vyprofilovala menší skupinka uprchlíků (v níž byl i Jan Bárta), která zkoušela své štěstí na kostkách Champs-Elysée. Naprosto jiné starosti měl Marcel Kittel – německý spolufavorit etapy dlouho měnil kolo a musel dojíždět ztrátu minuty a půl. Zklamáním pak skončila Tour pro jeho krajana Tonyho Martina, jenž musel odstoupit kvůli problémům s kolenem.

Uprchlíci ale nedostali ani náznak šance a společně se šlo do hromadného sprintu, na který si dělali zálusk mnozí závodníci – vždyť například André Greipel neměl ani jediný etapový triumf, to samé platilo i v případě Alexandera Kristoffa či Bryana Coquarda, kterého ale ještě před finišem vyřadil defekt. Nakonec šlo o souboj tří jezdců Greipela, Kristoffa a Petera Sagana. Slovenský vítěz tří etap mohutně finišoval, ale nakonec z duelu vyšel nejlépe Greipel, který si tak zopakoval loňský triumf. Sagan zakončil úspěšnou Tour druhou příčkou.

Cyklistický etapový závod Tour de France - závěrečná 21. etapa: Chantilly - Paříž (113 km):

1. Greipel (Něm./Lotto) 2:43:08, 2. P. Sagan (SR/Tinkoff), 3. Kristoff (Nor./Kaťuša), 4. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), 5. Matthews (Austr./Orica), 6. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 7. Navardauskas (Lit./Cannondale), 8. Laporte (Fr./Cofidis), 9. Bennett (Ir./Bora-Argon), 10. Van Rensburg (JAR/Dimension Data), ...22. Kreuziger (Tinkoff), 93. Bárta (Bora-Argon), 149. Vakoč (Etixx-Quick-Step) všichni stejný čas.

Konečné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 89:04:48, 2. Bardet (Fr./AG2R) -4:05, 3. Quintana (Kol./Movistar) -4:21, 4. A. Yates (Brit./Orica) -4:42, 5. Porte (Austr./BMC) -5:17, 6. Valverde (Šp./Movistar) -6:16, 7. Rodríguez (Šp./Kaťuša), 8. Meintjes (JAR/Lampre) oba -6:58, 9. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -7:04, 10. Kreuziger -7:11, ...88. Bárta -3:19:44, 118. Vakoč -3:57:58.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články