Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Froome ujel svým soupeřům i v časovce, Kreuziger je dvanáctý

Sallanches (Francie) – Chris Froome vyhrál horskou časovku do Megeve a ještě tak rozšířil svůj náskok v celkovém pořadí. Druhý Tom Dumoulin zajel excelentně, i tak ale na lídra závodu ztratil jednadvacet sekund. V celkovém pořadí tak Froome vede před druhým Baukem Mollemou bezmála o čtyři minuty. Vítězné pódium uzavřel po skvělém výkonu Fabio Aru. Romanu Kreuzigerovi nevyšel útok na elitní desítku klasifikace a místo toho klesl na dvanácté místo.

Chris Froome
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Horská časovka dopředu slibovala ne zas tak častý souboj časovkářských specialistů s nejlepšími vrchaři. Tyto skupiny závodníků se často tak říkajíc míjejí, díky profilu osmnácté etapy ale bojovali proti sobě. Síla, technika a vytrvalost byly trumfy Toma Dumoulina, na lehkost a akceleraci zase spoléhali Chris Froome a Richie Porte. Mnozí další závodníci pak chtěli etapu hlavně přežít bez větších ztrát.

To platilo především pro třetího v pořadí Adama Yatese či na desítku stále útočícího Joaquíma Rodrígueze. Nejlepší český závodník na Tour Roman Kreuziger oproti tomu doufal, že se mu podaří umazat část své ztráty, kterou nabral v předchozí etapě. Útočit na pódium zase chtěli Nairo Quintana a Romain Bardet.

Thomas De Gendt
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

De Gendt a Izaguirre nevěřícně sledovali Dumoulina

Začínalo se tradičně v obráceném pořadí, a tak se na nejlepší závodníky dlouho čekalo. První čas, který se mohl ukázat konkurenceschopným a atakovat třeba i první desítku, zajel až Jón Izaguirre – o několik minut později ho ale těsně o jedinou sekundu porazil Thomas De Gendt. Oba dva se ale mohli posléze jen nevěřícně dívat – a vrhat nechápavé pohledy, jako to udělal na trati Jan Bakelants, když se kolem něho nizozemský šampion prohnal – na příjezd Toma Dumoulina, jenž byl o jednačtyřicet vteřin nejrychlejší. Na sedmnácti kilometrech je takovýto rozestup rozdílem třídy, ne-li dvou.

Dumoulin nicméně po dojezdu příliš pozitivní nebyl. "Myslím si však, že mě Froome ještě porazí. Ten čas není ideální a nepřipadá mi, že by na něho nemohl stačit. Začal jsem moc rychle a posléze jsem za to zaplatil, byla to velmi těžká časovka," tvrdil v cíli. A následující průběh etapy mu nakonec dal za pravdu.

K Nizozemci se dlouho nikdo ani nepřiblížil a čekalo se na to, až jako šestý od konce sjede ze startovní rampy Richie Porte. Australský závodník hned na úvodním mezičase překonal Dumoulina o devět vteřin a převrátil na čas dynamiku závodu, poté se ale začalo projevovat jeho rozhodnutí nepoužít časovkářský speciál – to byla ojedinělá volba a Porte na rovinatějších úsecích ztrácel. Nakonec z toho ale bylo čtvrté místo, s nímž mohl být velice spokojen a k pódiu se přiblížil téměř o minutu.

Fabio Aru
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

Froome ale ukázal svou dominanci

To už byl na trati i Chris Froome, který sebevědomě zvolil časovkářské kolo. Úvodní mezičas sice naznačil, že by to zřejmě nemuselo být zcela ideální představení z jeho pohledu. Avšak vedoucí muž závodu postupně zrychloval, na nejvyšším bodu celé etapy vedl o třináct vteřin a v následném sjezdu své vedení už pohodlně udržel. Vzhledem k tomu, že Bauke Mollema i Adam Yates na něho výrazně ztratili, může být s výsledkem nadmíru spokojen.

Výtečně zajel Fabio Aru, jenž porazil Porteho o tři setiny sekundy a napravil alespoň částečně pachuť z přechozích dnů. Italská jednička Astany se v pořadí posunula před Alejandra Valverdeho na sedmou příčku celkově. Roman Kreuziger svou jízdou nezklamal, ovšem nedokázal se v celkovém pořadí ani posunout kupředu. Jeho čas stačil na třináctou příčku a neposunul českého jezdce do první desítky.

"S výkonem mohu být spokojený. Z pohledu času je to ale zklamání, protože jsem doufal, že něco najedu na soupeře, ale naopak jsem ztratil. Pořád však věřím, že budu schopen se v těchto těžkých čtyřech dnech, z nichž máme za sebou dva, probojovat do desítky. I když vím, že to je složité," řekl Kreuziger.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 18. etapa: časovka jednotlivců Sallanches - Megéve (17 km):

1. Froome (Brit./Sky) 30:43, 2. Dumoulin (Niz./Giant) -21, 3. Aru (It./Astana), 4. Porte (Austr./BMC) oba -33, 5. Bardet (Fr./AG2R) -42, 6. De Gendt (Belg./Lotto) -1:02, 7. J. Izagirre (Šp./Movistar) -1:03, 8. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -1:05, 9. Meintjes (JAR/Lampre) -1:08, 10. Quintana (Kol./Movistar) -1:10, ...13. Kreuziger (Tinkoff) -1:20, 26. Bárta (Bora-Argon) -2:15, 125. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -4:45.

Průběžné pořadí: 1. Froome 77:55:53, 2. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -3:52, 3. Yates (Brit./Orica) -4:16, 4. Quintana -4:37, 5. Bardet (Fr./AG2R) -4:57, 6. Porte -5:00, 7. Aru -6:08, 8. Valverde (Šp./Movistar) -6:37, 9. Meintjes -7:15, 10. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -7:18, ..12. Kreuziger -8:23, 89. Bárta -2:30:29, 124. Vakoč -3:05:44.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články