Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Froome se utrhl na Peyresourde a jde do žlutého. Kreuziger se posunul do role lídra

Pau (Francie) – Chris Froome nastoupil na samém vrcholu stoupání Col de Peyresourde a v následném sjezdu si dojel pro první etapové vítězství v ročníku. V cíli udržel dvanáctivteřinový náskok před skupinou hlavních soupeřů a oblékl se do žlutého dresu. Další cenný čas v etapě ztratil Alberto Contador, naopak Roman Kreuziger dojel s favority na pátém místě a ze stáje Tinkoff zní hlasy, že právě český závodník bude ve zbytku Tour lídrem ruského týmu.

Pokud ještě nebylo zřejmé, jaké stáje jsou na letošní Tour v té nejlepší kondici, osmá etapa o tom všechny přesvědčila. Sestavy týmů Sky a Movistar nešly po celý průběh dne z čela pelotonu a nastolily tempo, kterému mnozí absolutně nestačili. Kde je Astana viditelně rozdělená na různé bojůvky a Tinkoff se marně sápe po mnoha protichůdných cílech, působí obě zmíněné stáje zcela koncentrovaně na jedinou věc, tedy celkové vítězství.

V průběhu pyrenejské etapy, která kromě jiných atakovala dva vrcholy z tzv. okruhu smrti Tourmalet a Peyresourde, to navíc nebylo jednoduché díky tomu, že se v hlavním úniku sešli Thibaut Pinot, Rafal Majka a Tony Martin. Dva excelentní vrchaři a skvělý časovkář, to byl složitý oříšek na dojetí. Hlavní skupina si však své manko hlídala a postupně začala stahovat, aby trojici v průběhu stoupání na Col de Val Louron-Azet dostihla. V té době již ve skupině zbývalo nejlepších pětadvacet jezdců, z nichž zhruba třetina byla buď z Movistaru či ze Sky.

Rozhodovalo se však na Peyresourde, tedy stoupání, které po celých sedm kilometrů neklesá pod sedm procent. Festival různě důrazných nástupů odstartoval pomocník Chrise Frooma Sergio Henao, po kterém se přidali i sám Froome, Nairo Quintana či Romain Bardet. Různá navýšení tempa se ukázala osudná Albertu Contadorovi, na něhož znovu nečekal Roman Kreuziger, či Warrenu Barguilovi. 

Pro rozložení sil mezi Quintanou a Froomem se ovšem paradoxně nejvíce rozhodující neukázalo stoupání na Peyresourde. Už po průjezdu vrchařskou prémií totiž nečekaně zrychlil Froome v okamžiku, kdy si Quintana bral lahev s pitím, a vytvořil si zprvu malou mezeru, která se ale postupně navyšovala. Ani Alejandro Valverde nedokázal svému lídrovi manko sjet, a tak Froome získal svou první letošní etapu – nečekaně ne přímo v kopcích, ale ve sjezdu.

"Vůbec jsem to neplánoval, ale když mi nevyšly úniky ve stoupání, tak jsem si řekl, že to zkusím z kopce," řekl Froome. "Byla to legrace, ale možná jsem do toho dal až moc sil. Uvidíme zítra, čeká nás těžká etapa a dvacet vteřin je nic," dodal. 

Za Froomem s odstupem dvanácti vteřin dorazila skupina s hlavními favority, ovšem už bez Contadora, který ztratil další minutu a půl ke své beztak již velké ztrátě. "Etapa pro mě byla hrozně těžká. Doufal jsem, že moc neztratím, ale nepovedlo se," citoval Contadora web závodu.

Podle španělského cyklisty je na čase, aby vedení stáje přehodnotilo pozici lídra. "Probereme to se zbytkem týmu, protože Roman Kreuziger je na tom v pořadí lépe než já," prohlásil. "Spadnout dvakrát hned v prvním týdnu je hrozné a nabral jsem tak obrovskou ztrátu. Ale i taková je cyklistika, nebezpečí číhá všude," dodal Contador. 

Kreuziger má volnou ruku

"Na celkové pořadí to pro něj (Contadora - pozn. red.) začíná být složitější, bude to pro něj spíš na etapy v Alpách. Ale zítra je další těžká etapa a stát se může cokoli. Uvidíme," prohlásil Kreuziger, který do Tour startoval jako Contadorův pomocník, ale nyní už dostal svolení jet vpředu na sebe, když se bude cítit dobře.

"Soustředím se na to, abych se vrátil k tomu, co jsem dělal vždycky. Že jsem se tam snažil být a třeba bojoval o první desítku, která může být reálná. Takže se na to těším a uvidíme, jak to půjde v dalších etapách," řekl pátý muž Tour z roku 2013, kdy se postaral o nejlepší český výsledek v konečném pořadí v historii.

Cyklistický závod Tour de France - 8. etapa Pau - Bagneres-de-Luchon (184 km):

1. Froome (Brit./Sky) 4:57:33, 2. D. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step), 3. Rodríguez (Šp./Kaťuša), 4. Bardet (Fr./AG2R), 5. Kreuziger (ČR/Tinkoff), 6. Aru (It./Astana), 7. Yates (Brit./Orica), 8. Valverde (Šp./Movistar), 9. Mollema (Niz./Trek), 10. Porte (Austr./BMC) všichni -13,... 85. Bárta (ČR/Bora Argon) -25:54, 125. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -34:43.

Průběžné pořadí: 1. Froome 39:13:04, 2. Yates, 3. Rodríguez oba -16, 4. D. Martin -17, 5. Valverde -19, 6. Quintana (Kol./Movistar), 7. Aru, 8. Van Garderen (USA/BMC), 9. Bardet, 10. Mollema všichni -23, ...12. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -34, 89. Bárta -1:00:44, 156. Vakoč -1:20:55.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články