Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dvacátý den stvrdí výslednou podobu celkového pořadí Tour de France

Megeve (Francie) – Tour de France je ve svém finále a potřebuje rozlousknout závěrečné otazníky okolo svého celkového pořadí. Zatímco Chris Froome má k užití pohodlný čtyřminutový polštář náskoku, o dalších místech na pódiu vůbec jasno není. Romain Bardet, stejně jako Nairo Quintana vědí, že si na jejich příčky dělají zálusk další závodníci. Přímý přenos sledujte od 12:50 na ČT sport a našem webu, spolu s Tomášem Jílkem komentují Stanislav Kozubek a Petr Benčík.

Profil 20. etapy Tour de France 2016
zdroj: cyclingnews.com

Tour de France má ve zvyku střídat charakter závěrečných etap - předposlední den často vyplní časovkou, leckdy ale dá přednost krátké vrchařské etapě. Tak tomu je i v letošním ročníku, kdy si závod opět zkusí finiš v ikonickém horském středisku Morzine. Aby se do něj však dostal, budou muset závodníci na trase překonat 146 kilometrů a tři vysoké alpské vrcholy.

Organizátoři po dlouhé několikaleté absenci zařadili do itineráře Col de la Colombier (11,7 km/5,8 %), který ale přijde příliš brzy na to, aby dokázal mezi favority udělat větší škody. Podobné to pravděpodobně bude i na dalším vrcholu ohodnoceném jako prémie první kategorie Col de la Ramaz (13,9 km/7,1 %). Na špičce tohoto alpského velikána bude závodníkům zbývat ještě zhruba padesát kilometrů a začne se pořádně závodit.

Posledním z hor celého letošního ročníku totiž bude Col de Joux Plane, které měří téměř dvanáct kilometrů a drží si sklon 8,5 procenta. Kdo ze závodníků má ještě aspirace na posun v celkovém pořadí, musí se pokusit zde, anebo v následném sjezdu až do Morzine. Jak totiž ukázal jedenáctý den, sjezdy mohou být stejně tak nebezpečné jako výstupy.

Co tedy ještě musí Tour de France na svůj závěr rozlousknout? Především druhé a třetí místo celkového pořadí. Romain Bardet sice vyskočil až na stříbrnou pozici, uvidí se však, zda za to nezaplatil až příliš mnoho energie. To Nairo Quintana rozhodně se třetí příčkou spokojen není a bude na Bardeta útočit. To ale platí i o nenápadném, ale efektivním Adamu Yatesovi, problémy stíhaném Richiem Portovi a nemotorném Fabiu Aruovi.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články