Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Cummings odrazil na Col d'Aspin Nibaliho a vyhrál pyrenejskou etapu

L'Isle-Jourdain (Francie) – Úvodní horskou etapu získal v Pyrenejích anglický cyklista Stephen Cummings. Jeden ze členů početného úniku ujel ostatním ještě před začátkem klíčového stoupání na Col d'Aspin, odolal snahám Vincenza Nibaliho a v cíli získal čtvrté vítězství v ročníku pro svou stáj Dimension Data. Úspěchem skončila etapa i pro žlutého Grega Van Avermaeta, který přidal další více než minutu ke svému náskoku na čele závodu. Roman Kreuziger dojel na dvanácté příčce spolu s hlavními favority.

Stephen Cummings
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

Na první horský test se dlouho čekalo – přece jen měl poprvé naznačit, jak si stojí jednotliví favorité. Tour letos svou pyrenejskou část odstartovala skutečně zostra, neboť organizátoři do programu sedmé etapy zařadili i obávaný Col d’Aspin. Nejprve ale ještě museli závodníci absolvovat rovinatou úvodní část, která rozhodně nebyla žádným odpočinkem. Než se podařilo vytvořit únik dne, trvalo to déle než hodinu – rychlostní průměr po úvodních šedesát minut byl přitom více než 49 km/h.

Poté se už zformovala početná skupina, která čítala devětadvacet jmen, mnoho z nich překvapivých. Na čelo se vydal například ve žlutém jedoucí Greg Van Avermaet, přičemž šlo o nečekaný manévr – vedoucí závodníci celého závodu se obvykle mezi uprchlíky nemísí. Dalšími jezdci v úniku byli zdatní vrchaři Vincenzo Nibali nebo Rui Costa, časovkářští mistři světa Tony Martin a Fabian Cancellara nebo rychlíci v kopcích Alexis Vuillermoz či Simon Geschke. Peloton je pustil nejvíce na pět a půl minuty, větší odstup si ovšem pozorně hlídal.

Ještě před začátkem stoupání na Col d’Aspin ovšem nastoupil Stephen Cummings a pokusil se zmařit snahu lepších vrchařů. Během ne tak prudkého úvodu stoupání dokázal odrazit pokusy Nibaliho a stabilním tempem mu dokonce postupně začal ujíždět. Na vrcholu měl náskok více než minuty a před závěrečným sedmikilometrovým sjezdem už bylo jasné, že pro stáj Dimension Data získá další, v pořadí už čtvrté, etapové vítězství. Nibali pak dokonce spadl i z pódiových pozic, když mu ujeli i nakonec druhý Daryl Impey a třetí Daniel Navarro.

Hlavní favorité šetřili ve výstupu síly a nepouštěli se do větších nástupů. I tak se ale tempo tvořené většinou týmem Sky ukázalo osudným pro francouzskou naději Thibauta Pinota, který se hlavní skupiny neudržel a odpadl. Skupina nakonec dojela i po komickém představení v závěru, kdy ji zdržela spadnutá nafukovací brána před cílem, pohromadě. Favorité nicméně ztratili další téměř minutu a půl na Grega Van Avermaeta, který si tak připsal další cenný čas na čele závodu.

Výsledky Tour de France

1. Cummings (Brit./Dimension Data) 3:48:09, 2. Impey (JAR/Orica), 3. Navarro (Šp./Cofidis) oba -1:04, 4. Nibali (It./Astana) -1:58, 5. Van Avermaet (Belg./BMC), 6. Mate (Šp./Cofidis), 7. Thomas (Brit./Sky), 8. Poels (Niz./Sky), 9. G. Izagirre (Šp./Movistar), 10. Valverde (Šp./Movistar), ...12. Kreuziger (ČR/Tinkoff) všichni -3:37, 86. Bárta (ČR/Bora Argon) -11:15, 180. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -19:28.

Průběžné pořadí:

1. Van Avermaet 34:09:44, 2. Yates (Brit./Orica) -5:50, 3. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step) -5:51, 4. Valverde -5:53, 5. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -5:54, 6. Froome (Brit./Sky), 7. Quintana (Kol./Movistar), 8. Barguil (Fr./Giant), 9. Rolland (Fr./Cannondale), 10. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) všichni -5:57, ...18. Kreuziger -6:08, 104. Bárta -40:37, 171. Vakoč -51:59.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články