Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Cavendish znovu porazil Kittela a má třetí triumf

Montauban (Francie) - Vítězem šesté etapy Tour de France se v městečku Montauban stal Mark Cavendish, pro kterého jde již o třetí etapové vítězství v ročníku a celkem devětadvacáté na Tour. V hromadném sprintu se mu dařilo lépe než druhému Marcelu Kittelovi a třetímu Danielu McLayovi. Ve žlutém dresu vyjede do nadcházejících pyrenejských kopců Greg Van Avermaet, který má na čele závodu více než pětiminutový náskok.

Finiš 6. etapy Tour de France
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Tranzitní etapy potřebuje každý ročník Tour – jezdci se díky nim přesunou blíže horským destinacím a nemusí tak docházet k únavným přejezdům, případně přeletům. Šestá etapa letošního ročníku závodníky přenesla už velice blízko k Pyrenejím, kde dojde k prvním velkým střetům celkových favoritů. Prozatím ale na čas poslední příležitost dostali sprinteři, jejichž klání nedokázal zamezit ani únik dne.

Ten byl atraktivní z českého pohledu, neboť se v něm znovu ukázal i Jan Bárta. Jako partnera měl k sobě ale pouze jediného jezdce, Japonce Jukiju Arašira ze stáje Lampre-Merida. Dvoučlenné úniky obyčejně nemají mnoho šancí na to, aby zaskočily peloton, a odpočátku to nevypadalo, že by se na tom mělo něco měnit.

Jukija Araširo a Jan Bárta
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Bárta s Araširem spolupracovali takřka vzorně, jejich snažení ale připomínalo spíš onen příslovečný boj s větrnými mlýny a skončilo dvacet kilometrů před finišem v době, když už na čele pelotonu pracovala stáj Direct Energie pro svého sprintera Bryana Coquarda. Zejména Thomas Voeckler z tohoto francouzského týmu prakticky neopustil první pozici a výrazně přispěl k tomu, že peloton dostihl únik tak relativně brzy, a ne až v posledních kilometrech.

Technické finále ztěžovala závodníkům trojice kruhových objezdů i nepříjemné zatáčky. Rovinatý sprint nakonec přinesl další klání finišmenů - stáj Etixx se zjevila blízko čela na posledním kilometru a Marcel Kittel zahájil jako první sprint. Na posledních stovkách metrů se však před něj dokázal dostat Mark Cavendish a znovu se ukázalo, že má vyšší absolutní rychlost než jeho německý soupeř. Cavendish bere třetí triumf v závodu, Kittel zůstává na jedné výhře. Překvapením je třetí příčka málo známého Daniela McLaye z francouzské druhodivizní stáje Fortuneo-Vital Concept.

Cyklistický závod Tour de France - 6. etapa Arpajon-sur-Cere - Montauban (190,5 km):

1. Cavendish (Brit./Dimension Data) 4:43:48, 2. Kittel (Něm./Etixx-Quick-Step), 3. McLay (Brit./Fortuneo), 4. Kristoff (Nor./Kaťuša), 5. Laporte (Fr./Cofidis), 6. Sagan (SR/Tinkoff), 7. Groenewegen (Niz./LottoNL), 8. Theuns (Belg./Trek Segafredo), 9. Coquard (Fr./Direct Energie), 10. Archbold (N. Zél./Bora Argon) všichni stejný čas, ...23. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -4, 113. Bárta (ČR/Bora Argon) -5, 167. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -57.

Průběžné pořadí: 1. Van Avermaet (Belg./BMC) 30:18:39, 2. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step) -5:11, 3. Valverde (Šp./Movistar) -5:13, 4. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -5:15, 5. Froome (Brit./Sky), 6. Barguil (Fr./Giant), 7. Quintana (Kol./Movistar), 8. Rolland (Fr./Cannondale), 9. Aru (It./Astana), 10. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) všichni -5:17, ...18. Kreuziger -5:28, 135. Bárta -32:20, 156. Vakoč -35:28.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články