Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Cavendish předčil v Angers Greipela jen o několik centimetrů

Angers (Francie) - Mark Cavendish byl nejrychlejší v těsném sprintu třetí etapy Tour de France a připsal si druhý triumf v letošním ročníku. Po klidném, až lenivém průběhu dne porazil ve finiši ve městě Angers Andrého Greipela, o vítězství ale musel rozhodnout až fotofiniš. Průběžné vedení si podle předpokladů udržel Peter Sagan, žádný z favoritů během etapy na rozdíl od předchozího dne žádný důležitý čas neztratil.

"Žlutý" Peter Sagan, potlučený Alberto Contador nebo psychicky nalomený Richie Porte – to byly jedny z minivýsledků prvních dvou etap Tour de France ročníku 2016. V etapě s pořadovým číslem tři se chtěl peloton po hektickém úvodu, kdy například od Sagana zaznívala kritika na bezhlavé chování ostatních závodníků, především uklidnit a nedopustit další karamboly. Za lepšího počasí, než jak tomu bylo o víkendu, se startovní pole vydalo vstříc 223 kilometrům a rozhodně se nikam nehnalo. I díky tomu se závodníci nakonec vyvarovali jakýchkoli karambolů a dorazili v pořádku až do cíle.

Vepředu se od prvního kilometru osamoceně pohyboval Bretonec Armindo Fonseca, jenž chtěl ukázat jak týmové barvy své stáje Fortuneo-Vital Concept, tak sám sebe na silnicích regionu, z něhož pochází. Fonsekův náskok rychle vystřelil až nad deset minut, na otevřených silnicích to ale bylo spíš důsledkem lenivého tempa pelotonu. Jeden jezdec proti zbylým 197 pranic nezmůže, a obě strany to velmi dobře věděly. Fonseca si jel v poklidu třicítkou, neboť věděl, že kdyby navyšoval tempo, jen by sám sebe pro nic za nic unavil. Hlavní pole mezitím jelo na míň než půl plynu a po sto padesáti kilometrech zaostávalo už o půl hodinu za nejnižším vypočítaným harmonogramem.

Armindo Fonseca
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Ani Voecklerova pomoc k úspěchu nevedla

O zpestření situace se v době, kdy Fonsekův náskok klesl pod tři minuty, postaral nestor světové cyklistiky Thomas Voeckler ze stáje Direct Energie, který překlenul krátící se rozestup a na čele se připojil ke svému krajanovi. Na bretonských silnicích oba Francouzi spolupracovali, všem ale bylo zřejmé, že si je peloton před sebou nechává z jediného důvodu, a to aby se o nástup náhodu nepokusil někdo silnější. Fonsekova heroická odyssea na čele závodu skončila po více než dvou stovkách kilometrů, Voeckler jich na čele závodu strávil asi padesát.

Pak převzaly iniciativu naplno sprinterské týmy Lotto-Soudal a Etixx Quick-Step, na čelo se ale draly i jiné stáje jako Kaťuša nebo Dimension Data. Sprinteři sice nyní dostávají hodně příležitostí, to se ale brzy změní a v horách budou závodníci jako Marcel Kittel hodně trpět, pokud tedy v průběhu druhého týdne raději neodstoupí. Nikdo tak nechtěl promarnit šanci na prestižní triumf.

Přetahovaná nastala při mnoha technických zatáčkách už čtyři kilometry před cílem v ulicích cílového Angers. Kombinaci ostrůvků, prudkých devadesátiprocentních zabočení a závěrečného zrychlení nakonec nejrychleji zvládl Mark Cavendish, který ukázal více sil než André Greipel - německý sprinter nastoupil poměrně brzy, Cavendish se přes něho ale dokázal doslova na poslední chvíli prosmýknout. V cíli oba po velice těsném fotofiniši dělilo jen pár centimetrů. Na třetí příčce už s odstupem dorazil domácí Bryan Coquard. Spokojený může být i Peter Sagan, který sice s Coquardem prohrál přímý souboj, ale v poklidu si udržel žlutý dres.

Cyklistický závod Tour de France - 3. etapa: Granville - Angers (223,5 km):

1. Cavendish (Brit./Dimension Data) 5:59:54, 2. Greipel (Něm./Lotto), 3. Coquard (Fr./Direct Energie), 4. P. Sagan (SR/Tinkoff), 5. Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 6. Enger (Nor./IAM Cycling), 7. Kittel (Něm./Etixx-Quick-Step), 8. Laporte (Fr./Cofidis), 9. McLay (Brit./Fortuneo), 10. Groenewegen (Niz./LottoNL), ...33. Kreuziger (Tinkoff), 118. Bárta (Bora Argon) všichni stejný čas, 195. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -3:31.

Průběžné pořadí: 1. P. Sagan 14:34:36, 2. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step) -8, 3. Valverde (Šp./Movistar) -10, 4. Froome (Brit./Sky), 5. Barguil (Fr./Giant), 6. Quintana (Kol./Movistar), 7. Kreuziger, 8. Gallopin (Fr./Lotto), 9. Aru (It./Astana), 10. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) všichni -14, ...144. Bárta -7:05, 145. Vakoč -7:15.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články