Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Cavendish porazil na Utah Beach Kittela a patří mu žlutý dres

Mont-Saint-Michel (Francie) – Vítězem první etapy letošního ročníku Tour de France se na Utah Beach stal Mark Cavendish, který na poslední stovce metrů odolal finiši Marcela Kittela. Cavendish tak poprvé v kariéře oblékne žlutý dres. Třetí příčku obsadil ve sprintu Peter Sagan. Karambolu se v průběhu etapy nevyhnul Alberto Contador, který si po pádu ošklivě odřel rameno. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by v dalších etapách neměl pokračovat.

Zatímco sprinteři v etapě toužili po co nejefektivnější koncovce, závodníci na celkové pořadí se chtěli hlavně v pořádku a bez časových ztrát dostat do cíle. Tour je v samém počátku a nikdo nechtěl připustit, aby mu okamžik nepozornosti deformoval další zbytek závodu. S čím byli v každém případě hned po startu spokojeni všichni, bylo brzké zformování úniku. Prakticky okamžitě poté, co ředitel Tour Christian Prudhomme odmával ostrý start, šla dopředu skupinka jezdců, v níž nechyběl jezdec stáje Bora-Argon 18 Jan Bárta.

Bártu před pelotonem doplňoval týmový kolega Paul Voss (který posléze vyhrál obě vrchařské prémie a stal se prvním držitelem puntíkatého dresu), Leigh Howard (IAM Cycling), Alex Howe (Cannodale-Drapac) a domácí jezdec bretaňské stáje Anthony Delaplace (Fortuneo-Vital Concept). Skupina spolupracovala a brzy měla náskok čtyř a půl minut, což se však v dalších kilometrech ukázalo jako maximální odstup.

Contador zahájil Tour pádem

Na čele pelotonu mezitím jely stabilní tempo vláčky belgických týmů Lotto-Soudal a Etixx – Quick Step. Především závodník prvně zmíněné stáje Thomas de Gendt byl takřka neustálým zjevem na špičce hlavního pole. To jelo dlouho prakticky bez komplikací. Po zhruba 120 kilometrech "snadné" jízdy však přišel moment, o jehož důležitosti zřejmě rozhodnou až další etapy – v pravotočivé zatáčce podklouzla galuska Albertu Contadorovi. Jeden ze spolufavoritů závodu šel k zemi a ošklivě si spálil rameno a bok. Contador se po výměně kola a tretry, s čímž mu obětavě pomohl kolega Matteo Tosatto, vrátil do pelotonu. Jaké dopady ale budou mít v následujících dnech utržené šrámy, se nám teprve poodhalí. "Má odřeniny, na první pohled to není žádný velký problém," informoval nicméně lékař závodu Paul-Henri Jost.

Alberto Contador: "Jsem sedřený od kotníku až po rameno, ale aspoň nemusím jet domů. Snad se mi podaří dát se před horami dohromady. V některých pozicích mám o rameno trochu strach, ale chci být optimistický. Byl jsem v dobré pozici - pak přišel po zatáčce ostrůvek, do něhož jsem najel předním kolem a svezl se po zádech."

Sport
zdroj: ČT4

Když peloton pět kilometrů před cílem na Utah Beach konečně a definitivně uhnal uprchlíky, začaly přípravy na finální sprinterskou hru. Dopředu se tak postupně sunuly i sestavy týmů jako Kaťuša nebo Dimension Data, šanci cítilo i LottonNL-Jumbo se svým sprinterským lídrem Dylanem Groenewegenem nebo domácí Direct Energie s Bryanem Coquardem. Hlavní favorité však byli jasní – André Greipel a Marcel Kittel.

Nakonec všem ale tzv. vyfoukl rybník závodník, se kterým se možná už ani příliš nepočítalo. Mark Cavendish perfektně načasoval svou akceleraci, protáhl se kolem Petera Sagana a na posledních stovkách metrů odolal Kittelovu zrychlení. Vítězství je pro něho ještě sladší díky tomu, že v druhé etapě poprvé v kariéře oblékne žlutý dres vedoucího závodníka.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 1. etapa: Mont-Saint-Michel - Utah Beach Sainte-Marie-du-Mont (188 km):

1. Cavendish (Brit./Dimension Data) 4:14:05, 2. Kittel (Něm./Etixx-Quick-Step), 3. P. Sagan (SR/Tinkoff), 4. Greipel (Něm./Lotto Soudal), 5. Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 6. Laporte (Fr./Cofidis), 7. Coquard (Fr./Direct Energie), 8. Kristoff (Nor./Kaťuša), 9. McLay (Brit./Fortuneo) všichni stejný čas, 10. Henderson (N. Zél./Lotto Soudal) -3, ...24. Kreuziger (Tinkoff) -23, 152. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -1:26, 167. Bárta (Bora-Argon 18) -1:33.

Průběžné pořadí: 1. Cavendish 4:13:55, 2. Kittel -4, 3. P. Sagan -6, 4. Greipel, 5. Theuns, 6. Laporte, 7. Coquard, 8. Kristoff, 9. McLay všichni -10, 10. Henderson -13, ...24. Kreuziger -33, 152. Vakoč -1:36, 167. Bárta -1:43.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články