Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Cavendish poblíž Lyonu získal jubilejní 30. vítězství na Tour

Montélimar (Francie) – Očekávaný hromadný sprint vyhrál poblíž východofrancouzské metropole Lyonu Mark Cavendish, pro něhož jde o čtvrtý etapový triumf v tomto ročníku a celkově třicátý v kariéře. Ve vyrovnaném spurtu porazil těsně Alexandera Kristoffa a Petera Sagana. V celkovém pořadí se nic nemění, dále tak vede Chris Froome před Baukem Mollemou a Adamem Yatesem.

Mark Cavendish
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Pro čtrnáctou etapu bylo symptomatické, že s výjimkou závěrečných deseti kilometrů nejvíce rozruchu vyvolalo odstoupení Mathiase Franka. Nešlo přitom o žádnou kolizi, kontakt s diváky a podobně – lídr stáje IAM Cycling si pouze vystoupil z pelotonu a svalil se do sedadla doprovodného vozu svého týmu. Vyčerpání, které citoval jako důvod svého konce na letošní Tour, zřejmě postihlo i mnohé diváky při sledování čtrnácté etapy.

Silný protivítr totiž znamenal o to nesnadnější pozici pro únik, který musel tím více napínat své síly. Navíc vzhledem k tomu, že se dopředu vydali pouze čtyři jezdci (Jérémy Roy, Alex Howes, Martin Elmiger a Cesare Benedetti), bylo brzy zřejmé, že jejich snaha nebude na konci dne slavit úspěch. Pomalé tempo úniku reflektoval peloton, který přirozeně rád využil šanci na odpočinek, a tak celý den pokračoval v lenivém duchu.

Zálusk na hromadný finiš měli odpočátku sprinteři, přičemž jeden z nich, André Greipel, měl i speciální motivaci – slavil totiž své 34. narozeniny. Nakonec to však nebyl on, kdo sehrál hlavní roli ve finále etapy. Mark Cavendish proklouzl kolem nastupujícího Marcela Kittela a udržel svou rychlost až do cíle, v němž slavil 30. vítězství na Tour v kariéře. Na pódiu ho doprovodí druhý Alexander Kristoff a třetí Peter Sagan, jenž těsně porazil Johna Dgegenkolba.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 14. etapa: Montélimar - Villars-les-Dombes Parc des Oiseaux (208,5 km):

1. Cavendish (Brit./Dimension Data) 5:43:49, 2. Kristoff (Nor./Kaťuša), 3. P. Sagan (SR/Tinkoff), 4. Degenkolb (Něm./Giant), 5. Kittel (Něm./Etixx-Quick-Step), 6. Greipel (Něm./Lotto), 7. Coquard (Fr./Direct Energie), 8. Cimolai (It./Lampre), 9. Laporte (Fr./Cofidis), 10. Dumoulin (Fr./AG2R), ...32. Kreuziger (Tinkoff), 115. Bárta (Bora Argon) všichni stejný čas, 154. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -2:38.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 63:46:40, 2. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -1:47, 3. Yates (Brit./Orica) -2:45, 4. Quintana (Kol./Movistar) -2:59, 5. Valverde (Šp./Movistar) -3:17, 6. Van Garderen (USA/BMC) -3:19, 7. Bardet (Fr./AG2R) -4:04, 8. Porte (Austr./BMC) -4:27, 9. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -5:03, 10. Aru (It./Astana) -5:16, 11. Kreuziger -5:24, ...97. Bárta -1:51:03, 131. Vakoč -2:11:43.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články