Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Vůbec jsem ten útok neplánoval, ale vyšlo to, smál se Štybar

Le Havre (Francie) – Šance na triumf viděl zejména ve čtvrté etapě na kostkách, ale tam jeho plánovaný atak nevyšel. Ten neplánovaný o dva dny později už však Zdeňku Štybarovi klapl na výbornou a v cíli mohl zvednout ruce radostí k nebi. "Bylo to spontánní, ale vyšlo mi to," řekl v cíli šťastný český závodník, který si triumfem splnil velký sen a zároveň navázal na Jána Svoradu.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK/AP/ autor: Christophe Ena

Vše začalo devětadvacetiletému cyklistovi docházet až ve chvíli, kdy si užil chvíle slávy při vyhlášení na pódiu. "Malinko jsem se uklidnil a můžu si to vítězství užívat. Doopravdy něco neuvěřitelného. Navíc v etapě, kde jsem to vůbec nečekal. Byl to můj velký sen," řekl Štybar.

Úspěch českého jezdce je o to cennější, že Tour jede poprvé v kariéře. "Je to pro mě velké vítězství. Když jsem přešel z cyklokrosu na silnici, pracoval jsem hodně tvrdě na tom, abych se dostal na tuto úroveň. A mnozí zpochybňovali mé úspěchy, kterých jsem dosáhl; například vítězství na Eneco Tour nebo Strade Bianche. O to více jsem šťastný, že jsem tuto příležitost dokázal využít. Řadím to podobně vysoko jako svůj první titul mistra světa v cyklokrosu v Táboře (2010)," řekl Štybar.

Původní plán pro etapu přitom zněl: dovézt do cíle na co nejlepší pozici Marka Cavendishe. "Udržet jsme samozřejmě chtěli i Tonyho (Martina) žlutý dres. Bylo to tam v závěru docela bláznivé. Chtěl jsem Marka dotáhnout co nejvýše, ale ten byl trochu zpět. A tak jsem vytáhl svou kartu, když jsem viděl, že tam jsou ze sprinterů Peter Sagan, Kristoff a Van Avermaet, ale že to mohou mít docela těžké. I proto, že tam neměli žádného pomocníka. Bylo to spontánní, vůbec jsem to neplánoval. Ale vyšlo mi to," popsal jezdec stáje Etixx - Quick-Step.

Svou roli pro úspěch v závěrečném spurtu sehrál i nečekaný pád právě Martina. "Jsem doopravdy hodně rád, že se mi to povedlo, akorát doufám, že nebude nic vážného s Tonym," přál si Štybar. To ještě netušil, že pro Martina Tour skončila kvůli zlomené klíční kosti.

Štybar měl v závěru dost prostoru a času na to, aby mohl políbit své zápěstí a projet cílem triumfálně s rukou nahoře. "Když manželka porodila Lewise, tak mi dala náramek s písmeny 'Z' a 'L'. Myslel jsem na ně, protože ti to mají teď v těchto chvílích těžké. V pátek budou Lewisovi dva týdny a manželka to nemá zrovna jednoduché, když jsem odjel po dvou dnech, co jsme byli společně doma," vysvětlil vítězné gesto Štybar.

Zuby si brousil na dílčí triumf spíše v úterní etapě na oblíbených kostkách, ale skončil devátý. Dočkal se však o dva dny později a překvapil tak možná i sám sebe. "Jsem rád, že se mi to povedlo. Spíš jsem si věřil na čtvrté etapě s kostkami, ale ta nebyla dost těžká na to, aby se v ní dalo někde pořádně ujet, všichni byli nervózní, hlídal se každý nástup. O to víc mě těší, že se mi to povedlo dneska," řekl Štybar.

Česká cyklistika se mohla radovat z etapového vavřínu na "Staré dámě" po dlouhých 14 letech. Bývalý šampion z terénu si dobře pamatoval, že jeho předchůdcem byl na Tour 2001 Ján Svorada. "Jsem samozřejmě pyšný, že se mi to povedlo a že jsem další Čech v řadě," dodal Štybar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články