Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Těsný sprint ve Valence patří Greipelovi

Valence (Francie) - André Greipel vyhrál hromadný sprint v závěru 15. etapy a připsal si na Tour své třetí vítězství. Hned za ním skončili John Degenkolb a Alexander Kristoff. V celkovém pořadí se nic nemění, nadále vede o více než tři minuty Chris Froome.

Souboj Johna Degenkolba s André Greipelem
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Stejně jako v předchozí etapě se do úniku vydala silná a početná skupina, která čítala více než dvacet jezdců. A stejně jako den předtím byl mezi uprchlíky Peter Sagan, jenž směřuje ke čtvrtému zelenému dresu ve svém čtvrtém startu na Tour de France. Kromě něho byl na čele závodu Ryder Hesjedal, Michal Kwiatkowski či Thibaut Pinot. Peloton si však únik nechtěl nechat ujet, a tak odpočátku za velkého přispění stáje Kaťuša jel velice rychlé tempo. Jeho obětí se už brzy po startu stal Mark Cavendish, který odpadl a vypadl z okruhu favoritů na dnešní vítězství.

Závodníci od začátku etapy stoupali a museli zdolat tři vrchařské prémie předtím, než se konečně spustili na třicetikilometový sjezd až do Aubenas, kde čekala prémie sprinterská. Na ní podle očekávání sebral plný počet dvaceti bodů Peter Sagan a navýšil svůj již značný náskok před druhým André Greipelem.

Peloton se postupně přibližoval, neboť domestici Kaťuši chtěli dovést k prvnímu triumfu v ročníku svého lídra Alexandera Kristoffa. Čtyřicet kilometrů před cílem dotáhli první část uprchlické skupiny včetně Sagana, o dalších deset kilometrů dále potkal stejný osud i její druhou část s Pinotem či Kwiatkowskim. Na čele v této chvíli zbývala už jen poodjetá dvojice Hesjedal, Matteo Trentin. I ta však musela vědět, že jí malý náskok na dlouho nevydrží. Při průjezdu kolem značky ukazující posledních 30 km etapy bylo jejich snažení definitivně u konce.

Na čele hlavního pole se začaly štosovat týmy se sprintery, hodně vidět byly například Europcar či BMC. Překvapit ostatní se na posledních třech kilometrech pokusil Zdeněk Štybar, který zaútočil - týmy si ho ale stáhly. V závěru brzy nastoupil André Greipel, přes kterého na chvíli šel John Degenkolb. Nakonec ale přece jen více sil měl starší z obou Němců a připsal si třetí vítězství v závodě. Degenkolb skončil druhý, hned za ním dojel Alexander Kristoff.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články