Štybar zaútočil v Le Havru a získal po 14 letech české vítězství

Abbeville (Francie) - Zdeněk Štybar zvítězil v šesté etapě Tour de France v Le Havru, když zaútočil na závěrečném výstupu. Jde o první české vítězství v etapě závodu po 14 letech. Na druhém místě dojel Peter Sagan. Na posledním kilometru spadli Tony Martin a Vincenzo Nibali, dostali však stejné časy jako vítěz, protože se kolize udála v neutrální zóně. Vedoucí muž závodu Martin si však v pádu zlomil klíční kost a v závodě končí. Novým lídrem je Chris Froome.

Do úniku dne se dostala trojice jezdců v čele s Danielem Teklehaimanotem, jedním ze dvou Eritrejců na Tour de France. Kromě prestižní pozice na prvním místě etapy tento závodník stáje MTN-Qhubeka ale sledoval i jiný cíl - v případě, že by vyhrál všechny tři vrchařské prémie, oblékl by puntíkatý dres. Odstup od pelotonu hned v začátku narostl až na dvanáct minut, postupně ale klesal.

Závodníci se ale v úniku drželi velmi dlouho, patrně nejdéle v dosavadním ročníku. Ještě patnáct kilometrů před cílem v Le Havre si drželi zhruba minutový náskok, avšak práce sprinterských týmů byla na rovinatém povrchu neúprosná. Definitivní stopku dostali závodníci s nájezdem do závěrečných tří kilometrů. I tak však Teklehaimanot a jeho tým mohli slavit - eritrejský závodník oblékne stejně jako na červnovém Critériu du Dauphiné puntíkatý dres.

Když peloton už v centru Le Havru dostihl i posledního z uprchlíků Van Bilsena, začala přetahovaná o místa vepředu. Dlouho se zde drželo BMC, pak iniciativu přejal Etixx-QuickStep spolu s Giant-Alpecin a s nájezdem do závěrečného 900metrového stoupání se začalo závodit. Ovšem přišel pád, do kterého se zapletli Vincenzo Nibali a Tony Martin - chyba byla zřejmě na straně německého jezdce, který náhle vybočil ze stopy.

Oba by však měli dostat stejný čas (kolize se udála v neutrální tříkilometrové zóně) jako vítěz, kterým se po úprku stal Zdeněk Štybar. Český závodník nastoupil zhruba na značce posledního kilometru a nikdo ze soupeřů se mu už nedokázal přiblížit. Za ním na už de facto tradičním druhém místě dojel Peter Sagan. Štybar je po čtrnácti letech dalším českým vítězem etapy na Tour de France, před ním se to podařilo Jánu Svoradovi.

"Je to něco opravdu úžasného," říkal v cíĺi Štybar. "Každý, kdo startuje na Tour, sní o tom, že vyhraje etapu. Já jsem cítil šanci už na kostkách, ale dokázal jsem to až dnes," dodal. Štybarovu radost v cíli ale kalilo Martinovo zranění - zlomená klíční znamená jeho konec na Tour de France. Lídrem by se znovu stal Chris Froome.

Štybar si tak spravil chuť po úterní etapě s několika úseky na kostkách, před níž byl považován za jednoho z adeptů na vítězství. "Minule mi to nevyšlo a dneska jsem si myslel, že to bude spíš na Cavendishe, ale když jsem viděl, že odpadal, tak jsem to zkusil," uvedl. O Martinovi řekl: "Doufám, že to není moc vážné, abychom mohli dál bojovat o udržení trikotu," prohlásil.

"Vůbec nevím, co se stalo. Asi jsem škrtnul o kolo přede mnou. Ale tak to prostě na Tour chodí - štěstí i smůla chodí ruku v ruce," řekl Martin, kvůli němuž spadl mimo jiné i obhájce prvenství Vincenzo Nibali. "Každý chce být vepředu, takže je těžké najít si dobrou pozici. Ale spadnout takhle v závěru... Nechápu," poznamenal italský cyklista.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 6. etapa: Abbeville - Le Havre (191,5 km):

1. Štybar (Etixx-Quick-Step) 4:53:46, 2. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo), 3. Coquard (Fr./Europcar), 4. Degenkolb (Něm./Giant), 5. Van Avermaet (Belg./BMC), 6. Gallopin (Fr./Lotto), 7. Boasson Hagen (Nor./MTN), 8. Cimolai (It./Lampre), 9. Simon (Fr./Cofidis), 10. Izagirre (Šp./Movistar), ...58. Kreuziger (Tinkoff-Saxo), 62. Bárta (Bora-Argon) všichni -2, 170. König (Sky) -3:28.

Průběžné pořadí: 1. Martin (Něm./Etixx-Quick-Step) 22:13:12, 2. Froome (Brit./Sky) -12, 3. Van Garderen (USA/BMC) -25, 4. Sagan -27, 5. Gallopin -38, 6. Van Avermaet -40, 7. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -46, 8. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -48, 9. Štybar -1:06, 10. Thomas (Brit./Sky) -1:15.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články