Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Štybar: Bylo by hezké se udržet v desítce, ale hory chci hlavně přežít

Pau (Francie) – Premiéra z říše snů. Tak hodnotí Zdeněk Štybar své první představení na Tour de France. Český jezdec si zatím nemá na co stěžovat. Ovládl jednu z etap a drží se na desátém místě průběžného pořadí. "Je mi ale jasné, že jak se dotkneme hor, v pořadí půjdu dolů," zhodnotil spokojený Štybar během volného dne, kdy nabíral síly před první horskou etapou.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

"Z osobního hlediska jsem spokojený maximálně, protože se mi podařilo vyhrát etapu. Sice jsem před startem Tour spíš myslel na tu etapu po kostkách, ale můžu být vůbec rád, že se mi podařilo něco vyhrát, protože sny o etapovém vítězství má skoro každý, kdo se na start Tour postaví," uvedl během volného dne Štybar, který triumfoval v šesté etapě z Abbeville do Le Havru.

Radost mu však v ten den zároveň kalilo zranění a odstoupení Tonyho Martina, který si zlomil klíční kost. "Kvůli tomu byly ty pocity hodně smíšené. Měl jsem radost z vítězství, ale na druhou stranu jsem byl smutný, že kamarád musel domů," připustil Štybar.

"Bylo super, že jsme hned další den dokázali vyhrát etapu s Cavem (Mark Cavendish). On taky strašně moc chtěl, v některých těch předchozích etapách mu chyběl kousek a tohle vítězství ho určitě nakopne do dalších bojů," věří Štybar.

Právě Martinovo odstoupení je dosud jediným špatným momentem belgické stáje, kterou vlastní český podnikatel Zdeněk Bakala. "Zatím můžeme být hodně spokojeni. Celkem jsme vyhráli tři etapy, měli jsme i žlutý dres, tak můžeme být hodně spokojeni. Možná těch vítězství mohlo být i víc, ale musíme stát nohama na zemi. Co by jiné týmy daly za tři etapová vítězství za devět dní," uvedl Štybar.

O vavřín chtěl zabojovat i v osmé etapě s finišem na Mur-de-Bretagne, ale neuspěl. "Na té stěně jsem byl poprvé, neznal jsem ji pořádně. Neměl jsem v ten den moc dobré nohy, nenajel jsem tam dobře a už pod kopcem jsem věděl, že tam s nejlepšími nevyjedu," konstatoval.

Hodně těžkou dřinou byla den poté týmová časovka, v níž Etixx-Quick Step dojel sedmý. "Bylo to tvrdý jak hovado," uvedl bývalý trojnásobný mistr světa v cyklokrosu. "Strašně nám chyběl Tony (Martin). On je schopen hodně tahat na špici a vydrží tam nějakou dobu, takže člověk si vzadu trošku odpočine. Když tam nebyl, bylo to strašně znát, ale i tak si myslím, že jsme zajeli dobrou časovku. O moc rychleji jsme jet nemohli," mínil.

Umístění v první desítce celkové klasifikace ho těší, ale drží se při zemi. Ví, že v Pyrenejích se patrně bude propadat. "Bylo hezké, že jsem se udržel v desítce, ale je mi jasné, že jak se dotkneme hor, v pořadí půjdu dolů," uvedl Štybar, který je zatím nejvýš z kvarteta českých účastníků.

Připouští, že nemá na to jezdit tam s těmi nejlepšími. "Spíš se to pokusím nějak přežít v gruppettu a našetřit v rámci možností síly na etapu, která by mi mohla sedět. Do hor máme Urána, který je na tom podle mě dost dobře a v úvodních dnech moc času neztratil," zmínil průběžně šestého Kolumbijce Rigoberta Urána.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články