Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Rasmussen: Kritika Frooma má kořeny v historii sportu

Mende (Francie) - Větší pozornost zřejmě způsobila návštěva Lance Armstronga, na Tour se ale pohybuje další bývalý závodník, který má za sebou dopingové přiznání. Michael Rasmussen vedl Tour de France 2007, ale byl z ní čtyři etapy před cílem stažen svou stájí Rabobank. Nyní o závodu píše pro dánský deník.

Michael Rasmussen
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Yorick Jansens

Rasmussen je na Tour poprvé od roku 2007, kdy ho Rabobank stáhl kvůli lhaní o svém místě pobytu a propásnutým dopingovým kontrolám. Dánský závodník s přezdívkou "Kuře" tehdy vedl o více než tři minuty před Albertem Contadorem a jasně, čtyři etapy před cílem, směřoval k vítězství. Místo triumfu ale následoval dvouroční trest, po kterém se Rasmussen vrátil do pelotonu, ovšem už jen v týmech z nižší divize.

Poté, co se v roce 2013 k užívání zakázaných substancí přiznal (uvedl mimochodem, že na Tour 2007 dopoval celý Rabobank - tedy i jezdci jako Menčov, Weening či Flecha, který nyní pracuje pro stanici Eurosport), začal psát pro dánské deníky. Zbytek letošního ročníku Tour tak stráví v press roomu s novináři, kteří před osmi lety psali o jeho aféře. "Je to teď trochu intenzivní, ale myslím, že se to po pár dnech zklidní. Nebudu už tak zajímavým a budu se moct soustředit na svou práci," řekl v dějišti závodu.

Michael Rasmussen
zdroj: ČTK/AP autor: CHRISTOPHE ENA

Vzhledem ke své historii musí odpovídat i na otázky, co si myslí o zatím dominantním tažení Chrise Frooma. "Hodně se soustředí na to, aby neměl žádná přebytečná kila, takže to určitě dělá rozdíl. Ale nevím, jak trénuje, a radši o tom nechci spekulovat," poznamenal. "Už je to dlouho, co jsem závodil na takové úrovni. Porušil jsem při tom pravidla. Nechci spekulovat nad tím, jak to dělá on," dodal.

Dotkl se také otázek směřující k tomu, jak dalece je současná kritika a podezření zakotvena v událostech devadesátých a nultých let - éře krevního dopingu. Rasmussen by z toho ale nevinil jen svojí generaci, doping je podle něho se sportem neodmyslitelně spjatý. "Ano, určitě jsem za to odpovědný. A taky Eddy Merckx, stejně tak Fausto Coppi. Cyklistika má s dopingem společnou historii a současná generace se s tím musí vyrovnat. Trvá to, než se kultura sportu změní," myslí si. "Doping tady je celou dobu a když pak Froome předvádí to, co předvádí, lidé tu souvislost vidí. Stačí se podívat do historie a podívat se, kdo všechno podváděl, aby získal žlutý dres," dodal.

Mluvil i o tom, že svých rozhodnutí nelituje. "Nelituji toho, že jsem doping bral. Byl podmínkou pro to, aby jezdec mohl závodit na té nejvyšší úrovni. Na tom, abych jednou vyhrál Tour de France, jsem začal pracovat v osmi letech. Udělal jsem to, o čem jsem si myslel, že je potřeba k dosažení mých cílů," uzavřel.

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články