Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

První ze čtyř alpských etap vystoupá na Pra Loup

Digne les Bains (Francie) - Alpy startují. Peloton po volném dni začíná svůj závěrečný "týden" a bude směřovat na Pra Loup. Během dne jezdci absolvují pět vrchařských prémií a dostanou se až nad výšku dvou tisíc nadmořských metrů. Ve žlutém pojede Chris Froome, jeho konkurenti v čele s Nairem Quintanou se budou snažit zmenšit jeho zatím více než tříminutový náskok. Přímý přenos sledujte od 14:10 na ČT sport a našem webu.

Profil 17. etapy Tour 2015
zdroj: cyclingstage.com

Když před čtyřiceti lety stoupala na Pra Loup tehdejší Tour, ztratil zde své šance na šesté vítězství v závodě Eddy Merckx, který tehdy nestačil na Bernarda Théveneta. Peloton na tento vrchol nestoupá zdaleka tak často, jak by se "slušelo" - jde o náročný výstup, který navíc jasně patří do historie závodu. Jezdci si jeho náročnost vyzkouší v sedmnácté etapě. Ještě před ním ale čtyři další vrchařské prémie a navíc i velmi nebezpečný sjezd z Col d'Allos.

Právě zmíněný sjezd bude závodníky strašit. Po zkušenostech z předchozí etapy a klesání z Col de Manse, kdy ze stráně letěl Geraint Thomas, si budou muset dávat velký pozor. Sjezd z Allos je obávaný - jsou zde ostré zatáčky na úzké silnici. Naopak šanci zde můžou vycítit "sjezdaři" typu Vincenza Nibaliho. Pokud si například tento italský šampion dokáže udělat náskok několika desítek vteřin, mohl by s ním pak úspěšně operovat na závěrečném stoupání.

Sedmnáctá etapa je náročná (navzdory své délce - 161 kilometrů) a přichází po volném dni, což pro část pelotonu vždy znamená potíže. Dostat se zpět do tempa na Tour zkrátka nikdy není snadné. Hrozivé pro závodníky je, že nejde zdaleka o tu nejtěžší z alpských etap - naopak by se dalo s úspěchem tvrdit, že dnešní den bude teprve předehrou před dalšími náročnějšími testy. Ve svém živlu by měl být Nairo Quintana, neboť se jezdci budou pohybovat i nad dvěma tisíci metry nad mořem - v takovýchto podmínkách Kolumbijec ožívá. Bude to ale stačit na odpoutáni se od Chrise Frooma?

*** Nairo Quintana, Chris Froome
** Alberto Contador, Thibaut Pinot, Rafal Majka
* Ryder Hesjedal, Vincenzo Nibali, Warren Barguil

Je nám líto, video expirovalo.
Představení 17. etapy Tour de France 2015
Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články