Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Peloton čekají dosud nejtěžší hory. Nastal čas zaútočit na Frooma?

Lannemezan - Jestli chtějí konkurenti Chrise Frooma někdy zaútočit a smazat výrazný náskok muže ve žlutém, těžko najdou lepší příležitost než dnes. 12. etapa z Lannemezan do Plateau de Beille nabízí jeden z nejtěžších horských profilů v programu letošní Tour a na trati se dá mnohé získat, na druhou stranu ale i hodně ztratit. Přímý přenos 12. etapy Tour de France sledujte dnes od 11:05 na ČT sport a našem webu.

Profil 12. etapy Tour de France
zdroj: letour.fr

Jako by předchozí dvě pyrenejské etapy byly jen předkrmem na dnešek. Jezdci si - v nadsázce řečeno - protáhli nohy a nyní se pustí do skutečných hor. Organizátoři si na peloton připravili skutečnou lahůdku - na 195 kilometrů dlouhé trase jezdce čekají hned čtyři těžká stoupání, to nejnáročnější navíc na samotný závěr.

Po relativně rovinatých prvních 47 kilometrech se začnou jezdci šplhat na Col de Portet d'Aspet, jehož vrchol pořadatelé ohodnotili prémií druhé kategorie. Stoupání je sice jen 4,3 km dlouhé, ovšem převýšení, jež závodníky čeká, je 9,7 %, což z Col de Portet d'Aspet dělá druhé nejstrmější stoupání celé Tour.

Pak už přijde na řadu dvojice vršků Col de la Core a Port de Lers ohodnocených vrchařskou prémií první kategorie. Jako by toho ale nebylo dost, nejhorší teprve přijde. Cíl, v němž čeká prémie mimořádné kategorie HC, umístili pořadatelé na Plateau de Beille. V závěrečném kopci tak musí jezdci překonat na necelých šestnácti kilometrech průměrné převýšení 7,9 %.

Stoupání na Plateau de Beille se v programu Tour objevilo poprvé relativně nedávno v roce 1998, kdy triumf slavil Marco Pantani, a slávou se nedá srovnávat s vrcholy jako Alpe d'Huez, náročné je však minimálně stejně. Je ještě o dva kilometry delší, navíc neúprosně stoupá prakticky celou dobu a najdeme zde jen minimum serpentin, které by závodníkům dovolily alespoň na chvíli si oddychnout.

Dá se očekávat, že se dnes pokusí zaútočit favorité na zisk celkového prvenství. Vždyť kde jinde by se měli Alberto Contador s Nairo Quintanou a Tejayem van Garderenem pokusit smazat svou ztrátu na dosud suverénního Chrise Frooma? Froomova stáj Sky, která se dosud ukazuje ve skvělém světle, se nejspíš bude snažit kontrolovat průběh etapy, případně ještě navýšit Froomovo vedení. Vyloučit se nedá ani vítězství některého z jezdců v úniku.  

*** Chris Froome, Nairo Quintana
** Alberto Contador, Tejay van Garderen
* Pierre Rolland

Průběžné pořadí Tour de France po 11. etapě:

1. Froome 41:03:31, 2. Van Garderen (USA/BMC) -2:52, 3. Quintana (Kol./Movistar) -3:09, 4. Valverde -3:59, 5. Thomas (Brit./Sky) -4:03, 6. Contador -4:04, 7. Gallopin (Fr./Lotto) -4:33, 8. Gesink (Niz./LottoNL) -4:35, 9. Barguil (Fr./Giant) -6:44, 10. Mollema -7:05, ...21. Kreuziger -23:04, 54. Štybar -51:50, 59. Bárta -54:40, 82. König -1:07:19. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články