Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Opatrný odpočinek. Jak tráví závodníci volný den?

Gap (Francie) - Tour de France zítřkem vstupuje do alpského týdne, ještě předtím ale mají závodníci jeden den na regeneraci. I během něho ale dodržují závodní rutinu a absolvují i několik hodin na kole. Během volného dne se ale dolaďují třeba i detaily přestupů a smluv na další sezony. Speciální program pak v Gapu měla stáj Sky, která zveřejnila detaily o výkonech Chrise Frooma.

Kola neodpočívají ani o volném dni

I když závodníci nejsou na trati žádné z etap, neznamená to, že by kolo během volného dne neviděli. Naopak, jejich těla jsou zvyklá na pravidelnou několikahodinovou zátěž a úplné "vypnutí" by mělo nežádoucí účinky - Tour je teprve ve svých dvou třetinách a dávat tělu impulz, že už má veškerou práci za sebou a může odpočívat, by bylo předčasné. Obvyklé je, že se jezdci profi týmu vydají na společnou vyjížďku (2-3 hodiny), na které nikam nespěchají a zastaví se často třeba i na kavárenskou půlhodinku.

Svou rutinu během volného dne popisoval také Matteo Trentin, "záložní" sprinter stáje Etixx-QuickStep, který je české a slovenské veřejnosti nejvíce znám zřejmě jako loňský přemožitel Petera Sagana v těsném sprintu v Nancy. "Rituálem na Tour jsou masáže, které jsou pro zotavení velice důležité. Můj recept je následující: spánek, jídlo, krátká projížďka, jídlo, znovu spánek, masáž, čekání na další jídlo a znovu spánek," říká. Cílem je zkrátka co nejvíce zregenerovat, a zároveň neztratit onen pravidelný závodní zápřah.

Peloton před druhým volným dnem nemusel na rozdíl od toho prvního absolvovat dlouhý přesun. Místo přeletu na jih do Pyrenejí se jezdci pohybovali už od konce šestnácté etapy v okolí alpského Gapu - podle toho, kde který tým má své zázemí. To výrazně zlehčilo práci také mechanikům, kteří nemuseli podstoupit další náročné balení materiálu a několikahodinový přejezd. "O volných dnech je méně stresu než při těch závodních, ale stejně máme dost práce. Musíme umýt všechna kola, všechna týmová auta - to je pro nás asi hlavní náplní volného dne," říká jeden z mechaniků Etixxu.

Stáj Tinkoff-Saxo vyjádřila podporu Ivanu Bassovi
zdroj: twitter

Tým Tinkoff-Saxo zdravil Ivana Bassa, Contador se pekl

Když před několika dny spadl Ivan Basso a při následné prohlídce jeho lékař objevil nádor varlete, celý peloton se spojil na jeho podporu. Nyní má již Basso po operaci, která údajně měla celý problém vyřešit - lékaři nádor zastavili předtím, než se začal šířit do ostatních částí těla. Italský závodník také vyjádřil přání, že by se chtěl s týmem setkat v neděli po konci Tour na Champs-Elysées. Radost z jeho uzdravení má celý tým, a závodníci spolu s mechaniky a vlastně celým zázemím stáje se nechali vyfotografovat na Bassovu podporu.

Jiná zpráva týkající se ruské stáje už nebyla tak příznivá, alespoň tedy pro jejího lídra Alberta Contadora. Jelikož v hotelu, kde závodníci sídlí, chyběla klimatizace, musel se Španěl doslova péct. "Tenhle hotel je hodný téhle Tour de France. V našem pokoji je pětatřicet stupňů," nebyl zrovna spokojený Španěl. Starosti naopak neměli závodníci MTN-Qhubeky, kteří bydlí ve stejném hotelu. Ti s touto možností dopředu počítali a přivezli si přenosná klimatizační zařízení s sebou.

Další novinka týkající se Tinkoff-Saxo se týkala jejich stravování. Michael Valgren spolu s Michaelem Rogersem si totiž vyrazili o volném dni do McDonalds, který určitě není synomem zdravé stravy pro cyklisty. Podle Rogerse si zašli na zmrzlinu McFlurry.

Chris Froome během tiskové konference
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

Sky zveřejnila Froomova data z desáté etapy

Trochu jiný program měla v Gapu stáj Sky, která se v reakci na rostoucí kritiku Chrise Frooma, do něhož se v minulých dnech navezla například stanice France2, rozhodla zveřejnit část jeho dat z finálního výstupu desáté etapy. Na tiskové konferenci Froomův výkon analyzoval hlavní trenér Sky Tim Kerrison, který uvedl, že lídr závodu ve stoupání jel s průměrným výkonem 414 wattů, což dělá 5,78 W/kg.

Druhý jmenovaný údaj je tak daleko tomu, který zveřejnila francouzská média - podle nich by měl šplhat až k astronomickým sedmi wattů na kilogram. Na druhou stranu je toto číslo závislé na hmotnosti závodníka: Sky tvrdí, že Froome v současnoti váží 67,5 kg, jiné zdroje toto číslo zpochybňují.

Pozornosti pak neušly údaje z powermetrů Roberta Gesinka, který na stejném stoupání dosahoval 5,85 W/kg - Gesink přitom v cíli na Frooma ztratil zhruba minutu a půl. Zveřejněné údaje jistě přinesou další vlny kontroverzí.

Údaje Roberta Gesinka z desáté etapy
zdroj: strava.com

Závodníci řeší i svou budoucnost v pelotonu

Volné dny jsou rovněž příležitostí pro agenty, kteří domlouvají kontakty závodníků pro další sezonu či sezony. Nejinak tomu bylo i v Gapu. Zatímco Michal Kwiatkowski po týdnech spekulací nyní jž definitivně potvrdil odchod do Sky, jiní dva jezdci svázali svou další budoucnost se stávajícím zaměstnavatelem. Joaquím Rodríguez tak zůstává v Kaťuši, Samuel Sánchez v BMC, kam za ním již brzy přijde hlavní Froomův pomocník Richie Porte. Přestupové okno se sice otevírá až se začátkem srpna, mnoho transferů je ale dohodnuto dávno předtím.

Je nám líto, video expirovalo.
Team Sky zveřejnil data lídra Tour Chrise Frooma
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články