Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Nibali si nepodařenou Tour vynahradil etapovým vítězstvím na La Toussuire

Saint-Jean-de-Maurienne (Francie) – Vincenzo Nibali byl nejrychlejší na La Toussuire a zvítězil v devatenácté etapě Tour. Díky náskoku v cíli se navíc posunul na čtvrté místo celkového pořadí. Druhý v cíli Nairo Quintana dokázal v alpské etapě najet na třetího Chrise Frooma půl minuty z celkem více než tří minut odstupu v celkovém pořadí.

Vzhledem k nevelké délce etapy se útočilo hned odpočátku. Zbraně ovšem ukázali nejen jezdci snažící se o vítězství v etapě, ale rovněž celkoví favorité - v úvodním stoupání na Col de Chaussy útočil Alberto Contador, Vincenzo Nibali i Alejandro Valverde. Jejich aktivita jim sice nakonec nevynesla žádný časový odstup, zato se povedlo odpárat téměř všechny pomocníky Chrise Frooma. Blázinec během výstupu na Chaussy tak posloužil především jako připomínka toho, že Froome ještě nic jistého nemá.

Peloton se po dlouhém klesání následně znovu sjel, favorité byli spolu a zezadu se dotáhli i jezdci Sky jako Leopold König či Richie Porte. Naopak na čele se vytvořil velký únik s jmény jako Steven Kruijswijk, Joaquím Rodríguez, Rigoberto Urán nebo Pierre Rolland. Sky tento scénář vyhovoval - potřebovali zklidnit tempo a vepředu nebyl nikdo, kdo by jejich pozice jakkoliv ohrožoval.

Ve stoupání na Col de la Croix de Fer, celkem 22 km dlouhý výstup, se z uprchlické skupiny odpoutal Rolland a pokračoval sólo. Do cíle na La Toussuire ale v tu chvíli ještě zbývalo mnoho kilometrů a nastoupaných výškových metrů. V pelotonu mezitím Astana izolovala Frooma, když mu setřásla s vyjímkou Wouta Poelse veškerou pomoc. Poté přišel moment, který vzbudil kontroverze - Froome měl v kopci technický problém a Nibali, který potíže lídra závodu s velkou pravděpodobností viděl, zaútočil. Na vrcholu stoupání měl náskok několika desítek vteřin na skupinu favoritů, před ním byl už pouze osamocený Rolland.

Následoval Col du Mollard, na jehož vrcholu Rolland počkal na přibližujícího se Nibaliho - tak, aby spolu mohli v závěru na La Toussuire spolupracovat. Froome a spol. byli v této chvíli o dvě minuty zpět. Velkou hádankou bylo, kdy a zda vůbec se probudí Quintana. Kolumbijec zdá se schovával vše do posledního kopce.

Nairo Quintana
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Nibali už v úvodu stoupání utrhl Rollanda, jel sám a dokonce navyšoval svůj náskok na favority. Virtuálně se už posunul na čtvrté místo celkového pořadí - do cíle ale stále zbývalo patnáct kilometrů. Italský šampion nicméně neubíral na tempu a o jeho vítězství brzy nebylo pochyb. Díky náskoku se navíc posunul na čtvrté místo celkově před Alberta Contadora.

Froome měl ve skupině dlouho klid - nikdo ho neatakoval, a to až do okamžiku, kdy zbývalo pět kilometrů před cílem. V prudké pasáži zde zaútočil Quintana, jeho odstup ale byl jen pár vteřin, což při rozdílu v celkovém pořadí neřešilo vůbec nic. Bylo to nicméně poprvé v závodě, kdy se Froome ocitl v potížích. V cíli byl nakonec Quintana na druhé příčce o půl minuty rychleji než muž ve žlutém - na jejich vztahu prvního s druhým se ale nic podstatného nezměnilo. Třetí celkově je nadále Alejandro Valverde.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 19. etapa: Saint-Jean-de-Maurienne - La Toussuire (138 km):

1. Nibali (It./Astana) 4:22:53, 2. Quintana (Kol./Movistar) -44, 3. Froome (Brit./Sky) -1:14, 4. Pinot (Fr./FDJ), 5. Bardet (Fr./AG2R), 6. Valverde (Šp./Movistar), 7. Mollema (Niz./Trek), 8. Gesink (Niz./LottoNL), 9. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo), 10. S. Sánchez (Šp./BMC) všichni -2:26, ...17. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -8:05, 24. Bárta (ČR/Bora-Argon) -11:41, 61. König (ČR/Sky) -25:30, 114. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -29:12.

Průběžné pořadí: 1. Froome 78:37:34, 2. Quintana -2:38, 3. Valverde -5:25, 4. Nibali -6:44, 5. Contador -7:56, 6. Gesink -8:55, 7. Frank (Švýc./IAM Cycling) -12:39, 8. Mollema -13:22, 9. Bardet -14:08, 10. Rolland (Fr./Europcar) -17:27, ...17. Kreuziger -57:49, 25. Bárta -1:19:49, 68. König -2:35:21, 97. Štybar -3:07:54.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články