Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Náročný den v Bretani završil úspěšně Vuillermoz

Rennes (Francie) - Alexis Vuillermoz z domácí stáje Ag2r byl nejrychlejší ve výstupu na Mur de Bretagne a připsal si vítězství v osmé etapě Tour de France. Na druhém místě byl o několik vteřin zpět Dan Martin. Žlutý dres nadále patří Chrisi Froomovi, z favoritů dnes mírně ztratil Vincenzo Nibali.

Alexis Vuillermoz vítězí na Mur de Bretagne
zdroj: ČTK/BELGA autor: DIRK WAEM

V úniku se kromě jezdce domácí bretaňské stáje Séche-Environment ocitl třeba polský závodník týmu Bora Bartosz Huzarski. Uprchlíci se snažili, ale ani dnes jim jejich pokus nevyšel. V žádné z předchozích etap únik nedojel až do cíle, ten dnešní skončil 69 kilometrů před cílem.

Stalo se tak za poněkud zvláštních okolností, kdy se sprinteři závodící o body na rychlostní prémii rozhodli nečekat na peloton a jeli dále. Hlavně z iniciativy Michala Kwiatkowskiho se posléze dotáhli na vedoucí čtyřku - z této situace také vznikl druhý únik dne, ve kterém figurovali Lars Ytting Bak, Michal Golaš a Huzarski, který na čele závodu pokračoval.

Peloton si ale nehodlal etapu nechat ujít, a tak se držel nablízku. Tahali hlavně jezdci Garminu, kteří spoléhali v závěru na rychlé nohy své hvězdy Dana Martina. Finální stopku "druhému" úniku vystavili vedoucímu triu osm kilometrů před cílem v Bretagne.

Rozhodnutí tak přišlo až na dvoukilometrovém výstupu na Mur de Bretagne. Na čele se štosovaly různé stáje, hodně aktivní byla sestava BMC. Zatímco klasičtí sprinteři v tu dobu byli už dávo za pelotonem, vystartoval Alexis Vuillermoz a svým drtivým atakem nedal soupeřům šanci. O několik vteřin zpět cíl protnul Dan Martin. S dalším odstupem dojela velká skupina - nejrychlejší byl z nich Alejandro Valverde. Naopak ztrátu několika vteřin dnes nabral Vincenzo Nibali, který se v závěru neudržel ostatních.

Cyklistický závod Tour de France - 8. etapa Rennes - Mur-de-Bretagne (181,5 km):

1. Vuillermoz (Fr./AG2R) 4:20:55, 2. D. Martin (Ir./Cannondale) -5, 3. Valverde (Šp./Movistar), 4. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo), 5. Gallopin (Fr./Lotto), 6. Van Avermaet (Belg./BMC), 7. Yates (Brit./Orica), 8. Froome (Brit./Sky), 9. Mollema (Niz./Trek), 10. Van Garderen (USA/BMC), ...16. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) všichni -10, 38. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -33, 65. Bárta (ČR/Bora-Argon) -1:40, 106. König (ČR/Sky) -4:07.

Průběžné pořadí: 1. Froome 31:01:56, 2. Sagan -11, 3. Van Garderen -13, 4. Gallopin -26, 5. Van Avermaet -28, 6. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -34, 7. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -36, 8. Barguil (Fr./Giant) -1:07, 9. Štybar -1:15, 10. Mollema -1:32, ...14. Kreuziger -1:51, 87. Bárta -25:46, 135. König -38:58.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články