Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Krátká, ale pekelně těžká. Nejdelší boj s kopci může přinést velké změny

Saint-Jean-de-Maurienne (Francie) – Když se nebudou brát v potaz časovky, ještě na jezdce v tomto ročníku Tour de France nečekala kratší etapa, než je ta devatenáctá. Avšak zatímco svou délkou 138 kilometrů může působit snadně, její profil takový určitě není. Právě naopak. Někteří ji považují za vůbec nejtěžší, jelikož hned 61,5 km pojedou závodníci do kopce, což je nejvíce na letošní Tour. Na jezdce čekají hned čtyři náročné výšlapy, které by mohly zásadně zamíchat celkovým pořadím. Přímý přenos sledujte od 13:10 na ČT sport nebo na našem webu.

19. etapa Tour de France 2015
zdroj: letour.fr

Od vjezdu do Alp se čekalo, že by se mohly dít v první desítce velké změny. Za dvě etapy, které pro jezdce nachystaly náročné zkoušky, však mezi nejlepšími došlo pouze k drobným posunům. Naposledy ve čtvrtek vystřídal na desáté příčce Romain Bardet Warrena Barguila. Zlom a "velké škatulata hýbejte se v pořadí" by se tak mohly udát až právě v devatenácté etapě, jež už tak znaveným jezdcům dá pořádně zabrat.

Ve většině etap mají závodníci alespoň čas na rozkoukání díky pozvolnému startu, ale tentokrát budou muset hned od nultého kilometru šlápnout pořádně do pedálů. Okamžitě je totiž čeká více než patnáctikilometrový výšlap první kategorie na Col du Chaussy, který má na Tour premiéru. Tento fakt dává předpoklad k brzkým útokům podobně jako ve čtvrtek.

Jestli úvod bude těžký, tak to, co se bude odehrávat poté, je pro cyklisty teprve důvod k obavám. Po sjezdu k prémii pro sprintery přijde další stoupání, a to té nejvyšší kategorie. Cyklisté zamíří na Croix-de-Fer, při čemž horu absolvují vůbec nejtěžší možnou cestou. Kromě náročného sklonu silnice (průměr 6,9 %) jde vůbec o nejdelší výšlap na letošní Tour. Na jezdce čeká přesně 22,4 kilometru s vrcholem ve výščce 2067 metrů nad mořem.

Po sjezdu se závodníci budou muset popasovat s další "jedničkou", jež je zavede na Col du Mollard, a která má necelých šest kilometrů. Pověstná třešnička přijde po následném sjezdu do údolí. Po něm se totiž začne opět stoupat vzhůru. Při cestě do cílového La Toussuire musí jezdci absolvovat osmnáct kilometrů do kopce.

Tento pekelný koktejl dá dohromady 61,5 kilometru výšlapů, což je vůbec nejvíce v celém ročníku. Pro porovnání, při předchozích horských etapách museli cyklisté ujet mezi 40-45 kilometry do kopce. Dá se tak čekat, že v etapě se ukážou veškeré silné stránky ale i slabiny závodníků, a případná krize by mohla pro celkové pořadí znamenat velký propad.

Dá se také očekávat, že bude k vidění spoustu nástupů při boji o přední příčky. Movistar s dvojicí Nairo Quintana a Alejandro Valverde by mohl využít náročný profil k dalšímu ataku na Chrise Frooma, jenž je však zatím bezchybný.

*** Chris Froome, Nairo Quintana, Rafal Majka

** Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde

* Romain Bardet, Robert Gesink, Joachim Rodríguez

Průběžné pořadí po 18. etapě Tour de France:

1. Froome (Brit./Sky) 74:13:31, 2. Quintana (Kol./Movistar) -3:10, 3. Valverde (Šp./Movistar) -4:09, 4. Thomas (Brit./Sky) -6:34, 5. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -6:40, 6. Gesink (Niz./LottoNL) -7:39, 7. Nibali (It./Astana) -8:04, 8. Frank (Švýc./IAM Cycling) -8:47, 9. Mollema (Niz./Trek) -12:06, 10. Bardet -12:52, ...20. Kreuziger -50:54, 26. Bárta -1:09,18, 69. König -2:11,01, 95. Štybar -2:39,52.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení 19. etapy Tour de France 2015
Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články