Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Geschke zvítězil na Pra Loup. Quintana se marně snažil získat na Frooma

Digne les Bains (Francie) - Závodník stáje Giant-Alpecin Simon Geschke zvítězil v první alpské etapě na Pra Loup před Andrewem Talanskym. Jde o jeho první triumf na Tour de France. Favorité jsou ještě na trati a stoupají na finální prémii. Nairo Quintana dojel do cíle společně s Chrisem Froomem, naopak po pádu ztratil Alberto Contador. Ze závodu během etapy musel odstoupit Tejay Van Garderen.

Simon Geschke
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Na závodníky čekal další velmi teplý den, nepomáhalo příliš ani to, že se závodníci pohybovali ve vysokých nadmořských výškách. Nervozitě a náročnosti etapy pak rozhodně nepřispěl ani Nairo Quintana, který nastoupil už v úvodu (po 30 kilometrech z celkových 160) a trhal hlavní pole. Jeho aktivita odpárala z pelotonu na pohled nemocného Tejay Van Garderena, který záhy ztrácel minuty.

Do pelotonu se po zvolnění tempa ještě jednou dokázal vrátit, ale na následující prémii musel vzdát, když ho zřejmě zastavili doktoři BMC. Američan měl Tour výtečně rozjetou a pódiové umístění rozhodně bylo v jeho silách. Místo toho prožívá velké zklamání. Nebyl však ani jediným odstoupivším – o hodinu po něm skončil závod pro Sama Bennetta či Michala Kwiatkowskiho.

Na prostřední z celkem pěti prémií to na chvíli zkusil i Alberto Contador, strojově jedoucí Sky i s Leopoldem Königem mu ale nedovolilo se na dlouho vzdálit. Španělova snaha ale výrazně zredukovala peloton, který se stal už jen menší skupinou. Závodníci za ní zůstávali rozeseti v čím dál větším počtu, a i když se posléze zase sjeli, stoupání na Col d’Allos udělalo své.

Na čele závodu se držela až třicetičlenná skupina se jmény jako Rafal Majka, Richie Porte, Thibaut Pinot, Matthias Frank, Simon Geschke či – už jde o evergreen – Peter Sagan. Ve stoupání na Col d’Allos vystartoval dopředu Geschke a ujížděl sám, za ním se formovaly pronásledovací skupiny. Německý závodník stáje Giant-Alpecin ale vypadal velmi dobře a vypracoval si nosný náskok. V každém případě už třicet kilometrů před cílem bylo jasné, že etapa bude patřit někomu z úniku, peloton byl pozadu o více než deset minut.

Geschke měl na vrcholu Col d'Allos (vůbec nejvyššího bodu ročníku) náskok zhruba minuty na druhého Thibauta Pinota. Čekal ho obávaný sjezd (jeho pronásledovatel Pinot brzy po začátku v zatáčce škrtl pedálem o asfalt a šel k zemi), a posléze i závěrečné stoupání na Pra Loup. Pinota jeho pád očividně rozhodil a přehnali se přes něj Andrew Talansky či Rigoberto Urán.

Daleko za těmito závodníky ještě stoupali favorité v pelotonu - po útoku Vincenza Nibaliho zbyla na čele spolu s ním už jen ta skutečně největší jména. Ve sjezdu pak vinou Contadorovy kolize s pomocníkem Michaelem Rogersem ještě jedno jméno odpadlo. Španěl si musel kolo vzít od Sagana a ztrácel na své konkurenty před ním.

Alberto Contador
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Geschke na čele celého závodu najížděl na pětikilometrový výstup na Pra Loup s náskokem 1:15 na Talanskyho, o další půlminutu pak byl Pinot s ostatními závodníky. Německý jezdec sice zpomaloval, ale jeho náskok byl komfortní, a především v cíli dostatečný. Po André Greipelovi jde o další německý triumf v letošním ročníku a velký úspěch pro závodníka, který normálně pracuje pro druhé. V cíli druhý Talansky na Geschkeho ztratil něco přes půl minuty, třetí skončil Rigoberto Urán.

Na trati v této chvíli ale byli ještě favorité - velké problémy zde zažíval Contador, který na vypůjčeném kole ztrácel dvě minuty na Froomovu skupinu. Quintana se mezitím snažil nastupovat Froomovi, ale ten si ho s pohledem na wattmeter hlídal. V cíli dojeli oba společně, o kus za nimi cíle dosáhli Valverde s Nibalim. Contador nakonec ztratil téměř dvě minuty na své hlavní konkurenty a v celkovém pořadí se před něj dostal Geraint Thomas.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 17. etapa: Digne-les-Bains - Pra Loup (161 km):

1. Geschke (Něm./Giant) 4:12:17, 2. Talansky (USA/Cannondale) -32, 3. Uran (Kol./Etixx-Quick-Step) -1:01, 4. Pinot (Fr./FDJ) -1:36, 5. Frank (Švýc./IAM Cycling) -1:40, 6. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -2:27, 7. Roche (Ir./Team Sky) -3:02, 8. Castroviejo (Šp./Movistar) -3:04, 9. Pauwels (Belg./Team MTN) -3:05, 10. Yates (Brit./Orica) -3:21, ...26. Bárta (ČR/Bora-Argon) -8:47, 41. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -12:16, 92. König (ČR/Sky) -21:32, 118. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -29:54.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 69:06:49, 2. Quintana (Kol./Movistar) -3:10, 3. Valverde (Šp./Movistar) -4:09, 4. Thomas (Brit./Sky) -6:34, 5. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -6:40, 6. Gesink (Niz./LottoNL) -7:39, 7. Nibali (It./Astana) -8:04, 8. Frank (Švýc./IAM Cycling) -8:47, 9. Mollema (Niz./Trek) -11:47, 10. Barguil (Fr./Giant) -13:08, ...22. Kreuziger -44:34, 31. Bárta -1:03:01, 88. Štybar -2:07:03, 89. König -2:07:07.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články