Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Europcar bojuje o přežití. Stáj musí sehnat nového sponzora

Gap (Francie) - Zatímco se jezdci připravují na start alpského týdne, jedna ze stájí profipelotonu řeší ještě jiné starosti. Titulární sponzor stáje Europcar, francouzská půjčovna automobilů, totiž nebude pokračovat ve své finanční podpoře. Francouzský tým tak nyní shání nového sponzora - manažer Jean-René Bernaudeau už oznámil, že pokud se to nepodaří do dvou týdnů, mohou si jeho závodníci hledat angažmá jinde.

Manažer stáje Jean-René Bernaudeau opouští Tour a cestuje do Paříže, kde se pokusí v krátké době najít společnou řeč s novým sponzorem. To v takto "šibeniční" lhůtě nebude vůbec snadné. Nálada v týmu je ale prý v současnosti dobrá. "Tým pracuje dobře - nikdy jsem jezdcům nelhal. Mám domluvené schůzky, spoustu kontaktů. Jedu do Paříže vyjednávat s možným sponzorem. Závodníkům věřím a oni věří mně," uvedl Bernaudeau.

Společnost zabývající se půjčováním automobilů stála za týmem od roku 2011. O skončení sponzoringu se diskutovalo již delší dobu. "Jezdcům říkám pravdu. Nejedu se do Paříže dívat na Eiffelovu věž - vím, že jsem na dobré cestě. Mohl jsem s někým podepsat už před třemi týdny, ale nakonec to o jediný hlas nedopadlo. Vím, že o náš tým zájem je, a navíc se během Tour vždy zvedne pozornost. Je složité najít velikou společnost, která do vás nasype miliony eur, ale vím, že tady někde taková je," dodal manažer Europcaru.

Thomas Voeckler
zdroj: ISIFA

Europcar je tým, který se pravidelně v hodnocení stájí World Tour pohyboval na spodku pořadí. Před letošní sezonou navíc sestoupil mezi týmy druhé divize Pro Continental. Neměl tak ani zajištěnou účast na Tour de France: to, že jim jako domácí stáji pořadatelé udělí divokou kartu, bylo ale dopředu jasné. I tak jsou ale "zlaté časy" Europcaru, kdy na Tour ve žlutém jezdil Thomas Voeckler a vrchařskou soutěž vyhrával Pierre Rolland, zřejmě pryč. 

"Potřebujeme získat pět a půl milionu eur k tomu, abychom zalepili rozpočet. Máme dobrý tým, který se pohybuje nahoře a je vidět. Umíme Tour, kde jsme byli v letech 2011 a 2012 hodně úspěšní. Za pět let jsme vyhráli pět etap a v Paříži oblékli dva dresy. To je hodně dobrá vizitka, kterou nám můžou některé další týmy závidět," poukázal na minulé "palmares" své stáje.

Stáj Europcar
zdroj: ČTK/BELGA autor: ERIC LALMAND

Na letošní Tour ale zatím na podobné úspěchy Europcar čeká. Největší nadějí bude v Alpách Rolland, který dopředu oznámil útok na jednu ze závěrečných etap. Případná výhra by jistě povzbudila zájem investorů. Pokud stáj ale skutečně skončí, mohlo by to znamenat konec kariéry pro šestatřicetiletého Voecklera a ohrožení kariéry pro mnoho z dalších osmadvaceti závodníků na týmové soupisce. Největšími jmény na ní kromě dvou zmíněných jezdců jsou Brian Coquard, Cyril Gautier či Jimmy Engoulment.

Zdroj
ČT sport, cyclingquotes.com [Cycling Quotes]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články