Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Deset dosavadních momentů závodu: Pády, akcelerace, sprinty

Paříž - Tour de France je ve svém třetím týdnu a v Alpách se brzy rozhodne o všem podstatném. O volném dni je však také čas na připomenutí důležitých momentů předchozích etap, kterých bylo letos opravdu hodně. Deset hlavních momentů dosavadního ročníku si prohlédněte na našem webu.

Peloton v rukou bouřky a větru (2. etapa Utrecht - Zélande)

Ve druhé etapě závodu se ukázalo, jak velkým faktorem může být pro závodníky boční vítr a špatné počasí. Po průjezdu Rotterdamem najel peloton do bouřky, bojoval s deštěm a na dlouhých úsecích podél pobřeží s nevyzpytatelným větrem. Tvorbu terezínů neodhadli z favoritů Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot a Nairo Quintana. V cíli výrazně ztratili.

Hromadný pád vyřadil Cancellaru a zastavil závod (3. etapa Anvers - Huy)

Neobratnost Williama Bonneta stála za událostí, kterou si dozajista nikdo nepřál. Jezdec FDJ způsobil v osmdesátikilometrové rychlosti hromadný pád, po němž musel závod opustit ve žlutém jedoucí Fabian Cancellara či nizozemská naděje Tom Dumoulin. Etapa byla posléze na dvacet minut zastavena z důvodu vytíženosti doktorů, kteří se věnovali zraněným závodníkům.

Kostky dostaly do čela Tonyho Martina (4. etapa Seraing - Cambrai)

Jestli si někdo žlutý dres skutečně zasloužil, pak šlo o Tonyho Martina. Ve všech předchozích etapách mu byl blízko (v Zélandu ho od něj dělily desetiny vteřiny), nyní se na kostkách dočkal. Německý závodník zaútočil na posledních kilometrech a jeho nástup nechal ostatní jezdce opařené. Nikdo nestačil zareagovat.

Radost pro Štybara, slzy pro Martina (6. etapa Abbeville - Le Havre)

Česká cyklistika se poprvé od dob Jána Svorady dočkala etapového vítězství na Tour de France. Zasloužil se o něj Zdeněk Štybar, který byl nejsilnější na strmém stoupání v Le Havru. Radost v cíli mu nicméně kalila druhá událost, ke které v závěru dne došlo. Po kolizi totiž musel odstoupit jeho ve žlutém jedoucí kolega z týmu Tony Martin.

První francouzský triumf vyšlapal Vuillermoz (8. etapa Rennes - Mur de Bretagne)

Francouzům dosud na Tour etapové vítězství unikalo a spíše se trápili. Nejblíže byl patrně triumfu ve sprintech Arnaud Démare z FDJ, ale byl to až závodník konkurenčního Ag2r Alexis Vuillermoz, který se dostal na pódium. Na Mur de Bretagne perfektně načasoval svůj nástup a zvítězil před Danem Martinem. Poprvé se také ukázalo, že v ideální formě zřejmě není Vincenzo Nibali.

Froome v Pyrenejích umravnil soupeře (10. etapa Tarbes - La Pierre Saint-Martin)

V první pyrenejský den si to mezi sebou poprvé rozdala tzv. "velká čtyřka". Ukázalo se však, že Chris Froome je kvalitativně výš než jeho konkurenti - Quintanovi nadělil minutu, Contadorovi čtyři a Nibalimu dokonce sedm. Jestli své vedení dotáhne až do Paříže, bude se o stoupání na La Pierre Saint-Martin mluvit jako o rozhodujícím pro osud celého závodu.

Sílu Sky demonstroval Geraint Thomas (12. etapa Lannemezan - Plateau de Beille) 

Že Sky dominuje závodu bylo zřetelné už v předchozích etapách, v plné síle se to však ukázalo až ve stoupání na Plateau de Beille. Richie Porte spolu s Geraintem Thomasem bez mrknutí oka eliminovali všechny nástupy soupeřů - dostižen byl Contador, Nibali, Quintana i Valverde. Před hlavními favority, kteří po práci Froomova týmu dojeli pospolu, podruhé v ročníku triumfoval Joaquím Rodríguez.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr 12. etapy Tour de France

Sagan na svém ideálním terénu? Druhé místo (13. etapa Muret - Rodez)

Kopcovitý sprint je papírově nejsilnější parketa Petera Sagana, ve finiši v Rodez se mu to ovšem naplno potvrdit nepodařilo. Silnější než slovenský závodník byl Belgičan Greg Van Avermaet, který se na Tour dočkal prvního vítězství v kariéře. To Sagan bral další druhé místo, letos již čtvrté.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěrečné stoupání 13. etapy Tour de France

Cummings získal premiérový triumf pro MTN-Qhubeka (14. etapa Rodez - Mende)

Navzdory rozšířenému názoru není stáj MTN-Qhubeka prvním africkým týmem v historii Tour de France, její radost v cíli to však rozhodně nekazilo. Steve Cummings se v závěru prohnal okolo zmatkujících Francouzů Romaina Bardeta a Thibauta Pinota a jasně triumfoval. Nairo Quintana a Chris Froome zase potvrdili své kvality mezi jezdci na celkové pořadí - své konkurenty za sebou nechali o desítky vteřin.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěrečné stoupání 14. etapy Tour de France

Sjezd do Gapu potvrdil své renomé (16. etapa Bourg de Péage - Gap)

Dopředu se vědělo, že sjezd z Col de Manse bývá problematický. Letos naštěstí nedošlo k tak likvidačním pádům jako například před dvanácti lety, kdy zde svou kariéru prakticky skončil Joseba Beloki, i tak ale ne všichni zůstali v sedle. Gerainta Thomase v jedné ze zatáček totiž poslal do telegrafního sloupu a posléze i ze stráně Warren Barguil. Velšan takřka zázrakem vyšel z kolize nezraněn.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 16. etapy Tour de France 2015
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články