Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Cummings vybojoval první triumf pro africkou stáj, Quintana dojel s Froomem

Rodez (Francie) - Steve Cummings ze stáje MTN-Qhubeka zvítězil ve čtrnácté etapě Tour před dvojicí domácích závodníků Thibaut Pinot a Romain Bardet. Jde o premiérový triumf této africké stáje v závodě. Mezi favority byli nejsilnější Nairo Quintana a Chris Froome, kteří dojeli společně s mírným náskokem na ostatní závodníky.

Steve Cummings
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Yorick Jansens

Čtrnáctá etapa ukázala zatím největší únik letošního ročníku - zapojilo se až dvacet čtyři jezdců. Součástí byla i velmi silná a známá jména, například Thibaut Pinot (spolu se dvěma pomocníky), Romain Bardet, Rigoberto Urán či Peter Sagan. Závodníci si drželi solidní odstup a s přibývajícími kilometry se tak začaly naplňovat předpoklady, podle kterých se o etapové vítězství mělo rozhodovat právě v úniku.

Profil etapy se začal pořádně zvedat a propadat na poslední čtyřicítce kilometrů. Uprchlíci spolupracovali, střídali se v tvoření tempa a peloton za sebou nechávali o více než pět minut. Hlavní favorité se mezitím soustředili především na tvoření pozic pro závěrečné stoupání na Cote de la Croix Neuve (10 % po tři kilometry).

Rozhodovalo se tak "ve dvou vlnách" - mezi uprchlíky a mezi jezdci na celkové pořadí. Únik se začal natahovat ve sjezdu před závěrečnou prémií, jezdci se tlačili na čelo, trochu poodjetí byli Michal Golaš a Kristian Koren. Jako první za nimi vypálil už na svazích Cote de la Croix Neuve Bardet a vypadal velmi dobře, jako klíště se za ním nějakou dobu držel Simon Yates. Vlastní tempo si po celý výstup jel Thibaut Pinot spolu se Stevem Cummingesme a v závěru se k Bardetovi dotáhli. Nakonec byl silnější než oba Francouzi Cummings a vybojoval první vítězství pro tuto africkou stáj. Druhý dojel Pinot, třetí Bardet.

Mezi favority útočil Nairo Quintana a dokázal se mírně vzdálit ostatním včetně Chrise Frooma, lídr Sky se k němu ale dokázal vrátit. Ostatní závodníci už ztráceli, nejvýrazněji průběžně druhý Tejay Van Garderen. V cíli nakonec projeli Quintana s Froomem pohromadě, chvilku po nich dojel Alejandro Valverde a dále Alberto Contador, Vincenzo Nibali a právě Van Garderen, který spadl v pořadí za Quintanu na třetí pozici.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články