Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čtyři Češi stačí, drahoušku

Když se na letošním Giru v jeho druhém týdnu hned dva ze tří českých účastníků pohybovali v elitní desítce průběžného pořadí, dostal jsem pár mailů od cyklistických fanoušků s povzdechem, proč italskou akci nevysíláme a zase budeme dávat Tour, která bude nudná, protože na ní stejně nikdo z našich nejspíš nebude. Pomíjím zcela nelogické spojení "Tour a nuda", které by rozhodně neplatilo ani při skutečné absenci českých cyklistů, a jsem víc než rád, že nakonec se 102. pokračování Grand Boucle naopak zapíše do našich sportovních dějin jako to rekordní.

Tomáš Jílek
zdroj: ČT24 autor: V. Rejl

Protože pokud máte stejně jako já rádi čtyřky, měla by se vám letošní "Stará dáma" rozhodně líbit: jednak bude překonán ročník 2002, kdy se na Tour sešlo velmi silné tuzemské trio Konečný – Padrnos – Svorada, a také se vůbec poprvé v přímém střetu potkají členové klubu "magnificient four" Contador, Froome, Nibali i Quintana. Letos jim společné rande nevyšlo na Tirreno-Adriatico, ze kterého se Froome kvůli nemoci odhlásil, a na švýcarském etapáku Kolem Romandie zase chyběl Alberto Contador, který jako jediný z tohoto kvarteta startoval na Giru a pokusí se po 17 letech navázat na zatím posledního majitele doublu Giro+Tour Marca Pantaniho.  

Šéfové týmů Tinkoff-Saxo i Sky nás sice pořádně napínali - obě stáje patřily k těm posledním (Saxo dokonce společně s australskou Oricou bylo úplně poslední), které odhalily finální devítku vyvolených, ale nakonec opravdu uvidíme vůbec poprvé ve startovní listině nejslavnější cyklistické akce ČTYŘI české vlaječky. A každá z nich se bude vyjímat u jezdce ve zcela rozdílné pozici: vedle rutinéra Romana Kreuzigera, startujícího na Tour pošesté a letos navíc s úlevou z dobrého konce jeho nejtěžšího souboje ve sportovní kariéře, je nováček Zdeněk Štybar, který prožívá týden snů: narození syna a první pozvánka do nejvybranější cyklistické společnosti. Leopold König zase poprvé okusil nejistotu nominace do posledních chvil a jeho bývalý týmový parťák Jan Bárta po zatím převážně nevýrazné sezoně může s napětím a očekáváním vyhlížet první den Tour – poprvé od roku 2012 se totiž začíná jeho parádní disciplínou, časovkou. 

Souboje hvězdné španělsko-britsko-italsko-kolumbijské čtyřky i počínání české čtveřice můžete v přímých přenosech sledovat na bývalé "čtyřce", tedy ČT sport. Ve studiu se vystřídá tradičně silná skupina expertů, bývalých či současných špičkových cyklistů, kteří dokážou dění v pelotonu přiblížit odborně i zábavně: René Andrle (to zase bude veselo, pokud by se narodil tak o 30 let dřív v Anglii, měli by Monty Pythoni o jednoho člena navíc), Petr Benčík, Tomáš Konečný (současný reprezentační kouč), Stanislav Kozubek, Pavel Padrnos (s osmi účastmi český rekordman společně s Jánem Svoradou), František Paďour, František Raboň, Ján Svorada (vítěz 3 etap na TdF), Lubor Tesař a Petr Vakoč, který zažívá sezonu snů s debutem na grand-tour, novou smlouvou u Quickstepu, bronzem na Evropských hrách a premiérovým českým titulem.

Nabídneme vám také zajímavé pohledy do soukromí a myslí našich účastníků letošní Tour: Roman Kreuziger bude hovořit o těžkých měsících během své "pasové" kauzy, Jan Bárta o tom, jak rád jezdí mimo peloton, a Leo König třeba o svých zkušenostech v nejbohatším týmu profi-pelotonu. Nebude chybět řada unikátních záběrů z bohaté historie Tour, portréty světových hvězd nebo pohled do zákulisí top týmů.

zdroj: BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Letošní Tour ani náhodou nebude nuda: startuje se v Nizozemsku, zemi s cyklistikou bytostně spojené, peloton projede další baštou tohoto sportu Belgií, itinerář nabídne řadu "klasikářských" etap včetně brutálního výšlapu na Mur de Huy či kostek z Pekla severu (jeden čerstvý český táta se určitě moc těší!) a všechno to skončí extrémně náročným čtyřbojem horských alpských testů.

Na startu chybí spurtérský král posledních dvou ročníků Němec Marcel Kittel a jednou z dráždivých otázek je, zda se na trůn vrátí Mark Cavendish, nebo zda svou životní sezonu ještě vyšperkuje norský tank Alexander Kristoff. A nezapomínejme na jistého "zeleného muže" ze Slovenska nebo jednoho očekávaného debutanta z Austrálie… Takže nejen souboj o žlutý dres slibuje strhující drama s nejasným koncem.

Je nám líto, video expirovalo.
Jílek: Letošní ročník Tour de France je unikátní

Tour plná čtyřek startuje 4. července. Díky ČT sport můžete být znovu u toho, i když zrovna neplánujete výlet do Nizozemska, Belgie ani Francie.

A jen tak mimochodem: Roman Kreuziger by měl mít na dresu číslo 44…

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články